Početak revolucije: Jednak novac za fudbalere i fudbalerke!

Sedmi oktobar 2017. godine u budućnosti će biti upisan kao jedna od prekretnica u daljem razvoju ženskog fudbala, pošto je Fudbalska asocijacija Norveške napravila veliki korak u nastojanju da smanji jaz između muškog i ženskog fudbala.

Nacionalni savez i igrači postigli su dogovor po kojem će fudbaleri i fudbalerke reprezentacije Norveške biti jednako nagrađivani za nastupe u dresu sa državnim grbom.

Norveška ženski fudbal

Joakim Valtin, predsednik Unije igrača | Foto:www.trollheimsporten.no

Predsednik Unije igrača Joakim Valtin ističe da je to prvi dogovor takve vrste u istoriji, a FS Norveška objavio je da skoro udvostručuje nagrade za žene – sa 3,1 milion norveških kruna (oko 330.000 evra) na ukupno šest miliona kruna (oko 640.000 evra).

Spomenuta suma uključuje i donaciju od 550.000 kruna koju će ženskom timu dati kolege iz muške selekcije – oni će damama prepustiti novac koji su zaradili reklamnim aktivnostima kao članovi reprezentacije.

“Norveška je zemlja u kojoj je jednakost polova veoma važna za sve nas, tako da mislim da je ovaj potez dobar i za zemlju i za sport“, naglasio je Valtin.

Dogovor na severu Evrope dolazi u trenutku kada je disproporcija između primanja fudbalera i fudbalerki jedna od gorućih tema, toliko da je u Danskoj čak zbog te rasprave otkazana i prijateljska utakmica sa Holandijom, posle čega je muški nacionalni tim donirao ženskom nešto više od 60.000 evra.

Takođe, buru je podiglo i to što su reprezentativke Irske odmah posle meča morale da se presvuku u trenerke jer dresove dele sa jednom selekcijom mlađih kategorija.

“U Danskoj se još pregovara, u SAD su se stvari poboljšale, ali mi smo možda jedina zemlja u kojoj je tretman jednak“, dodao je Valtin.

Reprezentativka Norveške Karolin Graham Hansen na Instagramu se zahvalila kolegama iz muške reprezentacije.

“Hvala vam što ste napravili taj korak za sportistkinje. Pokazali ste da verujete u jednakostv, svima ste nam pomogli i malo ste nam olakšali da jurimo svoje snove. Zbog stava koji ste pokazali ovim gestom dođe mi da se rasplačem i da vas sve zagrlim“, napisala je Hansen, uz postavljenu fotografiju muškog nacionalnog tima.

Norveška ženski fudbal

Stefan Johansen, kapiten norveške reprezentacije | Foto: Nick (commonswiki)

Stefan Johansen, kapiten muške selekcije i fudbaler Fulama, kaže da su fudbalerke važne za sve u muškom timu i da će spomenuti potez pogurati norveški fudbal u pravom smeru.

“Lepo je što smo mogli da pomognemo, jednaka raspodela novca jeste važna“, nadovezao se njegov saigrač Tore Reginiusen.

Valtin kaže da detalji tek treba da se razrade, ali da je najverovatnije da će žene dobijati novac na mesečnom nivou u zavisnosti od broja nastupa, a muškarci na godišnjem nivou.

“Devojke bi najpre trebalo da osete razliku. Neke od njih su zapravo zaposlene i studiraju simultano sa fudbalom, a u takvoj situaciji teže je igrački napredovati“, objašnjava prvi čovek Unije igrača i dodaje:

“Nije stvar samo u novcu, već i u tome da one osećaju da su poštovane, Fudbalski savez vidi to kao investiciju kako bi se podigao nivo ženskog tima“.

Ostaje da se vidi hoće li Norveška pokrenuti lavinu sličnih poteza, ali jedno je sigurno – ženski fudbal ide napred.