Čovek koji je otkrio Bambija Tošića

Đerđ Balo trener je iz Zrenjanina sa UEFA C licencom i zvanični instruktor FIFA za otkrivanje mladih talentovanih fudbalera.

Trenersku karijeru započeo je u FK Radnički iz Zrenjanina, a 2001. godine otvorio je svoju školu fudbala Futura. Osim njega, u klubu je radilo još osam trenera među kojima i dvojica specijalizovanih za rad sa fudbalerkama koje su u to vreme igrale Prvu ligu Jugoslavije i tako odlično reperezentovale klub.

Đerđ Balo

Đerđov sin Viktor Balo u društvu Zorana Tošića Foto: Privatna arhiva

Jedan od Đerđovih najvećih uspeha svakako je otkrivanje Zorana Tošića, danas fudbalera CSKA iz Moskve i reprezentativca Srbije. Đerđ je Zorana trenirao još u Radničkom, a upoznao ga je kao devetogodišnjaka i video je u njemu neverovatan talenat uprkos krhkoj građi.

Kada je Balo otvorio svoj klub, logičan korak bio je da mu se Zoran pridruži. Pionirske i kadetske dane proveo je u Futuri i napredovao je svakom godinom. Ipak, njegov talenat nije mogao da dođe do izražaja zbog tadašnjeg stanja u zemlji – sankcije su bile prepreka da klubovi iz inostranstva vide Tošića na delu.

Prvi pokušaj odlaska bio je transfer u atinski AEK, ali ipak nije bio realizovan. Potom je Zoran bio veoma blizu odlaska u Sloveniju. Ipak, nekoliko dana pred put odlučio je da je za njega najbolje da ostane u svom gradu. Tako je svoju karijeru zvanično započeo u FK Proleter.

Naredni koraci – prelazak u Partizan, Mančester Junajted, pozajmica Kelnu i konačno dolazak u CSKA, pokazatelj su da je Đerđ s pravom verovao u Tošića i da zaista ima oko za talente.

Đerđov sin Viktor takođe se bavi fudbalom. Ima 16 godina i igra zadnjeg veznog u FK Proleter, a nedavno je bio učesnik Fudbalske akademije “Saša Ćurčić” u Londonu.

Đerđ Balo

Viktor Balo u opremi Fudbalske akademije “Saša Ćurčić” Foto: Dušan Mihajlović, Sportifico

Kada je Viktorova karijera u pitanju, Đerđ se postavllja u ulozi oca, a ne trenera – ne želi da utiče na odluke sina, a jedni zahtev koji ima jeste da škola ne sme da se zapostavi. Obrazovanje, barem u ovom trenutku, mora da bude podjednako važno kao i fudbal. Kada završi školu, Viktor će sâm odlučiti želi li da nastavi da se bavi fudbalom.

Đerđ se više ne bavi trenerskim poslom, svoju školu je prepustio fudbalskom klubu Banat, ali i dalje prati dešavanja u sportu u svom gradu.

Zrenjanin više nema nijedan klub u višim rangovima takmičenja. Radnički, za koji je i Đerđ nekada nastupao, trenutno se takmiči u okružnoj ligi, kao i Proleter. Uprkos tome, Đerđ se nada da će doći neki novi klinci i vratiti Zrenjaninu staru slavu.