Dalibor Savić na usavršavanju u Barseloni

Trener švedskog kluba IF Brommapojkarna, Dalibor Savić nedavno je boravio u Barseloni povodom usavršavanja. Sa članovima Sportifico zajednice podelio je fotografije sa predavanja, treninga i utakmica katalonskog kluba kojima je prisustvovao.

Dalibor Savić: IF Brommapojkarna

Dalibor Savić ispred stadiona Barselone | Foto: Privatna arhiva

Akademija IFK Brommapojkarna važi za najbolju akademiju na području Skandinavije, te mnogo pažnje posvećuju usavršavanju trenera. Budući da je u Dalibor prošao sve kurseve i seminare u Švedskoj, odlučili su da je vreme da svoje trenersko znanje podigne na viši nivo kroz posete i obuku u najboljim evropskim klubovima, a Barselona je tek njegova prva stanica.

Dalibora su oduševili uslovi koje je zatekao tamo, iako je već svakako imao visoka očekivanja. Čitav trening centar podređen je potrebama sportista i omogućeni su im svi uslovi za rad i napredak. Pored toga, jedinstven sistem po kom Barselona radi ostavio je utisak na njega. Od najmlađih do prvotimaca, osnovne metode rada i principi su za sve isti.

Tokom svog boravka imao je priliku da se upozna i razgovara sa vodećim ljudima na akademiji kao i šefom skauting tima.

Dalibor Savić: IF Brommapojkarna

Dalibor Savić i Francesc Cos | Foto: Privatna arhiva

Jedno od predavanja držao je i Francesc Cos koji je od 2004. do 2012. godine radio sa prvim timom a sada radi na projektu “Barca innovation Hub”.

Uz edukativni deo, Dalibor je prisustvovao i utakmici španske lige između Barse i Eibara, kao i treninzima B tima i U18 selekcije na kojima je razgovarao sa njihovim trenerima.

Ova poseta poslužila mu je da dobije dodatnu inspiraciju i motivaciju za dalji rad, ali smatra da svaki trener treba da nađe svoj jedinstveni sistem rada i prilagođava ga ekipi sa kojom radi.