Dušan Rašović – Srbija i Kina? Koje su prednosti, a koji nedostaci ovdašnjih škola fudbala?

Iako sa 30 godina spada u kategoriju mlađih trenera, dosadašnja postignuća u karijeri govore da Dušan Rašović iza sebe ima veliko iskustvo.

Sa svega 22 godine otisnuo se u trenerske vode i započeo rad u mlađim kategorijama Železničara iz rodnog Smedereva, zatim je u Mihajlovcu bio pomoćni trener seniorskog tima, da bi kasnije usledio novi angažman u omladinskom pogonu. Ovoga puta u FK Smederevo, gde je vodio kadetsku i omladinsku selekciju.

Dušan Rašović - Srbija ili Kina? Koje su prednosti, a koji nedostaci ovdašnjih škola fudbala?

Dušan Rašović na treningu u Kini | Foto: Privatna arhiva

Predan rad i dobri rezultati u tom klubu otvorili su mu “put svile” i omogućili da u svoj CV, koji možete pronaći na Sportifico društvenoj mreži, upiše prvi inostrani posao.

Od avgusta 2017. do decembra 2018. obučavao je igrače do 15 godina u Kini, tačnije, u akademiji Šangai Elit Minhang.

Stečeno iskustvo u radu sa decom iz oblasti koja broji preko dva miliona stanovnika, Dušan od januara primenjuje u kadetskoj selekciji FK Rad.

Rezultati govore da taj posao obavlja – više nego uspešno. Mladi Građevinari su u sedam kola nastavka Kadetskoj lige Srbije neporaženi. Ostvarili su šest pobeda i remi i značajno popravili poziciju na tabeli.

Posle dobro odrađenih zimskih priprema počeli smo prolećni deo prvenstva rezultatski jako dobro, ali naravno da postoji još dosta stvari koje treba unaprediti“, sumira utiske Rašović.

Klub sa Banjice predstavlja korak unapred za 30-godišnjeg trenera.

Kroz svega nekoliko meseci postalo mi je jasno zbog čega se omladinska škola FK Rad visoko kotira ne samo u Srbiji, nego i šire“.

Dušan Rašović - Srbija ili Kina? Koje su prednosti, a koji nedostaci ovdašnjih škola fudbala?

Dušan Rašović na stadionu Smedereva | Foto: Privatna arhiva

Posle provedenih godinu i po dana u inostranstvu, Dušan je stekao dovoljan uvid u razlike između ovdašnjih “klinaca” i njihovih vršnjaka preko granice.

U Kini sam radio sa kadetskom selekcijom, a kao najveću razliku izdvojio bih spremnost naših igrača da sve podrede ambiciji da se profesionalno bave fudbalom. U Kini je, ipak, obrazovanje na prvom mestu. Škola ima primat. Naravno, i nivo talenta kod igrača u Srbiji je neuporedivo veći, što se ogleda i kroz uspehe reprezentacije u mlađim selekcijama“.

Srbija u odnosu na najmnogoljudniju zemlju sveta ima primat u talentovanim igračima, ali uslovi za rad u Kini su daleko bolji.

Infrastruktura u Kini je na višem nivou. Ako bih poredio konkretno sa Radom, rekao bih da na Banjici nedostaje još jedan teren sa veštačkom travom, pored jednog postojećeg, pošto svakodnevno trenira veliki broj igrača. Uprkos tome, nemam nikakvih problema u realizaciji trenažnih aktivnosti i zadovoljan sam kako sve funkcioniše za sad“, zaključio je Rašović.

Dušan ne skriva zadovoljstvo dosadašnjim radom u ekipi Građevinara, a Sportifico zajednica se nada da će u istom ritmu nastaviti i u budućnosti.

Verujemo da ćemo i o njegovim daljim uspesima imati prilike da čitamo na našoj mreži!