Ojibo zid, “munja“ Mozes i vođa Mikel, a ko je najbolji Nigerijac svih vremena?

Legendarna generacija Nigerije sa Okočom, Amokačijem, Amunikeom, Jekinijem, Kanuom, Ikpebom, Olisehom i ostalima sada su davna prošlost, ali to ne znači da tradicionalna afrička fudbalska sila nema šta da ponudi svetu na predstojećem Mundijalu u Rusiji.

Posle turbulentnog perioda, Super Orlovi su stali na noge i autoritativno se plasirali na Svetsko prvenstvo, a tim koji je spoj mladosti i iskustva nada se da bi mogao da napravi iznenađenje kao njihovi slavni prethodnici.

Čibuogvu Nadiegbulam, perspektivna sportska novinarka iz Nigerije, u intervjuu za Sportifico analizirala je snage i slabosti Super Orlova, govorila o selektoru Roru, prošlosti…

Ojibo zid, “munja“ Mozes i vođa Mikel, a ko je najbolji Nigerijac svih vremena?

Mikel je glavni igrač nigerijske reprezentacije | Foto: @cfcunofficial (Chelsea Debs) London

Ako biste morali da izdvojite najvažnije igrače u timu, koji bi to bili?  

Pre svih, Džon Obi Mikel – on je najiskusniji član sadašnjeg tima i tokom kvalifikacija Nigerija se umnogome oslanjala na njega kao čoveka koji kreira igru i od kojeg akcije kreću. Drugi je Viktor Mozes, njegovi munjeviti prodori po boku bili su vitalni za skorašnje uspehe.

Koja je osnovna taktička formacija na koju se oslanja selektor Gernot Ror?

Super Orlovi su poslednjih godina prepoznatljivi po formaciji 4-3-3 i upravo tome je selektor Ror prilagodio svoje igrače. Nekada se ekipa oslanja na kontranapade čiji je inicijator najčešće Mozes.

Možete li da nam kažete nešto više o selektoru Roru, sastavio je dobru ekipu posle nekoliko ne baš tako sjajnih godina – šta se promenilo?

Iako nije došao sa bogatom karijerom, Ror je uspeo da vrati Nigeriju u vrh i ovdašnji navijači ponosni su na to. Uspeo je da sagradi tim oko snalažljivih i dokazivanja željnih mladih fudbalera, a da pritom nije otpisao iskusne igrače koji još imaju mnogo toga da ponude.

Niz impresivnih rezultata povratio je veru u tim, a igrači često u intervjima ističu kako je Ror neprestano u kontatku sa njima, bilo je i nebrojeno prilika u kojima je posećivao igrače u klubovima. Iako ne živi u Nigeriji, Ror je putem medija uvek držao navijače u toku, a njegove otvorenost i iskrenost sa novinarima učinile su da mnogi počnu da mu se dive.

Mlada nada nigerijskog novinarstva

Čibuogvu Nadiegbulam je sportski prezenter i producent na radiju Today 95.1FM Port Harcourt, kao i novinar Međunarodne sportske asocijacije novinara (AIPS). Ima 26 godina, glavni je urednik portala Ladiesmarch, koji se bavi ženskim fudbalom, a njene tekstove možete naći i u Unusual Efforts, Busy Buddies, Naijafootballplus…

http://www.aipsmedia.com/2018/02/08/22337/pyeongchang-2018-winter-olympic-games-nigeria-simidele-adeagbo-seun-adigun-ngozi-onwumere-akuoma-omeoga-skeleton-bobsled

http://www.aipsmedia.com/2017/08/30/21616/womens-football-netherlands-vera-pauw-weuro-2017-chibuogwu-nnadiegbulam

http://www.unusualefforts.com/zimbabwe-mighty-warriors/

Šta biste rekli da je najveća snaga, a šta najveća slabost Nigerije?

I jedno i drugo leži u mladosti. Tim koji je igrao u kvalifikacijama u proseku je star 24,9 godina i to znači intenzitet, ali može da znači i neiskustvo. Svetsko prvenstvo u prošlosti su često osvajali vrlo iskusni timovi.

Da li je Džon Obi Mikel sposoban da bude vođa ne samo na terenu, nego i van njega?

Ojibo zid, “munja“ Mozes i vođa Mikel, a ko je najbolji Nigerijac svih vremena?

Selektor Ror je odradio odlične kvalifikacije sa Nigerijom | Foto: Lazz06

Otkad je preuzeo kapitensku traku, Obi Mikel je demonstrirao sjajne liderske kvalitete – na terenu je zlatna nit koja povezuje ceo tim, a van njega je uzor mlađim igračima. Osim njega, u moralnom smislu za ekipu su važni zamenik kapitena Ogenji Onazi, kao i bivši kapiten Ahmed Musa, obojica su bili članovi tima i na prethodnom šampionatu sveta.

Nigerija se umnogome oslanja na odbranu – ko je ključ u tom delu terena?

Osnova odbrane jeste tandem štopera Vilijam Trost-Ekong i Leon Balogun – Ojibo zid (“ojibo“ je u Nigeriji izraz za one evropskog porekla), kako im je nadimak, konstantno pokazuje čvrstinu u srcu u odbrane.

Nigerija u kvalifikacijama

Svazi – Nigerija 0:0
Nigerija – Svazi 2:0 (Simon 51′, Ambrouz 86′)

Zambija – Nigerija 1:2 (Mbesuma 71′ – Ivobi 33′, Ihenačo 43′)
Nigerija – Alžir 3:1 (V. Mozes 24′, 90+1′, Obi Mikel 41′ – Bentaleb 66′)
Nigerija – Kamerun 4:0 (Ighalo 29′, Obi Mikel 43′, V. Mozes 56′, Ihenačko 76′)
Kamerun – Nigerija 1:1 (Abubakar (p.) 74′ – Simon 30′)
Nigerija – Zambija 1:0 (Ivobi 73′)
Alžir – Nigerija (dodeljeno 3:0)

Svi znamo za Ivobija, Obija Mikela, Musu, Mozesa, ali možete li da izdvojite neke igrače koji bi mogli da zablistaju u Rusiji, a da se na njih ne obraća posebna pažnja sada?

Osim tih koje ste spomenuli, verujem u fudbalera Lestera Vilfreda Ndidija, zatim u Odiona Ighala, kao i u Simija Nvankva, koji je bio impresivan uprkos tome što je bio u novom timu i što je njegov Krotone razočarao ove sezone u Seriji A.

Teška grupa sa Argentinom, Hrvatskom i Islandom, kako biste ocenili šanse Nigerije?

Super Orlovi dolaze u Rusiju kao jasni autsajderi, to uostalom potvrđuje i FIFA rang lista. Osim Islanda, Nigerija je jedini tim koji je defanzivno orijentisan. Tokom celog mandata Gernota Rora, Nigerija je zadržala dugogodišnju tradiciju igre na kontre, to je ono što navijači očekuju da vide i sada u Rusiji.

Nigerija kroz istoriju

Najbolji rezultat na Svetskom prvenstvu: Osmina finala (1994, 1998. i 2014.)

Igrač sa navjiše nastupa: Vinsent Enjeama i Josef Jobo (101)

Najbolji strelac u istoriji: Rašidi Jekini (37)

Ojibo zid, “munja“ Mozes i vođa Mikel, a ko je najbolji Nigerijac svih vremena?

Okoča je uz Kanua i Jekinija najveća legenda u Nigeriji | Foto: Кирилл Венедиктов

Kroz istoriju je Nigerija imala izvanredne igrače, ko u domovini uživa status najboljeg domaćeg fudbalera svih vremena?

Mnogi u tu kategoriju svrstavaju trojicu – Džej-Džeja Okoču, Nvankva Kanua i Rašidija Jekinija.

Oliseh, Amokači, Babangida, Vest, Babajaro, Finidi… Jedna od utakmica koja je ostala najviše upamćena jeste pobeda nad Španijom 3:2 na Svetskom prenstvu 1998. godine, govori li se i dalje o tome?

Da, taj tim je bio nastavak onoga što u Nigeriji zovemo ‘zlatnom generacijom’ jer su igrali i brojni igrači sa Mundijala u SAD četiri godine ranije, kao i dobar broj onih koji su osvojili zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine. Taj period (1994-1998) predstavlja najponosniji period u našoj fudbalskoj istoriji i mnogi smatraju da bismo osvojili Kup afričkih nacija i 1996. i 1998, ali nismo učestvovali zbog političkih tenzija.

Pod uslovom da svi budu zdravi, koga biste stavili u startnih 11?

Ikečukvu EzenvaŠehu Abdulahi, Elderson Ečiejie, Vilijam Trost Ekong, Leon Balogun – Vilfred Ndidi, Ogenji Onazi, Džon Obi Mikel – Viktor Mozes, Aleks Ivobi (umesto Mozesa Simona koji propušta SP zbog povrede), Odion Ighalo.

Konačno, vaša prognoza – koliko daleko može Nigerija?

Najviše što je Nigerija ikada dogurala na SP jeste osmina finala, nadam se da sada možemo korak dalje.


16. jun (21.00) – Kalinjingrad (Arena Baltika)
HRVATSKA – NIGERIJA
22. jun (17.00) – Volgograd (Volgograd arena)
ISLAND – NIGERIJA
26. jun (20.00) – Sankt Peterburg (Krestovski)
NIGERIJA – ARGENTINA