Da li ste znali?

Mladen Stevanović: Trčećim korakom do svojih ciljeva

Mladen Stevanović ima 30 godina i pomoćni je trener KMF Ugljevik. Osim toga, bavi se i trčanjem, takmiči se u triatlonu i vodi školicu sporta u svom gradu.

Mladen Stevanović: KMF Ugljevik

Mladen Stevanović prolazi prvi kroz cilj na maratonu Plavi krug oko Ade | Foto: Privatna arhiva

Pre deset godina Mladen je počeo rekreativno da trči, a svoj prvi maraton istrčao je 2012. godine u Beogradu. Od tada je pet puta učestvovao na Beogradskom maratonu, trčao je i Moskovski maraton, a na Noćnom maratonu u Novom Sadu prošao je kroz cilj kao treći. Glavni grad Srbije mu očigledno prija – na Ultramaratonu na Adi osvojio je prvo mesto, postavio rekord staze i izborio učešće na Spartatlonu, trci od Atine do Sparte (246 kilometara).

Posle nekoliko istrčanih maratona, odlučio je da se oproba i u triatlonu. Učestvovao je na Half Ajronmenu u Poreču i dva puta na prestižnoj Ajronmen trci u Mađarskoj. U svom prvom učešću uspeo je da završi trku za 11 sati i 17 minuta i tako postao prvi čovek iz Republike Srpske kome je to pošlo za rukom. Naredne godine popravio je svoj rezultat, kroz cilj je prošao za 10 sati i 44 minuta.

Svoje drugo učešće na Ajronmen triatlonu iskoristio je i da pomogne onima kojima je to zaista potrebno. Humanitarnom akcijom “Kilometar za bolje sutra” prodavao je kilometre koje će preći na ovoj trci kako bi pomogao porodici Lazić.

Mladen Stevanović sa nagradom za najboljeg sportistu Ugljevika 2015. godine | Foto: Privatna arhiva

Zahvaljujući svojim uspesima u maratonu, ultramaratonu i triatlonu, 2015. godine poneo je i titulu najboljeg sportiste Ugljevika.

Mladen je završio Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Banjaluci i kao trener vodi Školu sporta. Projekat već pet godina okuplja decu uzrasta 5-10 godina, a ideja je da mališani kroz osnove bazičnih sportova (atletika, gimnastika, plivanje) i sportova sa loptom (fudbal, odbojka, košarka, rukomet) poboljšaju motoriku, samopouzdanje i radne navike.

Uz maraton, triatlon i školu sporta, Mladen je i pomoćni trener KMF Ugljevik. Njegov tim je u poslednje četiri godine čak tri puta je osvajao titulu prvaka Republike Srpske, a ukoliko svi uslovi budu zadovoljeni, naredne sezone takmičiće se u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Na utakmicu trčeći

Mladen Stevanović i njegov tim KFM Ugljevik  | Foto: Privatna arhiva

KMF Ugljevik krenuo je na utakmicu koju su igrali u gostima protiv KMF Nevesinje, a 12 kilometara nadomak odrednice Mladen je zaustavio autobus. Odlučio je da ostatak puta trči, a kako bi prešao planiranu kilometražu, trčao je i tri kilometara kroz Nevesinje.

Još jedan u nizu projekata koji čiji je inicijator tridesetogodišnji entuzijasta jeste i Ulična trka u Ugljeviku. Uz glavnu trku na 10 kilometara, organizuje se i takmičenje za decu, trke na 100 i 200 metara. Promoter trke 2016. godine bila je proslavljena srpska atletičarka Olivera Jevtić.

Za Mladena nema prepreke – kada trenira decu ili odrasle, kada trči, vozi bicikl ili pliva, kada se trka ili organizuje trke – on sigurno dolazi do cilja.