Brazil – harizma Titea i Marselo “serijski pobednik“, Švajcarska pre Srbije

Pre četiri godine Brazil je bio domaćin Mundijala i svi su želeli i očekivali šestu krunu. Završilo se vrućim šamarom, Nemačka je u polufinalu deklasirala Selesao sa 7:1.

Luiša Felipea Skolarija nasledio je Karlos Dunga, novi-stari selektor, ali je on u novom mandatu “uspeo“ da ispadne u grupi na Kopa Amerika. Leta 2016. godine zamenio ga je Tite, koji je prethodno sa velikim uspehom vodio Korintijans.

On je preporodio Brazil, koji je počeo da niže pobede i postao prva selekcija na svetu koja je obezbedila plasman na Mundijal (od 14. juna do 15. jula), uz domaćina Rusiju. Selesao je kvalifikacije završio ubedljivo prvi sa 41 bodom i samo jednim porazom u 18 utakmica.

Brazil – harizma Titea i Marselo “serijski pobednik“, Švajcarska pre Srbije

Martin Fernandes | Foto: Privatna arhiva

Martin Fernandes, brazilski novinar koji je sa lica mesta pokrivao dva prethodna šampionata sveta, kao i Viktor la Regina, koji je od marta u Srbiji kako bi domovini što bolje predstavio rivala u Rusiji, razgovarali smo o važnosti Nejmara, Titeovoj harizmi, o svetskoj tituli koja je Brazilcima najdraža, o Srbiji, pritisku…

Ako biste morali da odaberete dvojicu-trojicu najvažnijih fudbalera, koji bi oni bili i zašto?

Fernandes: Nejmar, iz očiglednih razloga. Zatim i Marselo, koji je postao serijski pobednik u Real Madridu, a i zato što stil igre Brazila podrazumeva da njegov ofanzivni potencijal bude važan za uspeh ekipe.

La Regina: Odabrao bih Nejmara, Gabrijela Žezusa i Paulinja, oni su ujedno i prvi strelci tima otkad je Tite postao selektor. Nejmar je najveće ime, ali srećom, tim više ne zavisi od njega. Žezus je debitovao za Brazil na istom meču kada i Tite, od tada je prvi strelac i uklopio se odlično u selektorove zamisli, mada mora da nastavi da igra na tom nivou jer mu je i zamena izvanredna – Roberto Firmino. A Paulinjo je verovatno najvažniji igrač u svakom Titeovom klubu – od Korintijansa 2012. pa sve do sada, obavlja veliki posao u odbrani, daje brzinu veznom redu i iznenađuje rivale brojnim golovima.

Koja je osnovna taktička ideja u igri Brazila?

Brazil – harizma Titea i Marselo “serijski pobednik“, Švajcarska pre Srbije

Tite je vratio moć reprezentaciji Brazila | Foto: Agencia de Noticias ANDES

Fernandes: Otkad je Tite selektor, Brazil igra u formaciji 4-1-4-1. Brazil mnogo koristi Danija Alveša (sada, zbog njegove povrede, na desnom beku igraće Danilo ili Fagner) i Marsela u napadu, tako da će Tite u sredini terena poverenje pružiti igračima koji dobro markiraju rivale, igračima koji mogu odlično da obave i defanzivne zadatke kao što su Kazemiro, Fernandinjo i Paulinjo. Često se provlači to da Brazil sada igra nešto opreznije, ali mislim da je ekipa samo prilagodljivija – može i da napada i da se brani sa jednakim uspehom, u zavisnosti od okolnosti.

La Regina: Tite je pronašao pravu taktiku za svoje timove tokom svog drugog mandata u Korintijansu. Pošto se jednu godinu usavršavao u Evropi (2014), vratio se u Timao (“veliki tim“, nadimak za Korintijans) sa drugom formacijom u glavi, sa 4-1-4-1. Sve je proteklo kako treba i Korintijans je postao prvak Brazila. Titeovi timovi vole posed lopte, ali istvoremeno su i brzi timovi jer su u stanju munjevito da pređu iz odbrane u napad. To je takođe i kompaktan tim, nećete videti mnogo praznog prostora na terenu.

Koja je najveća snaga, a koja najveća slabost Brazila?

Fernandes: Najveća snaga jeste u tome što Brazil ima mnogo pojedinaca koji samostalno mogu da reše meč kao što su Nejmar, Marselo, Kutinjo… Takođe, imamo i sjajnu klupu sa fudbalerima poput Vilijana i Roberta Firmina. Najveća slabost sastoji se u kratkom vremenu koja je ekipa provela zajedno, samo dve godine pod Titeom – nije imao vremena da pripremi alternativne načine igre.

Brazil – harizma Titea i Marselo “serijski pobednik“, Švajcarska pre Srbije

Marselo je brazilski fudbaler koji je godinama u sjajnoj formi | Foto: Danilo Borges/copa2014.gov.br

La Regina: Mislim da je najveća snaga tranzicija iz odbrane u napad koju sam spomenuo i, ponekad, brzi prelazak na različite formacije – iz tog razloga su igrači poput Paulinja vitalni za ekipu. Po mom mišljenju, najveća slabost jeste kada Brazil treba da napada tim koji se tokom cele utakmice brani – dobar primer za to jeste prošlogodišnji prijateljski meč sa Engleskom kada smo se mučili da pronađemo dovoljno prostora. Mislim da bi to mogao da bude problem, pogotovo u sudarima sa Švajcarskom i Srbijom.

Spominjali ste Titea. Kakav je njegov odnos sa igračima, vole li ga navijači?

Fernandes: Tite je veoma harizmatičan čovek i veoma je uspešan u tome da ubedi igrače da prihvate njegove ideje. Neguje i dobar odnos sa medijima, prihvata kritiku kao sastavni deo svog posla. Veoma je popularan među navijačima, to najbolje ilustruju brojne TV reklame koje je snimio pred Mundijal. Ono što mi se posebno dopada jeste što ne potpada pod pritisak javnosti, medija i navijača, da pozove ovog ili onog igrača.

La Regina: Samo bih dodao je velika vrednost Titeovih timova to što se ne oslanjaju na jednog igrača. Obično bi bio problem što Brazil, sa izuzetkom Firmina, nema vrhunske rezerve, ali sada to nije slučaj – ekipa uglavnom može na istom nivou da nastavi da igra i u kombinovanom sastavu.

Fudbalski putnik i Brazilac u Srbiji 

Brazil – harizma Titea i Marselo “serijski pobednik“, Švajcarska pre Srbije

Viktor La Regina | Foto: Privatna arhiva

Martin Fernandes od 2013. godine piše za globoesporte.com, piše nedeljnu kolumnu i komentariše utakmice za kablovski kanal TV SporTV, koji prenosi i predstojeće Svetsko prvenstvo. Pre toga je četiri godine pratio Selesao radeći za dnevne novine Folha de S.Paulo. Sa lica mesta je pokrivao Mundijale u Brazilu i Južnoj Africi, bio je i na Olimpijskim igrama u Londonu, a obišao je više od 20 zemalja u okviru svog posla.

Njegov kolega Viktor la Regina ima 23 godine, rodom je iz Sao Paua, a od marta je u Beogradu u svojstvu novinara TV Globo kako bi Brazilce pripremio za ono što očekuje njihov tim u Rusiji. Za sebe kaže da je veliki zaljubljenik u fudbal i geopolitiku, kao i da se polako zaljubljuje u Balkan.

Brazil je pet puta bio šampion sveta (1958, 1962, 1970, 1994, 2002). Koji trofej je najdraži naciji, o kojem se danas najviše priča?

Fernandes: Rekao bih da je to titula iz 1970. godine. To je prvi Mundijal koji je prenošen na televiziji, a Brazil je bio krcat talentovanim igračima. Bilo je to i poslednje Svetsko prvenstvo za Pelea. Jedne brazilske novine uporedile su taj trofej sa sletanjem na Mesec, toliku je važnost to za nas imalo.

La Regina: Da, mi Brazilci smo privilegovani da imamo pet titula prvaka sveta, tako da svaka generacija ima svoj omiljeni trofej. Ja sam video samo titulu iz 2002. godine, tako da je za mene to najdraži Mundijal. Ipak, za naciju, mislim da je to treća titula, onda iz 1970, pošto je to bio najbolji brazilski tim u istoriji sa Peleom, Žairzinjom, Tostaom, Rivelinom, Karlosom Albertom Toresom… Skup fantastičnih igrača. Takođe, to je bilo značajno jer se turnir održavao tokom najnasilnijeg perioda u toku vojne diktature.

Koliko ta tradicija može da znači Brazilu u Rusiji?

Fernandes: To je uvek važno na svetskim šampionatima, ali da budem iskren, mislim da je značaj toga sve manji kako vreme odmiče.

La Regina: U Brazili imamo običaj da kažem da naš dres nosi težinu, što znači da ta tradicija ima uticaja na velikim takmičenjima kao što je Svetsko prvenstvo. Ne samo naša, nego i Nemačke i Italije. Lično, ipak ne verujem u to previše. Mislim da je važnija tradicija ta što volimo fudbal i što igramo fudbal od detinjstva, pa uvek imamo mnogo dobrih igrača na raspolaganju. Na svakom timu Brazila jeste da bude odgovoran prema toj tradiciji, nije to neka magija koja se podrazumeva. Uostalom, videli ste šta se dogodilo u sudaru sa Nemačkom pre četiri godine…

Prema poslednjim informacijama, Nejmar bi trebalo da bude u timu. U slučaju da ipak ne bude, kako to menja stil igre Brazila i ko bi onda došao u prvi plan?

Brazil – harizma Titea i Marselo “serijski pobednik“, Švajcarska pre Srbije

Suvišno je govoriti koliko je Nejmar važan za Brazil | Foto: Fernando Frazão/Agência Brasil

Fernandes: To bi mnogo promenilo mentalitet tima jer je Nejmar fudbaler kojeg svi traže kada imaju loptu u nogama, ostali mu pružaju podršku i možda igramo predvidljivije. Stil igre bez njega se ne bi promenio, jedino se igra ne bi toliko bazirala na jednom fudbaleru. Nejmarove prirodne zamene bili bi Vilijan ili Daglas Kosta, a oslonili bismo se više na Kutinja verovatno.

La Regina: Kao što sam rekao, Brazil se ne oslanja više jedino na Nejmara i to je sjajna vest – u martu smo bez njega pobedili Rusiju i Nemačku. Ipak, neminovno je da tim bez njega izgubi na kvalitetu jer on individualnim kvalitetom može da postigne gol i protiv čvrstih i dobro organizovanih odbrana. Tu se potkrada jedan kuriozitet – Nejmar nema nekoga da ga zameni, ali tim igra na isti način sa njim i bez njega. Samo se bez njega ne nadamo da će neki čarobni potez rešiti meč.

Uz Kostariku i Švajcarsku, reprezentacija Srbije jedan je od suparnika Brazila u grupi. Kako će Selesao pristupiti toj utakmici?

Fernandes: Kao i uvek, Brazil će ići na pobedu kako bi stekao još samopouzdanja pred drugu fazu. S obzirom na to da je to poslednji meč u grupi, vrlo je moguće da će Brazil već obezbediti plasman i da će se neki igrači odmarati. Zato je teško predvideti kako će taj meč izgledati, a i Srbija je prethodnih godina promenila toliko trenera i nije moguće da sasvim znamo šta da očekujemo od njih. Mislim da najbolje igrače Srbija ima u veznom redu, pre svih tu mislim na Nemanju Matića i Sergeja Milinković-Savića.

Brazil – harizma Titea i Marselo “serijski pobednik“, Švajcarska pre Srbije

Dejan Stanković dobro ponzaje mentalitet reprezentacije Srbije | Foto: Steindy

La Regina: Obično Brazil do treće utakmice već obezbedi plasman i, ako to bude slučaj, Tite će odmarati neke igrače u trećem kolu, ali će Brazil i dalje biti mnogo jači tim od Srbije. Za mene je Srbija nepoznanica. Mladen Krstajić je preuzeo ekipu u novembru i napravio je neke promene u martu. Mislim da Srbija može da bude jaka, ali nisam siguran hoće li imati dovoljno vremena da se spremi kako bi se suprotstavila Brazilu. Srbiji su najvažnije prve dve utakmice, Dejan Stanković rekao mi je nešto interesantno u intervjuu: Srbija igra polufinale sa Kostarikom i finale sa Švajcarskom.

Lično, mislim da je Švajcarska najjači tim u grupi posle Brazila, ne možemo da kažemo više da se oslanjaju jedino na odbranu. Vladimir Petković radi sjajan posao i mislim da su oni favoriti da budu drugi u grupi. Kostarika je bila najveće iznenađenje pre četiri godine, ali nema sveže krvi u ekipi, stari su.

Ako biste birali prvih 11, pod uslovom da svi budu zdravi, koje igrače biste izabrali?

Fernandes: Alison – Danilo, Tijago Silva, Miranda, Marselo – Kazemiro, Fernandinjo, Paulinjo – Kutinjo, Nejmar, Gabrijel Žezus.

La Regina: Alison – Danilo, Marikinjos, Miranda, Marselo – Kazemiro, Paulinjo, Kutinjo – Vilijan, Nejmar, Gabrijel Žezus.

Brazil – harizma Titea i Marselo “serijski pobednik“, Švajcarska pre Srbije

Rane od teškog poraza pre četiri godine još nisu zarasle | Foto: Marcello Casal Jr/Agência Brasil

Da li biste rekli da je na ekipi sada manji pritisak nego pre četiri godine kada je Brazil bio domaćin?

Fernandes: Trebalo bi da je tako na papiru, ali poraz od Nemačke 7:1 u polufinalu primorava Brazil da pokuša da obriše tu sramotu. Pritisak je dakle isti, možda čak i veći.

La Regina: Ima manje pritiska, ali više očekivanja. Pre četiri godine su navijači znali da tim nije najbolje složen, ali postojala je “obaveza“ da pobedimo kod kuće. Mislim da smo bolji tim nego pre četiri godine, pritisak uvek postoji, ali jeste manji nego 2014.

Konačno, vaša prognoza – dokle će Brazil dogurati?

Fernandes: Do finala.

La Regina: Zaista mislim da Brazil može da osvoji Mundijal. Po mom mišljenju, tri su velika favorita – Brazil, Nemačka i Španija, a u drugi krug favorita svrstao bih Francusku, Argentinu i Belgiju.