Da li ste znali?

Nemanja Ilić: Od Studentskog grada do Augsburga

Nemanja Ilić ima 17 godina, igra na poziciji štopera u FK Augsburg i član je Sportifico zajednice.

Svoju fudbalsku priču Nemanja je započeo u FK Teleoptik, ali je ubrzo prešao u UFK Studentski grad. Tamo je proveo veći deo svoje karijere, iako je imao i kratku epizodu u FK Crvena Zvezda. Sa terena UFK Studentskog grada put ga je odveo u Nemačku, u FK Augsburg.

Nemanja Ilić: FK Augsburg

Nemanja Ilić u dresu UFK Studentski grad | Foto: Privatna arhiva

Proba u ovom bundesligaškom klubu obavlja se u dva eliminaciona koraka- nedelju dana treninga sa ekipom i utakmica nakon koje se donosi konačna odluka. Mladi fudbaler iz Beograda najpre je zadovoljio sve zahteve stručnjaka koji su nadzirali njegov rad na treninzima, a prikazanom igrom na utakmici zaslužio je poziv da se priključi Augsburgovoj akademiji.

Nemanja u akademiji trenira sa omladinskim timom, odnosno igračima do 19 godina. Uslovi koje je tamo zatekao su ga oduševili. Veliki sportski centar sa devet pomoćnih terena i svim neophodnim uslovima za razvoj mladog igrača motiv su više da se posveti treninzima i svom napretku u karijeri.

Tri glavna trenera koji vode omladinsku školu su visoko kvalifikovani stručnjaci, kao i njihovi pomoćnici. Treninzi su detaljno isplanirani, a fokus je na radu sa loptom. U teretani se radi dva puta nedeljno pod obaveznim nadzorom kondicionog trenera, a individualni rad bez nadzora se ne preporučuje.

U Augsburgovoj akademiji treniraju fudbaleri i fudbalerke svih uzrasnih kategorija. Nemanja se odlično uklopio, naročito sa svojim saigračima. Većina mladih fudbalera nije iz Nemačke, pa ih to sve dodatno povezuje a Nemanja u timu ima još dvojicu saigrača sa naših prostora, iz Hrvatske.

Nemanja Ilić: FK Augsburg

Nemanja Ilić vodi loptu na utakmici | Foto: Privatna arhiva

Kada je obrazovanje u pitanju, ovaj sedamnaestogodišnjak vanredno završava Zemunsku gimnaziju. Odlično poznavanje jezika može mu pomoći da nakon srednje škole, ukoliko za to bude uslova, svoje školovanje nastavi u Nemačkoj.

Iako trenira u klubu čiji prvi tim nastupa u Bundes ligi, u svojoj klupskoj karijeri još uvek nije zacrtao jasne ciljeve. Nemački sistem mu se dopada, pa se nada da će napredak koji bude ostvario u akademiji FK Augsburg biti dovoljan da zasluži profesionalni ugovor.

Ovog leta zvanično će postati državljanin Nemačke, a uz to ide i pravo nastupa za njihovu reprezentaciju. Ideja igranja za nacionalni tim sa reputacijom kakvu ima Nemačka svakako je primamljiva, ali Nemanja će se voditi svojim srcem. Njegov san je da obuče dres reprezentacije Srbije!