Sa terena

Čevanton za Sportifico: Budite vredni, fudbal će vam to vratiti

Period devedesetih predstavlja zlatno doba Serie A, a na inicijativu navijača koji su tome bili svedoci, po treći put je organizovan događaj pod nazivom Serie A: Operazione Nostalgia.

Havijer Čevanton: Operazione nostalgia

Havijer Čevanton na utakmici | Foto: Twitter

U italijanskom gradu Nardo okupile su se legende koje su obeležile italijanski klupski i reprezentativni fudbal, a Sportifico je bio na licu mesta. Tom prilikom, naš sagovornik bio je nekadašnji igrač Lećea, Havijer Čevanton.

“Smatram da je jako lepo okupiti se sa bivšim saigračima i protivnicima i prisetiti se svih lepih uspomena koje smo imali tokom karijere. Za mene je ovaj događaj vrlo važan, a smatram i za celu fudbalsku zajednicu”, poručio je Urugvajac.

Pored Čevantona, događaju su prisustvovali i Perota, Delvecio, Aldair, Lima, Legrotalja, kao i bivši crnogorski reprezntativac Mirko Vučinić. Zajedno su odigrali i utakmicu, a svi prisutni uživali su u njihovoj igri.

“I meni, kao i ostalim učesnicima, među kojima je svetski prvak Simone Perota ili jedna legenda poput Kolonela, je bitno da posle karijere ostanemo u kontaktu, družimo se i uspomenu na nas i naše rezultate činimo živom. Ovaj događaj je i naš poklon svim navijačima koji su godinama bili uz nas.”

Veliki prijatelj sa Ivicom Dragutinovićem

Čevanton je tokom svoje karijere igrao u rodnom Urugvaju, Italiji, Španiji, Engleskoj, Francuskoj i Argentini. U Španiji je branio boje Sevilje, a jedan od saigrača bio mu je i bivši srpski reprezentativac, Ivica Dragutinović.

“Drago je moj veliki prijatelj kome se jako obradujem kada se sretnemo, a i naše supruge se jako lepo druže još od perioda kada smo nastupali zajedno u Španiji. Vidim da je aktivan u fudbalskom svetu i to je jako bitno.”

Čevantonov prvi inostrani angažman bio je u Italiji gde je nastupao za Leće. Tokom karijere je u tri navrata oblačio žuto-crveni dres, a ovaj grad definitivno je ostavio utisak na njega. Poslednji klub za koji je popularni “Čeva” igrao bio je Liverpul iz Montevidea, a po završetku karijere 2015. godine vratio se u Italiju.

Havijer Čevanton: Operazione nostalgia

Havijer Čevanton u društvu člana Sportifico tima | Foto: Sportifico

“Zajedno sa svojim tastom, koji je isto bivša fudbalska legenda, otvorio sam školu fudbala u Lećeu za igrače do 15 godina i uživam radeći sa njima i prenoseći im svoja iskustva.”

Najveći uspeh u karijeri ovog napadača bilo je osvajanje Kupa UEFA i Superkupa sa Seviljom u sezoni 2006/2007. Iako se nije mnogo puta popeo na pobedničko postolje, izuzetno je zadovoljan onim što je postigao u svojoj bogatoj karijeri.

“Ostvario sam svoj maksimum u karijeri u odnosu na to koliko sam u datom trenutku mogao i zbog toga sam srećan i zahvalan.”

Za kraj razgovora, Čevanton je poslao poruku svim mladim fudbalerima koji žele da naprave rezultat u fudbalu.

“Budite vredni i radite i više od onoga koliko možete. Fudbal će vam to vratiti!”