Fudbal i tradicija – Trofej Smederevska jesen

Celo Smederevo u isto vreme na istom mestu. Defiluju Karađorđevom ulicom vitezovi i dame, vinogradari i veliki grozd – simbol grada, folkloraši, sportisti… Tradicionalna manifestacija Smederevska jesen održana je po 131. put, a ovogodišnja je imala poseban značaj za sport u ovom gradu. Smederevo je dobilo svoj festival fudbala – Trofej Smederevska jesen.

Gradski stadion je tokom dva dana turnira ponovo dobio svoj stari sjaj. Publika i igrači iz 81 ekipe, odnosno 57 klubova iz Srbije ispunili su tribine i teren, a Sportifico tim bio je na licu mesta i uživao u tom spektaklu.

Trofej Smederevska jesen

Domaćini – FK Petlić | Foto: V.M.

Uz mnoštvo dobrih poteza, suza i smeha, druženja i dobre zabave domaćin je mališanima obezbedio i da osete duh Smederevske jeseni. Pored terena je uvek bilo svežeg voća, jabuka, grožđa i breskivi koje je simbol ovog kraja, a program turnira bio je napravljen tako da svi učesnici imaju priliku i da posete samu manifestaciju, tvrđavu i gradski trg.

Poseban ugođaj imali su igrači iz FK Trepča i FK Vojvodine koji su bili gosti dečaka iz smederevskog Petlića. Za dva dana rodila su se nova prijateljstva, provodili su zajedno svaki trenutak van terena a tokom utakmica bodrili jedni druge.

“To je dokaz da smo uradili pravu stvar. Turnir je protekao odlično, osmesi na licima roditelja i dece to dokazuju. Trudili smo se da svaki detalj bude po meri mladih fudbalskih talenata i nadam se da smo u tome uspeli”, rekao je organizator turnira Srđan Mihajloski za Sportifico.

Derbi u Smederevu

“U finalu U10 kategorije imali smo čak i derbi. Dečaci iz Zvezde i Partizana odigrali su sjajnu utakmicu a lepo je bilo videti pozdrav i međusobne čestitke dečaka i trenera na kraju meča”, ispričao nam je Mihajloski.

Mihajloski i njegov tim pobrinuli su se da se igrači osećaju kao zvezde svetskog fudbala. Reprezentativac Srbije i rođeni Smederevac Aleksandar Mitrović promovisao je turnir uz svoje saigrače tokom Svetskog prvenstva, a pehari namenjeni pobednicima zapravo su mini replike čuvenog ušatog pehara – trofeja Lige šampiona.

Trofej Smederevska jesen

Lepi potezi i dobro druženje obeležili su Trofej Smederevska jesen | Foto: V.M.

“Želimo da svako dete ima osećaj kao da se bori za trofej Lige šampiona. Pored pehara tu su i medalje kao i nagrade za najbolje pojedince. Imali smo i poseban podijum a medalje je pobednicima uručivao Igor Janković, UEFA konsultant za bazični fudbal koji je odrastao u našem gradu”, istakao je Mihajloski.

Iako su okupili veliki broj ekipa iz Srbije, ambicije i ciljevi za budućnost su mnogo veći.

“Ovo je prva godina i želeli smo da najpre osetimo kako organizacija turnira funkcioniše. Plan nam je da u budućnosti ovo postane jedan od najjačih turnira koji će trajati pet dana i okupljati ekipe iz čitave Evrope”, zaključio je organizator Trofeja.

Na turniru su se takmičile ekipe uzrasta do 6, 7, 8, 9, 10 i 11 godina. Pored domaćina FK Petlić, tu su bili i fudbaleri FK Partizan, FK Crvena zvezda, FK Vojvodina, FK Radnički Niš, FK TrepČa Kosovska Mitrovica, FK Čukarički, FK Voždovac i veliki broj škola fudbala i akademija fudbala.

Generacija 2012.                              Generacija 2011.

1. FK Petlić Smederevo                         1. FK Crvena Zvezda Beograd
2. FK Presing Požarevac                      2. FK Petlić Smederevo
3. FK Banat Vršac                                 3. FK Nika Beograd

Generacija 2010.                             Generacija 2009.

1. FK Čukarički Beograd                      1. FK Partizan
2. FK Petlić Smederevo                       2. FK Crvena zvezda
3. FK Crvena zvezda Beograd            3. FK Vojvodina

Generacija 2008.                            Generacija 2007.

1. FK Rad                                                1. FK Partizan
2. FK Presing Požarevac                     2. FK Vojvodina
3. FK Kolubara Real 28 Lazarevac   3. FK Rad