Ista krv – isti cilj!

Familijarni odnosi tokom Svetskog prvenstva – takve priče donose posebnu draž i dimenziju fudbalu.
Zato sada govorimo o braći, rođenoj braći, koja su igrala na dosadašnjim Mundijalima. Ovo je priča o momcima “iste krvi” koji su osjetili moć igranja pod svetlima najveće fudbalske pozornice.

Najsvežiji i sigurno najzanimljiviji slučaj dolazi sa prethodnog Mundijala u Brazilu, a radi se o braći Boateng. Žerom je postao prvak sveta sa Nemačkom, a Kevin-Princ je predstavljao Ganu koja je takmičenje završila na dnu paklene grupe u kojoj su bili upravo “panceri”, Portugal i SAD. Ukrstili su koplja 21. juna u Fortalezi, a duel je završen bratski – 2:2. Kevin-Princ i Žerom su od istog oca koji je iz Gane, a ofanzivni vezista Ajntrahta je stariji dve godine od štopera Bajerna.
Iako je rođen u Berlinu, Kevin-Princ (31) je odlučio da igra za Ganu, dok mlađi Žerom nikada nije bio u pomenutoj afričkoj zemlji i još kao talenat prošao je sve uzrasne kategorije Nemačke.

Ista krv - isti cilj!

Otmar i Fric Valter | Foto: dfb.de

Otmar Valter i Fric Valter su prva braća koja su osvojila Mundija – bilo je to 1954. godine u Švajcarskoj kada je selekcija Zapadne Nemačke došla do trofeja. Oba igrača su praktično celu karijeru provela u Kajzerslauternu, Fric je bio stariji i dao je preko 30 golova za nacionalni tim. Otmar je odigrao manje mečeva od Frica, ali dao je jedan gol više od starijeg brata u Švajcarskoj – četiri puta je tresao mrežu, a Fric tri.
Otmar i Fric su zajedno dali 652 gola za Kajzerslautern, a nemačka javnost najviše ih pamti u polufinalnom duelu Svetskog prventva kada su sa po dva pogotka razbili Austriju 6:1.

Jedan brat drži defanzivu, a drugi predvodi napad – to je bila dobitna kombinacija Engleske u vidu Džeka i Bobija Čarltona koji su pred očima kraljice Elizabete II doneli “gordom Albionu” prvi, i za sada jedini, pehar prvaka sveta. O Bobiju, legendi Mančester junajteda, suvišno je trošiti reči, dok je i Džek nakon pomenutog Mundijala (kao i svi igrači iz te generacije) stekao status britanske zvezde. Džek je igrao sjajno u tandemu sa ikonom engleskog fudbala Bobijem Murom, a interesantno da je celu karijeru proveo u Lidsu.

Braća na Mundijalima

Ista krv - isti cilj!

Bobi i Džek Čarlton | Foto: Pinterest.com

URUGVAJ 1930: Huan i Mario Evaristo (Argentina), Filipe i Manuel Rosas (Meksiko)

BRAZIL 1950: Zlatko i Željko Čajkovski (Jugoslavija), Hoze i Marijano Falkon (Španija)

ŠVAJCARSKA 1954: Otmar i Fric Valter (Z. Njemačka), Alfred i Robert Kerner (Austrija)

ŠVEDSKA 1958: Ernst i Pol Kozliček (Austrija), Mel i Džon Čarls (Vels)

ENGLESKA 1966: Bobi i Džek Čarlton (Engleska)

NJEMAČKA 1974: Gaj i Rožer Sent-Vil (Haiti), Fric i Žozep Leandre (Haiti)

ARGENTINA 1978: Patrisio i Klaudio Sala (Italija)

Prva braća na Mundijalu sa prostora bivše Jugoslavije su Zlatko i Željko Čajkovski koji su branili boje Jugoslavije na Svetskom prvenstvu 1950. godine u Brazilu. Željko, koji je igrao na poziciji napadača, je ostavio sjajan utisak na tom turniru uspevši da postigne dva gola, i to oba u trijumfu nad Meksikom (4:1). Sa druge strane, Zlatko je bio defanzivac i takođe je imao veoma važnu ulogu u timu koji j predvodio Milorad Arsenijević. Obojica su rođeni u Minhenu, Zlatko je ostao upamćen kao legenda Partizana, dok je Željko tresao mreže u dresu zagrebačkog Dinama.

Ista krv - isti cilj!

Braća Kovač će od naredne sezone Bundeslige predvoditi Bajern Minhen | Foto: fcbayern.com

Roberta i Nika Kovača pamtimo sa Mundijala 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji. Legendarni fudbaleri Hrvatske su imali podjednako dobre karijere – tokom igračkih dana su dijelili teren, a sada klupu. Malo više se pita stariji Niko (46) koji je bio i selektor “vatrenih”, sadašnji je trener Frankfurta, a budući Bajerna – desna ruka mu je uvek bio i ostao tri godine mlađi brat Robert.

Veliki trag u fudbalu su ostavile i dve holandske porodice – Ronald i Ervin Kuman su igrali 1990. godine u Italiji, a već na sledećem Mundijalu su se pojavili Frank i Ronald De Bur.

Tu su svakako Brajan i Mihael Laudrup, a u 21. veku istoriju Svetskog prvenstva u ovom segmentu su ispisali Kolo i Jaja Ture, te Andre i Žordan Aju.

Pogađajte, da li će u Rusiji biti bratskog pohoda na “Zlatnu boginju” ?

Braća na Mundijalima

Ista krv - isti cilj!

Braća Boateng | Foto: Sportifico

ŠPANIJA 1982: Luk i Mark Milekamps (Belgija), Karlhajnc i Bernd Forster (Z. Njemačka)

MEKSIKO 1986: Abdelkrim i Mustafa Meri (Maroko)

ITALIJA 1990: Ibrahim i Hosam Hasan (Egipat), Andre i Fransoa Bijik (Kamerun), Ronald i Ervin Kuman (Holandija)

SAD 1994: Frank i Ronald De Bur (Holandija)

FRANCUSKA 1998: Mihael i Brajan Laudrup (Danska), Tore Andre i Jostin Flo (Norveška), Emil i Mbo Mpenza (Belgija)

JAPAN I J. KOREJA 2002: Robert i Niko Kovač (Hrvatska), Mihal i Marčin Zevlakov (Poljska)

NJEMAČKA 2006: Kolo i Jaja Ture (O. Slonovače), Aruna i Bakari Kone (O. Slonovače)

JUŽNA AFRIKA 2010: Vilson i Džeri Palasios (Honduras)

BRAZIL 2014: Andre i Žordan Aju (Gana), Žerom i Kevin Princ Boateng (Njemačka i Gana)