Da li ste znali?

Marko Božović – najmlađi trener u Superligi Srbije

Pored igračkog kadra, FK Javor Matis ovog leta pojačao je i stručni štab. Novi pomoćni trener kluba iz Ivanjice jeste član Sportifico zajednice Marko Božović, koji je sa samo 25 godina najmlađi trener u Superligi Srbije.

Marko Božović: FK Javor Matis

Marko Božović vodi trening | Foto: Privatna arhiva

Marko potiče iz sportske porodice – otac i stric bavili su se fudbalom, dok je majka bila odbojkašica, pa je i on pošao sportskim putem. Prošao je omladinsku školu FK Javor, kao senior je nastupao za nekoliko lokalnih klubova, ali već tada je znao da želi da se posveti građenju trenerske karijere.

Nije preskakao stepenike i najpre se usmerio na obrazovanje. Upisao je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu i od druge godine počeo je da radi u školama fudbala, a takođe je bio deo i skauting tima DIF. Završio je osnovne studije, a uskoro će moći da se pohvali i diplomom master studija.

Njegov prvi trenerski angažman u seniorskom fudbalu bio je u IMR Rakovica, gde je sarađivao sa Draganom Stefanovićem i Albertom Nađom. Poverenje i sloboda u radu koju su mu davali imala je efektno je uticala na njegov dalji razvoj.

FK Javor, klub u kojem je napravio svoje prve korake kao fudbaler, pomno je pratio njegov napredak i ovog leta bio je pravi trenutak da ga pozovu da se pridruži stručnom štabu njihovog prvog tima. Tako je zahvaljući posvećenosti, obrazovanju i stečenom iskustvu postao najmlađi trener u Superligi Srbije.

Marko Božović: FK Javor Matis

Marko Božović, pomoćni trener FK Javor | Foto: fkjavor.com

Na svom profilu na Sportifico mreži podelio je statuse sa utakmica iz prvih pet kola Superlige, ali i sa dva meča iz pripremnog perioda. Marko je zvanično debitovao u prvom kolu, na utakmici protiv Borca iz Čačka, a njegov tim trijumfovao je rezultatom 1:0 i uzeo sva tri boda.

Odličan otpor pružili su i braniocu titule Partizanu, gde im je nedostajalo malo sreće da izjednače i osvoje bod u gostima. Sezona je tek počela, a ostaje da se vidi da li će uz Markovu pomoć Javor uspeti da nadmaši osmo mesto osvojeno prošle sezone.

Najmlađi trener u Superligi otkrio je i recept koji ga je doveo do te pozicije, koji je ujedno i poruka za sve trenere i one koji to žele da postanu.

Jako je bitno neprestano ulagati u svoje obrazovanje jer ono u kombinaciji sa posvećenošću uvek daje rezultat. Čast mi je što sam sa 25 godina dobio priliku da radim u superligaškom klubu, ali je to svakako plod rada, odricanja i vere u sebe. Dakle, sve se mora zaraditi“.

Marko je dokazao da su strpljenje i ulaganje u sebe uvek pravi put ka zacrtanom cilju. Za njega je ovo samo početak jer svoju lestvicu konstantno podiže, spreman da pomera granice.