Poseta doktorke fudbala: Srpski fudbal sve više “voli” žene

Otvorena vrata razvoju ženskog fudbala u Srbiji

Ana Noe, FIFA instruktor i prva žena sa titulom doktora nauka iz oblasti fudbala u Belgiji, održala je seminar o temi rada sa devojčicama uzrasta 12-15 godina.

Tokom pet dana teorijskog i praktičnog rada sa trenerima razvojne lige, nekadašnji kapiten i selektor belgijske reprezentacije govorila je o ulozi trenera, važnosti pravljenja trening plana, kao i o tome u čemu je fundamentalna razlika u fudbalskom razvoju devojčica i dečaka tog uzrasta.

“Sâm motiv treniranja u tom uzrastu je drugačiji. Dok je dečacima želja za pobedom izražena, devojčice na fudbal kreću radi zabave i druženja sa prijateljima”, tom prilikom istakla je Ane Noe, posmatrač (observer) FIFA.

Povećava se broj žena trenera u srpskom fudbalu

Poslednjih godina očigledan je porast žena trenera u ženskom fudbalu, što je i ovaj seminar pokazao.

FIFA Seminar Zene Treneri Fudbal

Učesnice FIFA Seminara posle dodele sertifikata sa instruktorkom Anom Noe i selektorom U17 reprezentacije Suzanom Stanojević | Photo: Ruža Ilić, Sportifico

Od ukupno 37 trenera koji su prisustvovali seminaru u FSS Kući fudbala u Staroj Pazovi, čak jednu trećinu činile su žene. Ono što raduje jeste činjenica da je među njima bilo mnogo mladih i perspektivnih devojaka, koje su ili do nedavno igrale fudbal ili se još njime bave.

Evidentan je i napredak u odnosu Fudbalskog saveza Srbije prema trenerima koji rade sa devojčicama.

Sâmo prisustvo selektora sve tri nacionalne selekcije pružilo je priliku da treneri koji rade sa reprezentacijama tokom cele godine steknu sliku o tome na koji način igračice treniraju. Takođe je bilo prilike da se utvrdi kako se gradi odnos u nacionalnom timu, kao i koliko je njihov rad krucijalan za formiranje jake reprezentacije kao što je kadetska, nedavni učesnik Evropskog prvenstva uzrasta do 17 godina.

Suzana Stanojević, selektor U17 repezentacije, uz pomoć Lidije Stojkanović (U19) održala je prezentaciju na kojoj je pokazala put reprezentacije od samog okupljanja na početku takmičarskog ciklusa do odlaska na UEFA Evropsko prvenstvo.

FSS Treneri FIFA Seminnar Predavanje 2016

Treneri razvojne lige za devojčice tokom FIFA seminara | Photo: Ruža Ilić, Sportifico

Sportifico tim je tokom seminara u Staroj Pazovi imao priliku da sazna sa kojim se sve problemima susreću treneri razvojne lige.

Takođe smo uvideli u kojim elementima igre možemo da očekujemo napredak u ženskom fudbalu u narednom periodu, na osnovu ekspertize koju je pružila Ana Noe, koja je i vrlo jasno demonstrirala šta jednog trenera čini vrhunskim stručnjakom.

O tome i mnogim drugim temama možete čitati u ekskluzivnom intervju koji je Ane Noe, profesor fudbala na Lueven Univerzitetu u Belgiji, dala za Sportifico ProFeed, a koji ćemo uskoro objaviti.