Kup Dragan Mance 2018: Deca odaju počast legendi

Prošlo je više od tri decenije kako nije među nama, ali sećanje na fudbalsku legendu kakva je bio Dragan Mance ne bledi ni kod onih koji nisu pristalice njegovog matičnog kluba Partizana.

Zemun, ulica u blizini Partizanovog stadiona koja nosi njegovo ime, njegova porodica, ali i od prošle godine fudbalski kup za mališane, čuvaju uspomenu na jedno od najvećih fudbalskih imena sa ovih prostora.

Dragan_Mance_Partizan

Dragan Mance u dresu Partizana | Foto: Privatna arhiva

Fudbalom je počeo da se bavi u lokalnoj Galenici (sadašnji FK Zemun), za prvi tim debitovao već sa 17 godina, da bi potom prešao u redove crno-belih, za koje je odigrao 117 utakmica i postigao 42 pogotka.

Za reprezentaciju Jugoslavije debitovao je 1983.godine u utakmici sa Francuskom u Parizu.

Kobna nesreća u njegovom Zemunu prekinula je mladi život i karijeru u usponu, ali je Mance ostao upamćen kao idol navijača Partizana koji i danas skandiraju njegovo ime na južnoj tribini.

Njegova porodica, posebno brat Goran i bratanac Dragan koji nosi ime po njemu, prošle godine su, uz podršku i pokroviteljstvo Fudbalskog kluba Partizan, u sportskom centru „Teleoptik“ organizovali prvi međunarodni fudbalski kup „Dragan Mance“, za dečake uzrasta od sedam do dvanaest godina.

„Ove godine za učešće se prijavilo više od 180 ekipa iz 14 zemalja, pa na turniru koji se održava od 15. do 17. juna u Sportskom centru Partizan Teleoptik očekujemo preko 3000 mališana i 2000 roditelja“, istakao je za Sportifico Dragan Mance, bratanac legendardnog fudbalera.

Kup_Dragan_Mance_2018

Najmasovniji turnir bazičnog fudbala u regionu | Foto: Privatna arhiva

Roditelji učesnika bili su tinejdžeri u vreme kada je Mance kao mlada nada jugoslovenskog fudbala osvojio titulu sa Partizanom u sezoni 1982/1983, ali neizbrisiv je trag koji je ostavio – to ilustruje podatak da se već početkom godine prijavio maksimalan broj učesnika i da su organizatori bili na slatkim mukama (broj učesnika morao je da bude ograničen).

Nažalost, bazični fudbal nema mnogo turnira koji privlače toliku pažnju, ali dobra organizacija i pozitivna slika koju šalju deca sa Teleoptika privukli su medijsku kuću kakva je Sport Klub da prenosi turnir na svojim kanalima.

Kao i uvek kada je reč o razvojnim programima u fudbalu, Sportifico će biti na licu mesta i svojim korisnicima prenositi najzanimljivije detalje.