Da li ste znali?

Ana Jovović: Šampion na svim poljima

Ana Jovović je šestostruki prvak Srbije u paraplivanju. Na Svetskim juniorskim igrama 2015. godine osvojila je četiri zlatne i dve bronzane medalje.

Kada je imala samo tri godine, Ani je amputiran deo desne noge zbog kancera. Nekoliko godina nakon toga počela je da pliva kako bi poboljšala stanje kičme. Trener Bojan Počuča uočio je njen talenat i ubrzo je počela da trenira na bazenu “11. April”. U svojoj desetoj godini se prvi put takmičila i odmah osvojila dve medelje, zlatnu i srebrnu.

Ana Jovović paraplivačica medalje

Ana Jovović osvojila je oko 40 medalja na državnim i međunarodnim takmičenjima | Foto: Marko Todorović

Sedamnaestogodišnja plivačica iz Jakova u svojoj kolekciji za sada ima oko 40 medalja. Kako bi testirala svoje vreme takmiči se i sa osobama bez invaliditeta, a na jednom od tih turnira je osvojila i dve medalje (zlato u disciplini 100m kraul i bronzu na duplo kraćoj deonici istim stilom).

Svojim najvećim uspehom u dosadašnjoj karijeri smatra četiri zlata i dve bronze na Svetskim juniorskim igrama koje su se održale 2015. godine u Holandiji. Prvo mesto zauzela je u trkama na 50m kraul, 50m leđno, 100m kraul i 100m leđno dok je u disciplinama 50m delfin i 200m mešovitim stilom završila trku kao treća.

Prošle godine Ana je isplivala normu za Evropsko prvenstvo u Portugalu, ali zbog nedostatka finansijskih stredstava nije uspela da ode na to takmičenje. Iz istog razloga neizvesno je i njeno učešće na Svetskom prvenstvu koje se održava ove godine u Meksiku. Ovog leta pomno je pratila svoju konkurenciju na Paraolimpijskim igrama u Riju i nada se da će u Tokiju 2020. godine uspeti da se nađe na pobedničkom postolju.

Ana Jovovic trening plivački klub 11. April

Ana pred početak treninga | Foto: Marko Todorović

Pre pet godina u Švedskoj prvi put je učestvovala na međunarodnom turniru gde su joj se svideli uslovi i odnos prema sportistima kao što je ona. Dobila je ponudu da pliva pod njihovom zastavom što je uključivalo i rad sa ličnim trenerom, smeštaj za celu porodicu, prevoz i mnoge druge beneficije. Ipak, prevladala je ljubav prema Srbiji.

Ana trenutno pohađa treći razred Srednje turističke škole i prvi razred Muzičke škole, a uporedo peva u crkvenom horu. Pored toga, ona uspeva da odradi 13 treninga nedeljno kako bi se pripremila za ostvarenje sna – osvajanje olimpijske medalje.

Sportifico tim nastavlja da podržava mlade sportiste na putu ka vrhu!