Da li ste znali?

Mladi srpski fudbaler kapiten Sautemptona!

Goran Babić, fudbaler poreklom iz Srbije, kapiten je Sautemptona u svojoj generaciji!

U razgovoru sa njegovim ocem Željkom saznali smo koliko se Goran odriče da bi postizao izvanredne rezultate, kao i koliko mu na putu ka uspehu znači podrška cele porodice.

Goran Babić: FC Southampton

Goran Babić sa funkcionerima Akademije Sautempton | Foto: Privatna arhiva

“Iako ne prati fudbal i ne razume se preterano, Goranova sestra njegov je najvatreniji navijač i s vremena na vreme putuje u Sautempton na utakmice kako bi mu dala podršku, dok je cela porodica maksimalno podređena njegovoj karijeri. Tako uspevamo da njegov život učinimo normalnim i da ga ne ponese uspeh, već da čvrsto stoji obema nogama na zemlji”, rekao nam je Željko Babić.

Goran je kapiten generacije rođene 2003. godine, ali neretko nastupa i za stariju generaciju – igra na poziciji ofanzivnog veznog na kojoj je tek od pre šest meseci, ali je za kratak period postigao već 28 golova.

“Ranije je imao defanzivniju ulogu, ali od nedavno je dobio priliku da zaigra ofanzivnije”.

Kao i većini vršnjaka, uzor mu je Leo Mesi, a mašta da zaigra za reprezentaciju Srbije.

Kakav Pele, izgubili smo…

“U Engleskoj u mlađim kategorijama, do šesnaeste godine, nije toliko izražen takmičarski duh, deca se vaspitavaju da je važno učestvovati i da je svaki rezultat dobar. Međutim, kako Goran ima balkanski temperament, kod njega to nije slučaj. Igrao je sa svojim timom u finalu turnira koji organizuje Pele. U finalu su izgubili od Mančester Junajteda u samoj završnici utakmice rezultatom 2:1 posle promašenih nekoliko prilika za pobedu. Dok su sva deca trčala da se fotografišu sa Peleom, Goran je teren napustio pognute glave i sav u suzama. Nije hteo ni da čuje za Pelea već samo da ide kući kako bi analizirao utakmicu”.

Roditelji ga utorkom voze na trening u Akademiju koja je udaljena sat i po vremena od Londona. Tamo posle treninga ostaje u lokalnoj porodici, takozvanoj “host family”, gde spava i večera. Ujutru klupskim vozilom ide nazad u Akademiju na celodnevni školski program i treninge, a uveče se vraća nazad svojoj kući u London.

“U Akademiji vode računa o svemu, od odnosa sa medijima do sportskog psihologa, nutricioniste, individualnih treninga i škole. Goran sladoled voli više od svega, ali u stanju je da stoji ispred frižidera sa sladoledom i da ga ne kupi jer je svestan kako će se to odraziti na njegov učinak na terenu, energiju koju poseduje ili na san“, kaže nam Goranov otac.

U četvrtak i petak ponovo putuje na treninge, dok je nedelja rezervisana za utakmice. Subota, dan pred utakmicu, uvek je dan pauze. U Srbiji i regionu dan odmora je obično posle utakmice, dok je u Engleskoj situacija drugačija.

Pre nego što se odlučio za Sautempton, Goran je bio na probi u Mančester Sitiju, Arsenalu i mnogim drugim klubovima, ali je na kraju izabrao sredinu koja je najzdravija za razvoj mladog igrača.

“Za razliku od većine svojih vršnjaka, odriče se većine zadovoljstava u tom uzrastu, a uz to je i izuzetno posvećen školi u kojoj ostvaruje odlične rezultate“, zaključuje Željko Babić.