Upoznajte adidas Tim sezone Sportifico talenata

Petar Ristić – Liga šampiona pa fakultetska diploma

Treniraš fudbal? Pridruži nam se OVDE!

Kapiten adidas Tima sezone Sportifico talenata je Petar Ristić koji je na poziciji štopera prikupio više od 66.000 aplauza. Petar od svoje pete godine trenira fudbal, a plava boja obeležila je njegovu dosadašnju karijeru. Prve fudbalske korake napravio je u školi fudbala Rad, a već osam godina deo je Brodarca.

“Počeo sam da treniram da bih ispunio želju svom ocu koji je ranije amaterski igrao, ali sam vrlo brzo i sam zavoleo fudbal toliko da bih sada po ceo dan gledao ili bio na terenu. U Radu je bilo više igre i učenja osnova dok sam u Brodarcu odrastao kao fudbaler i doživeo sjajna iskustva.”

Petar i njegova generacija uspeli su u sezoni 2016/17 da osvoje Omladinsku ligu Srbije u konkurenciji Zvezde, Partizana, Vojvodine, Čukaričkog… Pored titule, to im je donelo i plasman u najelitnije takmičenje – UEFA Ligu šampiona za omladince.

Petar Ristić

Petar je protiv Mančestera dobio priliku u završnici meča | Foto: Privatna arhiva

“Veliko i sjajno iskustvo! Napredovao sam samim tim što sam bio u toj ekipi. Bilo je i starijih igrača od mene, igrali smo jake utakmice a putovanja su takođe bila nešto što se pamti. Bili smo pravi tim, treneri su nam ulivali samopouzdanje i to se videlo na terenu. Od utakmice sa Makabijem koja je bila gotovo savršena pa sve do velikog Mačester Junajteda pokazali smo karakter i ponosni smo zbog toga.”

Tokom tog takmičenja susreli su se sa mnogim stvarima sa kojima do tada nisu imali prilike – doping kontrola, karantin, interesovanje medija…

“Sve je to bilo novo, ali nas je stručni štab na pravi način pripremio. Dve nedelje pre Mančestera bili smo u karantinu u Staroj Pazovi. Osećali smo se kao profesionalci, imali smo fantastične uslove a sva ta medijaska pažnja nije mogla da nas poremeti.”

Brodarac kao klub bio je na velikom testu, ali se fudbalskoj Evropi predstavio u najlepšem svetlu. Pored fudbalskih izazova, Petra je u istom periodu očekivala još jedna prekretnica u životu.

“Posle Lige šampiona čekala nas je borba za prvo mesto u domaćem prvenstvu, a ja sam koristio svaki slobodan momenat da učim. Uspeo sam da spremim prijemni i upišem Fakultet organizacionih nauka, ali i da izborim plasman u Srpsku ligu Beograd sa klubom. Može se reći da je ovo bila jedna uspešna godina za mene!”

Petar je sjajan primer mladog sportsite koji je uspeo da uklopi fudbal i obrazovanje. Jasno je da je na fakultetu cilj diploma, a fudbalski ciljevi posebna su priča.

Petar Ristić

Saigrači iz kluba pružili su mu veliku podršku tokom takmičenja | Foto: Sportifico

“Volim Brodarac i ovo je moja porodica, ali maštam o tome da jednoga dana zaigram na Marakani – da odigram derbi, dam gol Partizanu i otrčim ka severnoj tribini. Kao što moj idol Nemanja Vidić kaže, to je moj san a sve posle toga bilo bi dokazivanje i profesionalizam.”

Za jednog štopera vrlo je logično da se ugleda na Vidića. Ipak, za razliku od njegovih vršnjaka, nije ljubitelj ni Ronalda ni Mesija već “stare škole”.

“Bio sam mali kada je Maldini bio na vrhuncu karijere ali i danas često gledam snimke njegovih utakmica, očaran sam njegovim umećem. Pored njega, ugledam se na Ćabija Alonsa koga smatram pravim majstorom, a zbog Nemanje sam počeo da navijam za Junajted.”

Njegovi idoli osvojili su mnogo trofeja u karijeri, a Petar je tek počeo. Iako su individualne nagrade u drugom planu kada je fudbal u pitanju, mesto u adidas Timu sezone Sportifico talenata predstavlja motivaciju za njega.

“Kada sam došao do prvih 100 aplauza bio sam oduševljen. Onda sam video da ljudi imaju i po više hiljada aplauza i znao sam da moram mnogo više da se potrudim. Uključili su se saigrači, ceo klub, društvo, porodica. Video sam koliku podršku imam i to mi je bio motiv više!”

Pored mesta u Timu sezone, Petar je osvojio i posebnu nagradu. Do kraja takmičenja skupio je neverovatnih 66 031 aplauza, i uz taj rekord postao kapiten našeg tima!