Igor Bašić – dete Partizana u rumunskoj misiji

Priče članova Sportifico društvene nalazimo u SAD-u, prožimaju se preko Evrope, sve do Dalekog Istoka…

Ovoga puta, nakon američkih i azijskih avantura, odlučili smo se za nešto bližu destinaciju – u Rumuniji smo, gde je ambasador naše aplikacije Igor Bašić. Visoki štoper se nedavno pridružio Sportifico mreži i praktično, kao i svi članovi, oduševljen je funkcionalnostima koje mu mreža pruža…

“Veoma korisna i zanimljiva mreža, a ono šta mi se najviše sviđa jeste da se snalazim bez problema”, javio nam se Bašić iz najlepšeg dela Rumunije, Transilvanije.

Naš sagovornik je 21-godišnji defanzivac Nacional Sebiša, kluba koji se takmiči u Trećoj ligi Rumunije. Kao i u većem delu istočne Evrope, Bašić se sa svojim saigračima priprema za drugi dio sezone u kojem postoji jasan cilj.

„Plan uprave kluba i želja nas igrača je da napadnemo Drugu ligu Rumunije. Polusezonu smo okončali na petom mestu i verujem da ćemo uspeti u zadatku. Ozbiljno se spremamo za nastavak prvenstva koje je na programu od 3. marta“, poručuje Bašić.

Igor Bašić - dete Partizana u rumunskoj misiji

Bašić u dresu rumunskog Sebiša| Foto: Privatna arhiva

Svoje prve fudbalske korake je naučio u Partizanu – posle nekoliko uspešnih godina provedenih u mlađim kategorijama „crno-belih“ Igor se vratio u svoj rodni Zrenjanin gde je i debitovao kao seniorski fudbaler.

„Doveo me legendarni Nikica Klinčarski. Lepo vreme sam proveo u Partizanu. Bio sam u generaciji sa Andrijom Živkovićem koji je najviše od svih nas napredovao. Igrao sam na poziciji desnog štopera, tada smo kao klinci osvajali mnogo turnira. Od 2007. do 2011. godine sam bio u crno-belim bojama“, priseća se svog početka Bašić, a onda nas je detaljnije upoznao o debiju za seniorski tim:

„Posle toga sam otišao u Zrenjanin i igrao sam za Banat. U periodu od 2011. do 2016. godine sam stekao određeno iskustvo koje mi je dalo snagu i hrabrost da nastavim dalje.”

Inostrana ponuda je stigla iz Sebiša – rumusnkog grada koji je 220 kilometara daleko od Zrenjanina. Igor je brzo zadovoljio kriterijume uprave i potpisao za Nacional Sebiš u kojem se odmah izborio za ulogu nezamenjivog defanzivca.

„Dok sam igrao za Banat primetio me menadžer i doveo na probu koju sam uspešno odradio. Odigrao sam 12 utakmica za Nacional Sebiš i bez obzira što je Treća liga, mogu reći da je takmičenje veoma dobro. Ima mnogo igrača iz Prve i Druge lige koji igraju na pozajmici. Imam ugovor do maja, tu su i neke ponude iz Druge lige, ali neću da žurim“, apostrofirao je Igor Bašić koji kao i svaki fudbaler njegovih godina ima (za sada) neostvarene snove:

„Želim da napravim uspešnu internacionalnu karijeru, a maštam o Premijer ligi – to je moj san.”