“Master”: Statistika pokaže ono što ljudsko oko ne vidi

Italijanskoj javnosti poznat kao „Master“, Alberto Kavazin trener je koji uživa veliki ugled među ljubiteljima Serie A bez obzira za koji klub navijali.

Reputaciju „Mastera“ stekao je vodeći timove poput Lećea, Breše, Fiorentine, Sampdorie i mnogih drugih, ali i radeći jednu sezonu u engleskom Lejton Orient fudbalskom klubu.

Ekskluzivno za Sportifico govorio je o tome koliko je važno za italijanski fudbal da Kalčo vrati nekadašnji ugled, koje su bitne razlike između fudbala koji se igra na Apeninskom poluostrvu i u Engleskoj, kao i šta sve trener može da vidi iz statistike što ne može da primeti dok vodi ekipu.

„U Engleskoj se igra mnogo oštar i brz fudbal i smatram da bi Kalčo, koji se i dalje više zasniva na tehnici i taktici, u tom pogledu mogao da se približi engleskom fudbalu, ali i da zadrži svoju ‘lepotu igre’ koju ima od kada postoji“.

Alberto Kavazin

Alberto Kavazin na događaju Serie A Operazione Nostalgia | Foto: PlanetWin365

Kavazin je igračku karijeru počeo davne 1973. u Trevizu, nastupajući za istoimeni klub. Do 1990. godine promenio je veliki broj ekipa u Serie A, B i C igrajući na poziciji desnog beka. Uprkos brojnim prikama nikada nije nastupao van Italije jer je Kalčo ostvarenje njegovog igračkog, a potom i trenerskog sna.

„Kalčo je specifična liga. Ovde se ne igra samo zbog novca ili slave. Naravno, igra se da bi se pobedilo i osvajalo, ali igra se i zbog porodice, grada, ljudi… To su ipak motivi koje novac ne može da kupi.“

U fudbalu se dobrim trenerom smatra onaj koji oseća ekipu, taktiku formira prema svojim mogućnostima, a ne protivničkim sposobnostima, ali da bi dobar trener bio najbolji, neophodno je da zna da pročita i ono što se na utakmici ili treningu ne može videti. Tu ključnu ulogu igra statistika.

„Poslednjih godina statistika u Kalču ligi igra mnogo važnu ulogu. Naravno, ljudski faktor i iskustvo trenera su bitni, ali da bi mogao da vrednuje postignuće sa terena, mora da zna da čita statistiku na pravi način. Statistika omogućava da se za kratko vreme vidi mnogo toga, a ušteda vremena u svemu, pa i fudbalu, mnogo znači.“