Kostarika: Fudbal za doručak, ručak i večeru

Pre četiri godine bili su prvi u grupi sa tri svetska prvaka Urugvajem, Italijom i Engleskom, potom su na penale izbacili Grčku, a zatim na isti način ispali od Holandije u četvrtfinalu – bio je to spektakularan rezultat za Kostariku, zemlju sa nešto manje od pet miliona stanovnika.

U manje-više nepromenjenom sastavu Kostarikanci putuju u Rusiju i nadaju se da će ponoviti istorijski uspeh iz Brazila.

Fabijan Zumbado, novinar koji je uživo pokrivao prethodna dva Mundijala, u intervjuu za Sportifico govori o mentalitetu igrača i navijača Kostarike, o taktici selektora Ramiresa, glavnim igračima…

Koju dvojicu-trojicu igrača biste izdvojili kao najvažnije za tim?

Kostarika: Fudbal za doručak, ručak i večeru

Golman Kejlor Navas, prva je zvezda reprezentacije Kostarike | Foto: Danilo Borges/Portal da Copa

Specifičnost tima Kostarike jeste u tome što se on mora gledati kao celina u okviru koje svaki igrač ima konkretnu ulogu, i tehnički i psihički. Uzevši u obzir timsku dinamiku i način igre, Kejlor Navas, Brajan Ruiz i Selso Borges izdvajaju se kao vođe i na terenu i van njega. Poseduju bogato iskustvo u evropskom fudbalu i uživaju poštovanje i zbog svojih karijera i zbog ogromnog iskustva u dresu nacionalnog tima.

Koja je osnovna taktička formacija Kostarike, na kojim detaljima insistira Oskar Ramires?

Ramires je selektor koji mnogo polaže na organizaciju, njegova strategija počiva na čvrstoj defanzivi i taktici 5-4-1. Pritom je jedan od njegovih defanzivaca uvek takvog profila da može da menja poziciju i zaigra u sredini terena, što se i radi na redovnoj osnovi.

Njegova krila su brza i orijentisana na prodore ka golu. Igra sa dvojicom veznih, jedan čvrsto drži poziciju u srcu igrališta, dok drugi ima veću slobodu kretanja. Ispred njih je Brajan Ruiz, koji daje pravovremene pasove. Ramires voli da igra i sa brzim fudbalerom koji može dobro da koristi prostor, on bi trebalo dobro da funkcioniše sa krilima.

Intervjui sa Ronaldinjom i Butragenjom

Kostarika: Fudbal za doručak, ručak i večeru

Fabian Zumbado | Foto: Privatna arhiva

Fabian Zumbado imao 33 godine, a već 17 se bavi novinastvom, od toga deset na televiziji. Sa lica mesta pokrivao je Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi 2010. godine, kao i ono u Brazilu četiri godine kasnije. Takođe, prati reprezentaciju Kostarike i na ostalim regionalnim i međunarodnim turnirima uključujući Copa Oro i Copa Uncaf. Tokom karijere intervjuisao je brojne velikane svetskog fudbala, a posebno je ponosan na razgovore sa Ronaldinjom i Emilijom Butragenjom.

Koja je najveća snaga, a koja najveća slabost Kostarike?

Osnovna vrlina jeste u timskom radu i timskom duhu – red i disciplina ključni su za nas, svaki igrač tačno zna svoju ulogu i zna šta tim želi da postigne na terenu. Rekao bih da je najveći nedostatak to što Kostarika nije u stanju da nametne ritam meča – stil igre je reaktivan, tj. prvo čekamo da protivnik “pokaže ruku“. Ipak, to je u prošlosti davalo uspeha i zato tako igramo.

Pre četiri godine Kostarika je bila najprijatnije iznenađenje na Mundijalu i stigla je do četvrtfinala – koliko se stvari promenilo u odnosu na tada?

Ne mnogo. Sastav je praktično isti, s tim što svi fudbaleri sada iza sebe imaju još četiri godine iskustva. S obzirom na to da su igrači isti, i stil igre je sličan, ali samo će rezultat u Rusiji moći da kaže koji tim je bio uspešniji.

Kostarika u kvalifikacijama

Kostarika – Haiti 1:0 (Gamboa 28′)
Panama – Kostarika 1:2 (Tehada 71′ – B. Ruiz 65′, Urena 69′)
Jamajka – Kostarika 1:1 (Votson 16′ – Akosta 67′)
Kostarika – Jamajka 3:0 (Borges 6′, B. Ruiz 37′, Venegas 77′)
Haiti – Kostarika 0:1 (Azofeifa 72′)
Kostarika – Panama 3:1 (Bolanjos 18′, 79′, Matarita 84′ – Tehada (p.) 90+2′)

Trinidad i Tobago – Kostarika 0:2 (Bolanjos 65′, Matarita 90+2′)
Kostarika – SAD 4:0 (Vengas 44′, Bolanjos 69′, Kembel 74′, 78′)
Meksiko – Kostarika 2:0 (Čičarito 8′, Arauho 45′)
Honduras – Kostarika 1:1 (Lozano 34′ – Vatson 68′)
Kostarika – Panama 0:0
Kostarika – Trinidad i Tobago 2:1 (Kalvo 1′, B. Ruiz 44′ – Molino 35′)
SAD – Kostarika 0:2 (Urena 30′, 82′)
Kostarika – Meksiko 1:1 (Urena 83′ – Gamboa (a.g.) 42′)
Kostarika – Honduras 1:1 (Vatson 90+4′ – Ernandez 67′)
Panama – Kostarika 2:1 (Perez 53′, Tores 88′ – Venegas 37′)

Golman Kejlor Navas je u Real Madridu imao sezonu punu uspona i padova, mislite li da to može da utiče na njegov nastup na Svetskom prvenstvu?

Navasa dres sa nacionalnim grbom uvek preporodi – on je naš ključni igrač i naš vođa, u reprezentaciji ne postoji apsolutno nikakva sumnja u vezi sa njime.

Kostarika: Fudbal za doručak, ručak i večeru

Kostarikanci ne zaboravljaju Boru Milutinovića | Foto: Doha Stadium Plus Qatar

Bora Milutinović odveo je Kostariku na prvo svetsko prvenstvo u istoriji, bilo je to 1990. godine. Da li ga se još sećate?

Naravno da se sećamo Bore Milutinovića. Naravno da on sada nije tema na dnevnom nivou, ali i danas o Bori mislimo sa nežnošću – on u Kostariki uživa veliko poštovanje zbog te 1990. godine.

Šta mislite da tako malu zemlju čini tako uspešnom u fudbalu, kako se na fudbal gleda u Kostariki?

Kod nas je fudbal sport broj jedan – toliko je uvrežen u našoj kulturi da je fudbalska lopta obično među prvim poklonima koje dete dobije. Fudbal je naš hleb, do te mere da postoji lokalna izreka koja glasi: “Mi jedemo fudbal za doručak, ručak i večeru“. Uz to, imamo i talentovane pojedince koji su uvek motivisani da pokažu šta znaju, i to je naša prednost.

Kostarika kroz istoriju

Najbolji rezultat na Svetskom prvenstvu: Četvrtfinale (2014.)

Igrač sa navjiše nastupa: Valter Senteno (137)

Najbolji strelac u istoriji: Rolando Fonseka (47)

Delujete veoma strastveno, kako se utakmice reprezentacije prate u domovini?

Kostarikanci žive i dišu fudbal. Bilo kojeg dana da prođete ulicama naše zemlje, videćete ljude u dresovima reprezentacije. Deca igraju fudbal u parkovima i na trgovima, lokalci u malim restoranima govore o poslednjoj utakmici dok se na TV-u vrte sportske vesti.

Tokom samih utakmica ljudi se okupljaju u barovima, restoranima i po kućama – svi su u dresovima, a zastava zemlje je uvek na vidnom mestu. Ulice su tada uvek prazne jer svi gledaju utakmicu, ali ako je rezultat pozitivan, na ulicama se slavi odmah posle poslednjeg zvižduka sudije.

Kostarika: Fudbal za doručak, ručak i večeru

Selektor Oskar Ramires pre svega vodi računa o čvrstoj defanzivi | Foto: MarioLNC

Kostarika je u grupi sa Brazilom, Srbijom i Švajcarskom – kakva su očekivanja, možete li u drugi krug?

Kostarika neće menjati svoj stil igre, prepustićemo inicijativu i čekati priliku u kontri. Sva tri protivnika su teški, mada jeste očigledno da je Brazil favorit – ne samo u grupi, nego i na celom šampionatu. Švajcarska je bila impresivna u kvalifikacijama i njih se treba paziti, a uz dužno poštovanje Srbiji, oni su nepoznanica sa novim selektorom, sa novim kapitenom… Zato je teže analizirati Srbiju.

Možete li da izdvojite jednog-dvojicu fudbalera koji u ovom trenutku ne dobijaju dovoljno pažnje, a mogli bi da zablistaju na Svetskom prvenstvu?

Kostarika ima čvrsto određenu startnu postavu. Ipak, među manje poznatim igračima takođe ima onih koji mogu da ostave dobar utisak – to su pre svih David Guzman i Ronald Matarita koji nastupaju u američkoj MLS. Oni bi mogli da iznenade.

Ako biste mogli da odaberete startnih 11 za prvi meč sa Srbijom, pod uslovom da svi budu zdravi, koga biste odabrali?

Kejlor Navas, Kristijan Gamboa, Gean Karlo Konsales, Oskar Duarte, Džoni Akosta, Ronald Matarita, David Guzman, Selso Borges, Brajan Ruiz, Džoel Kembel, Marko Urenja.

I za kraj, vaše predviđanje – dokle može Kostarika?

Kostarika će se plasirati u drugi krug, a onda ćemo videti koja nam je “La Sele“ (tako odmila zovemo reprezentaciju) iznenađenja dalje spremila.


17. jun (14.00) – Samara (Kosmos arena)
KOSTARIKA – SRBIJA
22. jun (14.00) – Sankt Peterburg (Krestovski)
BRAZIL – KOSTARIKA
27. jun (20.00) – Nižnji Novgorod (N. Novgorod stadion)
ŠVAJCARSKA – KOSTARIKA