Da li ste znali?

Marko i Sofija Crnilović: Blizanci sa fudbalom u krvi

Marko i Sofija Crnilović imaju 13 godina i žive u Bostonu. Oboje treniraju fudbal i igraju na poziciji polu-špica u New England FC.

Iako su levonogi, podjednako dobro se služe i desnom nogom. Nedeljno provode i po 12 sati na terenu, a budući da je lopta sastavni deo njihovih života oni i kod kuće individualno treniraju.

Marko i Sofija Crnilović: New England FC

Marko i Sofija Crnilović sa svojim ocem Ivanom | Foto: Privatna arhiva

Ljubav prema fudbalu nasledili su od svog oca, Ivana Crnilovića. Ivan je četiri godine nosio kapitensku traku u omladinskoj školi Crvene Zvezde. Kada je imao 16 godina prešao je u Pari Sen Žermen. Iako je bio veliki talenat, umesto profesionalnog ugovora odabrao je obrazovanje.

U Americi je završio pravo na Univerzitetu Frenk Pirs, a tokom studija igrao je za svoj fakultet. Nakon koledža, imao je ponudu da igra u MLS ali je ipak odabrao da završi Pravnu školu.

Ivan je danas uspešni advokat u Bostonu, ali fudbal nije zapostavio. Trenira decu uzrasta od 13 do 14 godina u klubu u kom i njegova deca treniraju, New England FC.

Svoju decu usmera da, kao i on, budu svestrani. Uz fudbal, jednako je važno da budu uspešni i u školi. Kada je fudbal u pitanju, jednako je važno da rade na svim segmentim i unapređuju sebe, kako bi mogli da igraju na više pozicija i odgovore zahtevima trenera.

Marko i Sofija Crnilović: New England FC

Marko Crnilović u dresu FK Crvena Zvezda | Foto: Privatna arhiva

Prilikom posete Balkanu, Sofija i Marko trenirali su u NK Dinamo i FK Crvena Zvezda. Marko je u Zagrebu trenirao sa godinu dana starijom generacijom, dok je Sofija trenirala sa godinu dana mlađom. Za nju nije bio novitet da igra sa dečacima, dok je za njih to bilo pravo iznanađenje.

Mnogo je primera braće blizanaca ili sestara bliznakinja koji se bave istim sportom na vrhunskom nivou, ali je retko da to budu brat i sestra. Marko i Sofija su još uvek mladi, ali imaju priliku da u budućnosti ispišu nove stranice istorije kao blizanci, brat i sestra, koji se bave fudbalom i čak igraju na istoj poziciji.