Da li ste znali?

Lazar Dragutinović: Čuvar mreže Sloge iz Despotovca

Lazar Dragutinović ima 16 godina, golman je ekipe FK Sloga iz Despotovca i nedavno je postao član Sportifico zajednice.

Lazar je na svoj profil na Sportifico društvenoj mreži, pored statusa sa treninga i utakmica, uneo i istoriju karijere. Iako ima samo 16 godina, FK Sloga je već drugi klub za koji nastupa u Srbiji, a uz to je branio i boje dva kluba u Švedskoj.

Lazar Dragutinović: FK Sloga Despotovac

Lazar Dragutinović na golu Sloge | Foto: Privatna arhiva

Fudbal je počeo da trenira sa 10 godina u FK Budućnost Miliva za koji je igrao tri godine. Usledila je selidba u Stokholm, a tamo se priključio klubu IFK Tumba. Dres ovog tima nosio je tri godine, a stručnjaci sa kojima je imao priliku da sarađuje u omladinskoj školi imali su veliki uticaj na poboljšanje njegove tehnike.

Kada je stigao u klub, trebalo mu je vremena da se prilagodi novoj sredini i stilu igre. Prvih mesec dana nije dobijao šansu ali se njegovo zalaganje i naporan rad vrlo brzo isplatio. Trener mu je ukazao šansu i on je to sjajno iskoristio. Njegova minutaža uvećavala se iz meča u meč a već na polusezoni postao je prvi čuvar mreže.

Sezonu 2014/15 IFK Tumba FK završio je na sredini tabele druge divizije u Stokholmu. Naredne sezone, Lazar je bio konstantan na golu i predvodio je odbranu svog tima. Njegove dobre pratije odrazile su se na čitavu ekipu. Imali su priliku da dođu do titule, ali su nažalost završili na drugoj poziciji što je za klub ipak bio veliki uspeh.

Lazar Dragutinović: FK Sloga Despotovac

Lazar Dragutinović sa svojim timom IFK Haninge | Foto: www.ifkhaninge.se

Na početku ove sezone igrao je i za selekciju do 18 godina. Iako je bio najmlađi u timu, dobijao je šansu da se dokaže među stativama. Ova selekcija pripremala se za ulazak u seniorski fudbal i prvi tim, ali je Lazar na polusezoni ipak morao da promeni klub.

Pre povratka u Srbiju, tri meseca je branio boje omladinskog tima IFK Haninge. Iako se nije zadržao dugo u klubu, maksimalno je iskoristio novu sredinu da svoje znanje i tehniku podigne na viši nivo.

Kada je u pitanju razlika između Srbije i Švedske, Lazar ističe da se u Švedskoj mnogo više radi na snazi, izdržljivosti i kondiciji dok je u Srbiji fokus uglavnom na tehnici.

Lazar Dragutinović: FK Sloga Despotovac

Lazar Dragutinović u akciji na utakmici | Foto: Privatna arhiva

Najveći uspeh koji je postigao tokom svog boravka u Švedskoj bilo je osvajanje turnira u Danskoj sa IFK Tumba. U jakoj konkurenciji klubova iz cele Skandinavije, Lazarov tim uspeo je da dođe do pehara nakon boljeg izvođenja penala.

Pored fudbala, ovaj mladi golman oprobao se među stativama i na petoparcu. Najpre je nastupao za U16 selekciju Falkao futsal kluba sa kojim je osvojio treće mesto u ligi, a potom je prešao u futsal klub Stokholm. Tu je imao priliku da igra za seniorski i B tim, gde su mu saigrači bili fudbaleri koji igraju prvu ili drugu ligu Švedske i to je dodatno unapredilo njegovu igru.

Igranje u Švedskoj bilo je veliko iskustvo za Lazara, a povratak je prilika da na terenima širom Srbije pokaže sve ono što je tamo naučio i bude uzdanica među stativama Sloge iz Despotovca.