Argentina – igrači ne veruju Sampaoliju, mladi više vole Mesija od Maradone

Argentina je dvostruki prvak sveta, 1978. i 1986. godine, a u zemlji koja živi za fudbal 32 godine prilično je dug period.

Pre četiri godine Gaučosi su poraženi u finalu od Nemačke, a u međuvremenu se malo toga pozitivnog dogodilo u tamošnjem fudbalu, čak je i plasman na Mundijal u Rusiji izboren tek u samoj završnici. Argentina je na SP u grupi sa Hrvatskom, Islandom i Nigerijom.

Federiko Điamaria je 43-godišnji argentinski novinar koji radi za dnevne novine La Voz del Interior, a pokrivao je uživo prethodna dva svetska prvenstva, u Južnoj Africi i Brazilu. U razgovoru za Sportifico Điamaria je govorio o snagama i slabostima Argentine, o lošim rezultatima, Mesiju, igračima iz drugog plana, selektoru Sampaoliju

U martovskim prijateljskim utakmicama Argentina je pobedila Italiju 2:0, ali je onda doživela debakl u meču sa Španijom (6:1). Koliko to može da utiče na samopouzdanje, pogotovo uzevši u obzir težak način na koji su se Gaučosi kvalifikovali na Mundijal?

Utiče, naravno, ali argentinski igrači već su pretrpeli mnogo emotivnih šokova – ne zaboravite tri izgubljena finala na velikim takmičenjima, tako da verujem da su već okrenuli novi list.

Koji su bili najveći problemi tokom kvalifikacija?

Nema sumnje da su to bili problemi trenera, to je uticalo na sve igrače, a i nije nam dozvolilo da definišimo stil igre. Evo i do danas, niko ne zna kako će Argentina igrati na Svetskom prvenstvu.

ž

Argentina u kvalifikacijama

Argentina – Ekvador 0:2 (Erazo 80′, Kaisedo 82′)
Paragvaj – Argentina 0:0
Argentina – Brazil 1:1 (Laveci 33′ – Lukas 59′)
Kolumbija – Argentina 0:1 (Bilja 20′)
Čile – Argentina 1:2 (F. Gutierez 10′  – Di Maria 19′, Merkado 25′)
Argentina – Bolivija 2:0 (Merkado 19′, Mesi (p.) 29′)
Argentina – Urugvaj 1:0 (Mesi 42′)
Venecuela – Argentina 2:2 (Huanpi 34′, Martinez 53′ – Prato 57′, Otamendi 82′)
Peru – Argentina 2:2 (Gerero 57′, Kueva (p.) 83′ – Funes Mori 15′, Iguain 77′)
Argentina – Paragvaj 0:1 (Gonzales 17′)
Brazil – Argentina 3:0 (Kutinjo 25′, Nejmar 46′, Paulinjo 58′)
Argentina – Kolumbija 3:0 (Mesi 10′, Prato 22′, Di Marija 84′)
Argentina – Čile 1:0 (Mesi 15′ (p.))
Bolivija – Argentina 2:0 (Arse 31′, Martins 52′)
Urugvaj – Argentina 0:0
Argentina – Venecuela 1:1 (Felšer (a.g.) 54′ – Muriljo 51′)
Argentina – Peru 0:0
Ekvador – Argentina 1:3 (Ibara 1′ – Mesi 11′, 19′, 62′)

Osim neprikosnovenog Mesija, koje igrače biste izdvojili kao dvojicu-trojicu najvažnijih?

Uz Mesija, to bi bili Otamendi i Di Marija, oni su ključ ovog tima i obično ekipa igra kako oni igraju. Najveća enigma jeste nivo na kojem je Havijer Maskerano.

Argentina – igrači ne veruju Sampaoliju, mladi više vole Mesija od Maradone

U Argentini sve zavisi od Mesija | Foto: Дмитрий Садовников

Neki mediji u Argentini bili su oduševljeni time što je Barselona ispala jer će Mesi imati više vremena za odmor. Mislite li da bi Argentina slavila pre četiri godine da je Mesi bio odmorniji?

Ne, ne, Mesi voli da igra. Osim toga, vrlo retko ima bilo kakve probleme fizičke prirode. U ovom slučaju, lično mislim da je samo negativno što nije došao do završnice Lige šampiona.

Legendarni Gabrijel Batistuta izjavio je da je vrlo opasno oslanjati se previše na Mesija. Ko bi mogao da bude lider uz njega, možda Dibala?

Dibala nije vođa. On je sjajan napadač, ali ne vidim ga u toj ulozi. Nažalost, u odsustvu Mesija, Argentina postaje samo još jedan tim u nizu.

Koja je najveća snaga, a koja najveća slabost tima?

Najveća snaga leži u mentalitetu. Uprkos onome što mnogi misle, brojne “nesreće“ zbližile su igrače, sazreli smo kao posledica udaraca koje smo primili. Slabost je trener Horhe Sampaoli, nije uspeo da definiše osnovnu ideju, a čini se da ni igrači ne veruju njegovoj viziji. On želi da se igra ultradefanzivno, neka vrsta 4-2-2-2 formacije sa Mesijem kao ipak najisturenijem. Veoma malo rizika, pogotovo ako Maskerano zauzme mesto u timu.

Spomenuli ste Sampaolija, kakav je njegov odnos sa medijima i navijačima

Sampaoli je stranac u argentinskom fudbalu – napravio je karijeru u inostranstvu, a elitni trener postao je u Čileu. Prosečni argentinski navijač ili ga ne voli ili je ravnodušan prema njemu. Ima običaj da se pravi važan i da bude nejasan kada govori o fudbalu, ta “Bijelsa“ poza koju zauzima čini da izgleda kao karikatura, ima nevolje da objasni ono što želi.

Argentina – igrači ne veruju Sampaoliju, mladi više vole Mesija od Maradone

Maradona će uvek biti ikona Argentine | Foto: Cadaverexquisito

Mesi ili Maradona, šta kažu u Argentini?

Obojica. Ne moram da biram jer su obojica Argentinci, a ja sam imao dovoljno sreće da uživam u obojici. Danas je Maradona kontroverzan karakter, ne vole ga mnogo mladi ljudi, a to je samo povećalo Mesijevu vrednost.

Često se čuju kritike da Leo uvek igra bolje za klub nego za reprezentaciju. Hoće li se izboriti sa dodatnim pritiskom, uzevši u obzir da mu je Rusija verovatno poslednja šansa da postane šampion sveta?

Mesi već dugo igra za Argentinu na istom nivou kao i u Barseloni, ta vrsta kritika je u prošlosti. Lično mislim da bi Mesi mogao da igra i u Kataru, ali jeste sigurno da je ovo poslednje svetsko prvenstvo za jednu generaciju igrača poput Aguera ili Di Marije.

Koji igrači trenutno ne dobijaju mnogo pažnje, a mogli bi da zablistaju u Rusiji?

Bez sumnje, to je golman River Plejta Franko Armani. On je jedan od najboljih u domaćoj ligi, a to će i ceo svet videti ako mu Sampaoli dâ šansu. Osim njega, računam na Kristijana Pavona, fantastičnog napadača Boke koji će tek izgraditi ime u godinama koje dolaze.

Pod uslovom da svi budu zdravi, koga biste stavili u startnu postavu?

Armani – Merkado, Facio, Otamendi, TaljafikoBilja, BanegaLancini, Di Marija – Mesi, Pavon.

16. jun (15.00) – Moskva (Spartak stadion)
ARGENTINA – ISLAND
21. jun (20.00) – Kalinjingrad (Arena Baltika)
ARGENTINA – HRVATSKA
26. jun (20.00) – Sankt Peterburg (Krestovski)
NIGERIJA – ARGENTINA