Sa terena

Otiš’o si Dragane – a deca i danas znaju ko je Mance

“Trude se ne samo da postignu gol kao Dragan Mance, već i proslavljaju golove kao on. Oduševljen sam koliko su deca svesna toga ko je bio moj stric i kako je postao legenda Partizana sa samo 23 godine!”

Dragan Mance Kup

Bratanac Dragana Mancea dodelio je pehare pobednicima | Foto: Dragan Mance Kup

Tako je priču za Sportifico započeo bratanac slavnog asa crveno-belih koji nosi njegovo ime – Dragan Mance. Već četvrtu godinu u nizu, a drugu zvanično, njegova porodica i on organizuju turnir za decu u sećanje na Mancea.

“Prve dve godine igralo se na stadionu 13. maj u Zemunu, gde je stric i odrastao. Ovo je druga godina da se igra na Teleoptiku, a turnir je već dostigao evropske standarde. Želimo da održimo sećanje na Dragana, ali i da deci omogućimo da se druže i takmiče na najvišem nivou. Već sada imamo 188 ekipa iz 14 država, uzrasta od sedam do 12 godina”, objašnjava Dragan.

Tokom tri dana turnira bilo je i smeha i suza, ali je fer-plej ipak bio u prvom planu. U to ime, organizatori su spontano odlučili i da nagrade navijače ekipe NK Trebnje iz Slovenije. Roditelji i deca dobili su trofej za najbolje navijače, pravili su sjajnu atmosferu tokom utakmica, u pauzama su se trudili da se zabave, a svojim plesom napravili su atrakciju za sve.

Na 13 terena na Teleoptiku igralo se od jutra do mraka, sve je bilo u znaku fudbala i dobrog druženja. Sportifico Tim bio je na licu mesta, a zanimljivo je bilo videti i devojčice koje su sa posebnim žarom ulazile u duele sa dečacima. Ipak, odbrambena igračica FK Instituta ispričala nam je da oni ne prave razliku i svi se lepo druže i na terenu i van njega.

“Ja imam devet godina, ali igram sa godinu dana mlađim dečacima. Imam još jednu drugaricu u ekipi, ali se družim i sa svim dečacima podjednako. Volim fudbal i mnogo mi se sviđa turnir. Postigla sam i jedan gol i bila sam jako srećna. Nemam često priliku za to jer igram u odbrani”, ispričala nam je Ana.

Srpski timovi su kao domaćini osvojili najviše medalja, ali su se na pobedničkom postolju našle i ekipe iz inostranstva. Pored toga, u svakoj kategoriji proglašeni su i najbolji golman, strelac i igrač.


Ovaj festival fudbala već sada važi za jedan od boljih u regionu, a talentovane dečake i devojčice mogli ste da gledate i na Sport Klubu koji je prenosio najvažnije utakmice.

Dragan Mance Kup

Jedan od organizatora je i brat Dragana Mancea – Goran | Foto: Dragan Mance Kup

“Otiš’o si Dragane, ostala je tuga. Uvek će te voleti Grobari sa juga…”, često se čulo na Zemunelu. Dragan Mance ipak nije samo legenda Partizana, već ga se sa ponosom i poštovanjem priseća čitava bivša Jugoslavija. Kup koji nosi njegovo ime gradi tradiciju, a sećanje na njega prenosi se na mlade fudbalere.

“Veliko je breme nositi njegovo ime, ali nosim se sa time. Trudim se da kroz fudbal, Partizan i ovakve turnire na što bolji način predstvljam porodicu. Ipak – jedan je Dragan Mance”, poručio je bratanac legende Partizana za kraj.

Sportifico Tim uživao je na turniru u sjajnim potezima mladih fudbalera i fudbalerki, kao i lepoj atmosferi. Vidimo se i sledeće godine na Teleoptiku!