Danijela Kuhut – Želim da budem brža od Bejla

Protekle sezone Daniela Kuhut ostvarila je sjajne rezultate na fudbalskom terenu, a uz to je došla i podrška od gotovo 9.000 apluza, nagrada za najboljeg levog beka i mesto u adidas Timu sezone Sportifico talenata.

Naša Daniela uspešan je student Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, a pored fudbala beležila je dobre rezultate i u drugim sportovima poput trčanja. Upravo to, pored uspeha na Sportifico mreži, preporučilo je adidasu čiji je ambasador postala kao deo SHERUNS21K programa.

Statistike pokazuju da fudbaleri tokom utakmice u proseku istrče između 10 i 15 kilometara. Bilo da je reč o muškom ili ženskom fudbalu, trčanje je osnova kako kondicionog, tako i tehničko-taktičkog aspekta. Kao sportista sa iskustvom i u fudbalu i u trčanju, fudbalerka ŽFK Sloga Radnički iz Zemuna govorila je o važnosti trčanja, tehnikama, brojkama i iskustvima.

Danijela Kuhut - Želim da budem brža od Bejla

Danijela je sa 9.000 aplauza uzborila mesto u adidas Timu sezone Sportifico talenata | Foto: Sportifico

„Ključ za uspeh svakog sportiste jeste da bude odlično pripremljen na psihološkoj, fizičkoj i tehničkoj bazi. To je nešto što nas uče od samih početaka. Te tri pripreme mnogo zavise jedna od druge. Ne možete da izostavite nijednu, jer će druge dve da trpe. Fizička priprema je za korak bitnija, jer treba izvoditi svakakve poteze čitavih 90 minuta, pa i više. Sa druge strane, koliko god da ste tehnički potkovani, ako niste u formi, sve to pada u vodu. Takođe, ako ste u odličnoj formi, samim tim ste i psihički spremni na sve što vas čeka“, otkriva dvadesetjednogodišnja Danijela.

Kako igra bočne pozicije, jedna od njenih prednosti jeste upravo brzina i zato se uvek trudi da tu osobinu što pametnije iskoristi na terenu. Da brzina kretanja u promenljivim pravcima igra veliku ulogu tokom fudbalskog meča često nam pokazuju neki od najboljih fudbalera današnjice, a među njima i Geret Bejl, koji kod Danijele izaziva veliko poštovanje. Ovaj poznati fudbaler, sa loptom u nogama dostiže brzinu od čak 36,15 kilometara na sat, što ga čini jednim od najbržih na svetu.

„Dovoljno je da pogledate bilo koju utakmicu u kojoj je Bejl ulazio sa klupe – razlika u brzini igre Reala se odmah vidi kada je on na poziciji desnog bočnog napadača. On dosta radi na brzoj promeni pravca kretanja, a ta brzina ga prati od malena. Kad mu je bilo 14 godina trčao je 100 metara za 11.4 sekunde, odnosno 1500 metara za 4 minute i osam sekundi. U isto vreme, bio je talentovan za troskok, a kao tinejdžer skakao je 12.78m. Sve to pokazuje da je imao dobru bazu koju je nadograđivao treninzima u kojima kombinuje HIIT, sprinteve, i elemente snage. Danas je u stanju da ceo kilometar trči u najvišem ritmu, što je jako teško. Svaki fudbaler će vam to reći.

Kako bi postigla maksimalne rezultate u igri, Danijela ističe da je kontinuitet treninga od presudnog značaja, baš kao i volja, upornost i naporan rad.

Danijela Kuhut - Želim da budem brža od Bejla

Danijela je jedan od ambasadora SHERUNS21K programa | Foto: adidas

„Svaki igrač je različit i ne postoji jedinstvena formula na osnovu koje se sportisti spremaju. Naši treneri se trude da u okviru nedeljnog plana za pripremu, recimo pred utakmicu, obavezno ispoštuju fizičku pripremu ekipe, tačnije održavanje iste. Dodatni treninzi trčanja nisu na odmet i mogu dosta uticati na kondiciju fudbalera. Zato sam i odlučila da se priključim SHERUNS21K programu u okviru kog tri put nedeljno imam treninge trčanja, koje vodi Biljana Cvijanović, kapiten adidas Runners Belgrade tima i pobednica Beogradskog polumaratona. Ona mi pomaže da se spremim da u aprilu u Beogradu prvi put istrčim polumaraton. Pored toga što radim na tome da ostvarim jedan od svojih životnih ciljeva, primećujem da učešće u ovom programu veoma pozitivno utiče na moju formu.“

Danijela odavno zna koliko oprema profesionalnog fudbalera znači za brzinu i okretnost na terenu, a tokom nešto više od mesec dana, koliko se priprema za maraton, shvatila je da izbor opreme umnogome utiče i na trčanje.

„Treba pažljivo birati šta oblačite i obuvate za trening. Za trčanje definitivno treba izbegavati pamučne stvari, pogotovu po hladnijem vremenu jer one upijaju znoj, pa možemo da se prehladimo. Takođe, veoma je važno da za treninge trčanja izaberete pravu obuću jer ćete na taj način sigurno sprečiti povrede i upale. Najbolje je kada vam patika omogućava potpuni povrat energije, kada je udobna, prianja stopalu i fiksira petu.“

Jasno je da Danijela Kuhut dosta ulaže u svoju formu i baš zbog toga verujemo da će uspeti da ostari ciljeve koje je zacrtala, kako na Beogradskom polumaratonu tako i u profesionalnoj fudbalskoj karijeri koju trenutno gradi u ŽFK Sloga Radnički iz Zemuna, a možda jednog dana bude i brža od Gereta Bejla na terenu.