Devojčice iz Prokuplja na Sportifico društvenoj mreži

ŽFK Krstarica iz Prokuplja na čelu sa predsednikom Dejanom Bulatovićem, organizovao je tribinu povodom promocije ženskog fudbala i tim povodom ugostio članove Sportifico tima koji od samog početka pružaju podršku razvoju i unapređenju fudbala među pripadnicama ženskog pola.

Da je tribina i sama promocija imala velikog značaja za sport grada Prokuplja, govori i činjenica da su prezentaciji Sportifico društvene mreže prisustvovali Srđan Jordačijević, prosvetni inspektor i predstavnik lokalne samouprave, Ivan Stebih, nastavnik fizičkog vaspitanja OŠ „Ratko Pavlović Ćićko“ i Slavoljub Milenković, član UO ŽFK Krstarica.

ZFK Krstarica Prokuplje Sportifico

Fudbalerke i rukovodstvo ŽFK Krstarica na prezentaciji Sportifico mreže | Foto: Dušan Mihajlović, Sportifico

Posebnu čast učinilo je prisustvo Jovana Gajića, predstavnika za školski sport na nivou FS RIS i jednog od najzaslužnijih što devojčice Topličkog okruga danas imaju priliku da se bave ovim sportom. Tom prilikom, popularni čika Gaja rekao nam je da region Istočne Srbije iako sa ne tako sjajnim uslovima za bavljenje sportom, na svim nivoima i u svim sportskim projektima postiže najbolje rezultate.

Svi treneri ŽFK Krstarica kvalfikovani su za pre svega pedagoški rad, a potom i za bavljenje trenerskim poslom. Aleksandar Stanković i Saša Mušikić, obojica poseduju visoke trenerske licence kao i fakultetsku diplomu profesora fizičkog vaspitanja.

„Smatramo da je za dobrobit ženskog fudbala u Srbiji važno da podignemo takmičarski duh na najviši nivo jer ukoliko nema jakih takmičenja za devojčice, one prelaze na drugi sport čime fudbal u Srbiji mnogo gubi“, rekao nam je Saša.

ZFK Krstarica Prokuplje Sportifico

Saša Mušikić, Jovan Gajić, Dejan Bulatović i Aleksandar Stanković u društvu Sportifico tima | Foto: Sportifico

Dejan Bulatović, predsednik ŽFK Krstarica, a čije se ćerke Maja i Milica inače bave ovim sportom i redovne su članice omladinskih nacionalnih selekcija, kao sportski radnik, a pre svega roditelj dve fudbalerke, skrenuo nam je pažnju da reforme koje se u ženskom fudbalu uvode, ne moraju po pravilu da budu i produktivne:

„Predlozi o razdvajanju jednog čitavog godišta imaju stručnu osnovu, ali u realizaciji stvaraju veliki problem. Ukoliko je neka devojčica starija nekoliko meseci ne znači da je fizički jača ili da njen fudbalski razvoj ide brže i obrnuto. Na osnovu prirodnih razlika u bilo kom uzrastu, gubi se na kvalitetu fudbala, što nikako nije dobro za devojčice koje želimo da motivišemo da nastave da se bave ovim sportom. Takođe, neophodno je posvetiti se mlađim devojčicama koje nemaju pravo nastupa u razvojnoj ligi i obezbediti im takmičarske utakmice.“

ŽFK Krstarica će uz pomoć velikog broja saradnika iz svog regiona nastaviti da radi na unapređenju fudbala kao sporta i motivaciji devojčica da osim u školi, fudbal igraju i van nje. Sportifico tim će i u buduće podržavati aktivnosti ovog perspektivnog kluba, a sve za dobrobit devojčica i sporta kojim se bave.