Fudbal za prijateljstvo – projekat koji menja svet

U Mundijalskoj smo godini gde nas 14. juna u Rusiji očekuje početak 21. Svetskog prvenstva u fudbalu. Međutim, pored već održanog žreba u Moskvi, ruska prestonica je bila domaćin projekta pod nazivom „Fudbal za prijateljstvo 2018“.

Reč je o globalno priznatom i nagrađenom međunarodnom društveno-odgovornom projektu za decu koji se održava pod pokroviteljstvom kompanije Gazprom – zvaničnog partnera predstojećeg Mundijala.

U svom šestom izdanju “Fudbal za prijateljstvo” ima za cilj da obuhvati mlade širom sveta u promovisanju najvažnijih vrednosti čovečanstva među svojim vršnjacima – prijateljstva, jednakosti, mira i poštovanja između različitih zemalja i nacija. Čak 211 zemalja i oblasti sveta uključeno je u aktivnosti, a završne manifestacije će se održažti u Moskvi od 8. do 15. juna.

Fudbal za prijateljstvo – projekat koji menja svet

Projekat je pokrenuo Gazprom koji je zvanični partner Fife u predstojećem Mundijalu | Foto: Providence Agency

Tokom žreba oformljena su 32 međunarodna tima, a definisane su i  igračke pozicije svakog od predstavnika zemalja-učesnica u njima. Ekipe su koncepirane po principu projekta koji spaja sportiste različitih nacionalnosti, polova i fizičkih mogućnost unutar istog tima. Igrači i igračice su uzrasta 12 godina, a svaki mešani međunarodni tim će predvoditi mladi treneri između 14 i 16 godina iz različitih zemalja. Događaj će i te kako biti ispraćen, jer će više od 5000 medijskih kuća izveštavati sa manifestacija, dok će medijski centar okupiti darovite dvanaestogodišnjake – mlade dopisnike iz 211 zemalja sveta.

“Prvi put će međunarodni dečiji društveno–odgovorni projekat ‘Fudbal za prijateljstvo’ na istom terenu zbližiti decu iz celog sveta u vremenima u kojima nastojimo da ga ujedinimo po principima jednakosti i uzajamnog poštovanja”, napominje Viktor Zubkov, predsednik Upravnog odbora kompanije Gazprom.

Tokom međunarodnog kampa prijateljstva mladi fudbaleri će, nadgledani od strane proslavljenih svetskih fudbalskih asova, pohađati kurseve o osnovnim vrednostima projekta unutar “škole devet vrednosti”, preporučenih od strane Ujedinjenih nacija kao obrazovnog programa jedinstvenog značaja.

Fudbal za prijateljstvo – projekat koji menja svet

Kao i za Svetsko prvenstvo, žreb za turnir je održan u Moskvi | Foto: Providence Agency

“Drago nam je što smo podržali ovu jedinstvenu inicijativu našeg zvaničnog partnera”, izjavila je Generalna sekretarka Fife Fatma Samura dodavši:

“Forum predstavlja savršen primer toga kako fudbal može da posluži da bi otvorio vrata sporta dečacima i devojčicama, bez obzira na njihovo poreklo – nešto što FIFA aktivno zagovara širom sveta.”

Projekat ima i ekološku inicijativu tako što će sve timovi turnira poneti imena ugroženih životinjskih vrsta naše planete. Učesnici otvorenog žreba bila su deca iz Rusije, Kine, Urugvaja, Japana, Indije i Gane, a poznato je da će Srbiju predstavljati fudbaleri omladinske škole Crvene zvezde.

“Divno je što će se ove godine još  dece iz celog sveta  pridružiti u projektu Fudbal za prijateljstvo. Kroz njega sam stekao divna prijateljstva, neverovatno iskustvo, i svi smo svesni toga koliko je važno da gajimo jednakost, zalažemo se za mir i razvijamo prijateljstvo. Uistinu verujem da na ovaj način možemo da promenimo svet!” izjavio je prošlogodišnji ambasador Srbije, fudbaler Crvene zvezde Luka Poljak.

Fudbal za prijateljstvo – projekat koji menja svet

Srbiju će predstavljati fudbaleri omladinske škole Crvene zvezde | Foto: Providence Agency

“Fudbal za prijateljstvo” je zvanično podržan od strane FIFA, UEFA, Međunarodnog olimpijskog komiteta, fudbalskih federacija iz više zemalja, međunarodnih dečijih humanitarnih organizacija i fondova i vodećih svetskih fudbalskih klubova.

“Najveća tekovina ovog jedinstvenog projekta za decu je sklapanje prijateljstava i spoznaja važnosti jednakosti i fer-pleja, vrednosti koje ističe FIFA širom sveta. Radujem se druženju sa svim učesnicima projekta u Moskvi – i do tada im želim puno sreće!” naglasio je proslavljeni fudbalski as Marko Van Basten.

Priča je krenula 2013. godine kada je Gazprom organizovao međunarodni dečiji društveno–odgovorni projekat “Fudbal za prijatelsjtvo”. Osnovne vrednosti koje učesnici promovišu su prijateljstvo, jednakost, fer-plej, zdravlje, mir, predanost, pobednički duh, tradicija i čast. Vremenom je projekat postao popularan što govori i podatak da je na njegovom prvom izdanju učestvovalo osam država, a ove godine 211 zemalja i regiona širom sveta.