Matić za Sportifico: Nadam se da će sudija snositi posledice

Posle prvog preokreta koji se desio na Svetskom prvenstvu u Rusiji i pobede Švajcarske nad Srbijom od 2:1 (0:1), Orlovi su bili emotivno istrošeni, ali se uprkos teškom porazu u njima vidi želja i mogućnost za iznenađenje u poslednjem kolu i sudaru sa Brazilom.

Odnosi u reprezentaciji i pozitivna atmosfera nisu se promenili iako je napravljen veliki broj grešaka, posebno u drugom poluvremenu – upravo o tome razgovarali smo sa Nemanjom Matićem.

Matić i Obradović za Sportifico

Srpski tim pred utakmicu sa Švajcarskom | Foto: fss.rs

“Mogu da prenesem utiske iz svlačionice. Svima nam je krivo što je ovako ispalo, što smo izgubili utakmicu. Ne mislim da treba da kažem da smo dali sve od sebe jer to ste i sami videli. Primili smo naivna dva gola, imali smo utakmicu u svojim rukama. Trebalo je to da privedemo kraju na drugi način, ali nismo uspeli. To je sada za neku dublju analizu zašto nismo. Jedino što mogu da kažem na temu utiska iz svlačionice – svima nam je teško palo”, počinje svoju priču Matić još vrlo “vruće” glave.

O motivaciji za utakmicu sa Brazilom suvišno je govoriti – Mundijal, nacionalni dres, pun stadion, podrška nacije, što nam je potvrdio i sâm Nemanja:

“Svakako da ćemo dati sve od sebe. Znamo kakav je protivnik, veoma atraktivan. Mislim da tu nemamo šta da izgubimo, da možemo dosta toga da dobijemo ako odigramo dobru utakmicu. Najbitnije da se što pre oporavimo jer smo se dosta emotivno istrošili posle ove utakmice. Fizički i psihički spremno da dočekamo Brazil.”

Matić i Obradović za Sportifico

Sporna situacija u kojoj je Mitroviću sviran faul u napadu | Foto: fss.rs

Suđenje Nemca Feliksa Briha ne prestaje da bude glavna tema u svim svetskim medijima. Upotreba VAR sistema nije bila od koristi u utakmici protiv Švajcarske i Srbija je evidentno oštećena. Njegove odluke posebno su uticale na rezultat i igru na terenu u drugom poluvremenu, Nemanji Matiću je čak i zapretio.

“U drugom poluvremenu mi je naglasio da imam jednu šansu da napravim faul i da će mi dati crveni ako to učinim. Sva tri žuta kartona na sredini terena su nas onemogućila da budemo oštriji prema protivniku. Nadam se da će ga FIFA analizirati i da će snositi posledice za suđenje gde je prilikom svakog duela u kom je odnos bio 50:50, on svirao za protivnika”.

Defanzivni stručni štab – ofanzivna taktika

Matić i Obradović za Sportifico

Milan Obradović | Foto: fss.rs

Novina u Krstajićevom stručnom štabu od skoro je i pomoćni trener Milan Obradović, takođe nekadašnji stub odbrane Partizana. Nisu bili saigrači, ali im se trenerska filozofija poklopila.

“Mislim da mi kao odbrambeni igrači jako dobro znamo slabosti neke ekipe kada je u situaciji da brani svoj gol i to dosta može da da pomogne našim napadačima. Zato mi i forsiramo ofanzivnu igru bez obzira na rezultat. Skloni smo riziku i to je za ekipu dobro, da oseća tu slobodu”, rekao nam je Milan Obradović, koji je takođe još jednom potvrdio kakve profesionalce ima reprezentacija Srbija i koliko je atmosfera u timu dobra.

“Nikada u svom životu nisam doživeo tako kvalitetan skup momaka i profesionalaca. U stanju su da samoinicijativno odrade trening pre treninga ili da njih deset ostane posle kako bi na nečemu dodatno radili”.

Na Brazil – svim raspoloživim snagama.

“Motiva neće nedostajati. Sama činjenica da igraš svetsko prvenstvo dovoljan je motiv. Sada je najbitnije fizički oporaviti momke i dati im mogućnost da se psihički regenerišu za ono što ih čeka u Moskvi, a ja verujem u njih”, poručio nam je Krstajićev asistent.

U utakmicu sa Brazilom Srbija mora da uđe bez kalkulisanja i samo sa jednim ciljem – da pobedi. Ukoliko tim posloži sve kockice koje nisu bile na svom mestu i ako se unapred ne uplaše protivnika koji u prve dve utakmice nije pokazao ni bledu sliku onoga što se zove Brazil, možda postane moguće ono što trenutno deluje kao nemoguća misija.