Upoznajte Sportifico članove

Dušan Rašović – Od Smedereva do Dalekog istoka

Fudbal je zaigrao sa sedam, a već sa 22 godine ušao je u trenerske vode. Ostvario je svoj san kada je preuzeo omladinski pogon FK Smedereva, nekadašnjeg Sartida – kluba u kome je kao igrač ponikao. Rad na sebi, edukacija i želja za napretkom doveli su ga do Kine, zemlje u kojoj je fudbal u ekspanziji. Sportifico mreži pridružio se u februaru ove godine, a sada u CV-u beleži rezultate svog Elit Minhang tima. Ima 29 godina, poseduje UEFA A licencu a njegovo ime je Dušan Rašović.

Ljubav prema fudbalu rodila se u naselju. Sa drugarima je trčao za loptom od jutra do mraka. Logičan potez bio je da počne da trenira, a slavni Sartid bio je njegov izbor.

Dušan Rašović - Od Smedereva do Dalekog istoka

Dušan Rašović na stadionu Smedereva | Foto: Privatna arhiva

“Od svoje sedme godine igrao sam u Sartidu. U tom periodu u klubu je trenirao veliki broj dečaka uz dobar trenerski kadar. Rano sam ušao u seniorski fudbal, već sa 17 godina. Igrao sam uglavnom Zonu, a karijeru sam završio sa 22 godine usled povrede.”

Već je znao čime želi da se bavi kada završi igračku karijeru, a povreda je samo ubrzala tu odluku.

“Trenerski posao me je oduvek privlačio. Godinu dana nakon povrede započeo sam edukaciju u institucijama Fudbalskog saveza Srbije i dobio angažman u FK Železničar iz Smedereva gde sam predvodio omladinski tim koji se takmičio u ligi Regiona istočne Srbije.”

Prva sezona protekla je u prilagođavanju novoj poziciji i novim obavezama, ali je rezultat bio zadovoljavajući.

“Obaveze trenera u mnogome se razlikuju od obaveza jednog fudbalera. Trebalo je organizovati i sprovoditi trenažne i takmičarske aktivnosti tima, što je mnogo veća obaveza. Bilo je lutanja, grešaka i neuspeha, ali su solidni rezultati i sve ono što sam naučio tokom te sezone bili glavna satisfakcija za dalji rad.”

Naredni izazov bio je rad sa seniorskom selekcijom. Na poziv Daragana Paunovića, jednog od istaknutih igrača Sartida, prešao je u FK Mihajlovac gde je bio pomoćni trener.

“Velika je razlika u radu sa omladincima i sa prvim timom. U mlađim kategorijama ciljevi se postavljaju u skladu sa uzrastom dok je u seniorskom fudbalu rezultat uvek u prvom planu. Moj zadatak je bio pre svega da pomognem mladim igračima da se adaptiraju zahtevima seniorskog fudbala i uz to sam bio glavna spona između igrača i glavnog trenera.”

Iskustvo na poziciji i glavnog i pomoćnog trenera pomogli su mu da shvati koliko je taj međusobni odnos bitan za dobrobit tima.

“Mišljenja sam da glavni trener i prvi asistent moraju biti kompatibilni pre svega. Treba da budu svesni svojih dobrih i nešto slabijih strana i da shodno tome zajednički donose odluke koje su najbolje za tim u datom trenutku. Način saradnje takođe treba biti unapred definisan kako bi se svakom segmentu posvetilo dovoljno pažnje. U vrhunskim klubovima stručni štab broji preko 10 članova tako da svakog od njih treba pažljivo odabrati jer na kraju glavni trener donosi odluke na osnovu mišljenja i saveta svojih saradnika.”

Dušan Rašović - Od Smedereva do Dalekog istoka

Dušan Rašović i omladinski tim FK Smedereva | Foto: Privatna arhiva

Posle Železničara i Mihajlovca, Dušanu se ispunila želja da se, ovoga puta u ulozi trenera, vrati u svoj klub FK Smederevo.

Nemanja Vidić je jednom rekao da nije sanjao da igra za Mančester Junajted, već da je svoj san doživeo igrajući za Zvezdu. Tako je i moja želja bila da budem deo Smedereva. Nije fraza, zaista sam bio ponosan kada sam zadužio opremu svog kluba, ali i svestan odgovornosti koju nosi rad u klubu koji je bivši osvajač nacionalnog Kupa i učesnik evropskih takmičenja.”

U Smederevu je za tri sezone zabeležio sjajne rezultate radeći sa kadetima i omladincima i mnoge od njih pripremio za prvi tim. Ipak, Šangaj je bio ponuda koja se ne odbija.

“Predsednik Kine je veliki ljubitelj fudbala i ulaže velike napore i sredstva kako bi stimulisao njegov razvoj. JuJuSports akademija postoji u 12 od 16 distrikta u Šangaju. Deca uzrasta od pet do 17 godina prolaze kroz trenažne procese i teorijsku nastavu. Uz to, svaki distrikt ima “Elite team” u uzrastu do devet, 11, 13, 15 i 17 godina koji se takmiče u ligi Šangaja.”

Dušan Rašović - Od Smedereva do Dalekog istoka

Dušan Rašović na treningu svog sadašnjeg tima | Foto: Privatna arhiva

Dušan kao glavni trener predvodi U15 Elite tim Minhang distrikta koji broji preko dva miliona stanovnika. Uprkos velikim razlikama u kvalitetu i shvatanju fudbala, vrlo brzo se privikao.

“Kolege koje su došle pre mene pomogle su mi pri adaptaciji. Brzo sam se prilagodio kineskoj kulturi tako da sam svu pažnju mogao da usmerim na rad u akademiji. U Kini je za decu škola na prvom mestu i zato pokušavaju da uspostave sistem sličan američkom. Cilj im je da omoguće deci da se tokom obrazovanja bave sportom, ali do sada nisu previše pažnje posvećivali fudbalu. Situacija se menja i nema sumnje da će kvalitet kineskih igrača i klubova biti na sve većem nivou.”

Koliko je u Kini važno obrazovanje, podjednaku pažnju mu posvećuju i Dušan koji trenutno poseduje UEFA A licencu.

“Ukoliko želiš uspešno da se baviš ovim poslom, važno je neprestano se edukovati i biti u toku sa promenama i savremenim trendovima igre. Od kad sam u trenerskim vodama polaznik sam Centra za edukaciju fudbalskih trenera u Fudbalskom savezu Srbije, a uz to se trudim da kada god imam vremena učestvujem i na stručnim seminarima. Uz stalne konsultacije i razgovore sa trenerima svih nivoa, čitanjem strulne literature i praćenjem portala posvećenih fudbalu pokušavam da nadograđujem svoje znanje.”

Kao igrač i trener, svestan je koliko je važno raditi na sebi svakodnevno.

“Igrač koji je svestan svojih dobrih i loših segmenata u igri lakše će unaprediti sebe i podići svoju igru na viši nivo. Pored toga, treneri dobrom analizom statistike mogu na pravi način sugerisati igraču nedostatke i dati mu konkretan savet kako da to treningom popravi.”

Pored pozdrava sa Dalekog istoka za kraj razgovora Dušan je imao poruku za sve svoje sadašnje i buduće kolege koji vrlo rano ulaze u trenerske vode.

“Najvažnije je imati podršku svojih najbližih kao što sam ja imao. Uz pozitivno okruženje lakše se prevazilaze problemi, poteškoće i sve prepreke koje čekaju svakog trenera na početku karijere!”