Da li su “novi penali“ budućnost fudbala?

U nokaut fazi nedavno završenog Evropskog prvenstva za igrače i igračice do 17 godina, UEFA je testirala novi sistem izvođenja penala (ABBA). Priliku da isprobaju taj model imale su mlade reprezentativke Nemačke i Norveške u borbi za finale.

Prema novom ABBA sistemu, posle jednog izvedenog penala ekipe A, timovi će u dva navrata jedan za drugim šutirati po dva vezana jedanaesterca, počevši sa ekipom B koja će ujedno i poslednja uputiti udarac sa bele tačke u regularnoj seriji.

U slučaju da posle prvih pet izvođenja ne bude rešeno pitanje pobednika, nova serija nastaviće se po istom sistemu.

Sudija će najpre bacanjem novčića odlučiti na kojoj će se strani izvoditi penali, a potom će na isti način kapiteni moći da odaberu da li će šutirati prvi ili drugi po redu.

Evo kako je to izgledalo na meču Norveška-Nemačka.

Po trenutnom modelu (ABAB), penal izvodi igrač jedne ekipe i potom igrač druge ekipe, i tako sve do kraja serije. UEFA je analizirala penal završnice na više od 1000 utakmica odigranih u periodu od 1970. do 2013. i studija je pokazala da u 60% slučajeva pobeđuje tim koji prvi izvede udarac sa bele tačke.

U objašnjenju stoji da je ekipa koja druga izvodi penal pod većim psihičkim pritiskom, naročito posle prvih pet izvođenja.

Stevan Jovanović, golman FK Partizan | Foto: Dušan Mihajlović, Sportifico

Sportifico članovi ipak smatraju da novi model, ukoliko bude zvanično uveden, neće doneti velike promene za čuvare mreže.

“Smatram da nas golmane ova promena neće mnogo poremetiti. Kada su penali u pitanju, mi nismo pod pritiskom, šanse za odbranu su svakako 50-50%. Mislim da bi ta promena teže pala igračima. Pritisak na njih će biti još veći jer ako promaše ta dva penala, male su šanse da ta ekipa prođe dalje. Po trenutnom sistemu, čak i uprkos promašenom jedanaestercu, šanse za pobedu i dalje postoje”, kaže Stevan Jovanović, čuvar mreže Partizana.

Srđan Stojčevski, trener omladinaca FK Rad i instruktor Coerver® Coaching za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, ponudio je i alternativno rešenje.

“Mislim da nikakav napredak nije napravljan osim što ekipa B može imati psihičku prednost od samog starta. Po mom mišljenju, najbolje bi bilo da se penali izvode u isto vreme na oba gola”, poručio je perspektivni trener sa UEFA A licencom.

Penal završnica uvedena je 1970. godine i pravila su se više puta do sada menjala.

U 21. veku propali su pokušaji da se dugoročno uvedu zlatni gol (utakmica se prekida odmah po postizanju gola u produžetku, kao na EP 1996. u finalu između Nemačke i Češke ili u finalu EP 2000. između Francuske i Italije) i srebrni gol (posle pogotka igra se još do kraja produžetka koji je u toku, tako je Grčka pobedila Češku na EP 2004).

Da li će novi sistem izvođenja penala uspeti da zameni postojeći, ostaje da vidimo.