Da li ste znali?

Pujol, Lam, Anri, Ronaldo: Ko su svi rekorderi Tima sezone?

UEFA u kontinuitetu od 2001. bira najbolji Tim sezone, a do sada se u užem izboru našlo 374 različitih igrača, dok je njih 78 bilo izabrano.

Tim sezone svih vremena

Tim sezone izabran 2016. godine | Foto: www.uefa.com

Za 16 godina, koliko se takmičenje održava, neki fudbaleri postavili su rekorde, a nakon poslednjeg izbora, sastavljen je i Tim sezone svih vremena od igrača koji su najviše puta bili izabrani na svojim pozicijama.

“Jedinica” idealnog tima je Iker Kasiljas, reprezentativac Španije koji je u karijeri odigrao 808 utakmica i čak 301 puta ostao nesavladan. Ukupno je devet puta bio nominovan, a šest puta našao se timu i tako iza sebe ostavio Bufona (4) i Nojera (3).

Odbrana je sastavljena od dvojice aktivnih fudbalera i dvojice koji su završili karijeru. Na bekovskim pozicijma su Serhio Ramos, kapiten Real Madrida i reprezentacije Španije koji je bio izabran šest od osam puta, kao i Filip Lam koji je ove sezone završio karijeru kao jedan od retkih odbrambenih igrača koji nikada nije dobio crveni karton.

Štoperski tandem čine igrači Barselone. Penzionisani Karles Pujol našao se u Timu sezone šest puta, dok je Pike u prethodnih osam godina bio nominovan sedam puta i pet puta bio izabran.

Na sredini terena su Inijesta, Ćavi i Džerard. Barselonin tandem je zajedno biran od 2009. do 2012. godine, a pored toga Ćavi je bio izabran i 2008, dok je Inijesta uvršten u tim i poslednje dve godine. Za poziciju trećeg igrača u veznom redu vodila se tesna borba. Čak tri igrača, pored Džerarda, bili su birani po tri puta (Kaka, Ronaldinjo, Nedved i Zidan), ali je sedam nominacija presudilo u korist bivšeg kapitena Liverpula koji je krajem prošle godine završio karijeru.

Tim sezone svih vremena

Prvi Tim sezone izabran 2001. godine | Foto: www.uefa.com

Ofanzivna trojka su Tijeri Anri, Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo. Anri se našao u idealnoj postavi na prva četiri izbora od osnivanja takmičenja, a peti put bio je izabran 2006. godine.

Mesi i Ronaldo drže vodeće pozicije po broju nominacija i obojica su bili u izboru i kao igrači sredine terena i kao napadači. Barselonin golgeter je u užem izboru poslednjih 11 godina u nizu, a osam puta bio je deo idealnog tima.

Rekorder izbora je Kristijano Ronaldo koji je 13 puta bio nominovan i 11 puta izabran. Poslednjih 10 godina konstantan je u Timu sezone, a prvi put u najboljih 11 našao se 2004. godine kao igrač Mančester Junajteda.

Kada se bliže pogledaju sve nominacije od pokretanja takmičenja, jasno je da primat drži Španija. Čak 37 od 78 igrača ukupno su poreklom Španci, La Liga je jedina koja je do sada imala makar jednog izabranog igrača svake godine, a klub sa najviše izabranih igrača je Barselona.