Preko okeana ka crveno-belim snovima

Talentovani šesnaestogodišnji fudbaler Luka Nedić došao je ovog leta iz Linkolna (SAD) u Srbiju sa željom da uči i unapredi svoju karijeru. Nedavno nas je posetio, napravio profil na Sportifico društvenoj mreži i podelio sa nama svoju fudbalsku priču.

Luka Nedić

Luka Nedić u dresu Crvene Zvezde | Foto: Privatna arhiva

Ovog leta na kamp Crvene zvezde na Zlatiboru pristiglo je talentovanih fudbalera iz celog sveta, a ovaj momak koji vuče korene iz Bosne i Hercegovine istakao se i dobio poziv da se priključi omladinskom pogonu. Svojim umećem i osećajem za loptu privukao je pažnju i mnogih drugih evropskih klubova, pa je na slatkim mukama u odabiru svog novog kluba.

Fudbal igra od svoje pete godine, ali je tek sa 10 zaigrao svoju prvu utakmicu u dresu malog kluba iz njegovog rodnog grada, Gretna SC. Naredni korak bio je prelazak u veći klub, NFC odakle je i došao na Zvezdin kamp.

Prethodne sezone oborio je rekord po broju asistencija u Saveznoj ligi Nebraske, a dva puta je i osvojio to prventvo. Na regionalnom nivou najveći protivnik su im ekipe iz Čikaga, pa do sada nisu uspeli da se plasiraju na prvenstvo SAD-a.

Poznato je da fudbal, ovaj evropski, nije među popularnijim sportovima u Americi pa je Luka istakao nekoliko glavnih razlika koje je primetio tokom boravka u Zvezdi.

Najpre ga je oduševio pristup njegovih saigrača u Zvezdi. Za njih fudbal nije samo igra već veoma ozbiljno pristupaju svakom treningu i to ga je oduševilo. Takmičarski duh pozitivno utiče na njega. Svakoga dana bori se za svoju poziciju, što nije bio slučaj u Americi, i to ga motiviše.

Luka ističe da je pre dolaska u Srbiju najviše uživao igrajući fudbal sa svojim ocem i njegovim prijateljima koji su bivši fudbaleri. To mu je mnogo više značilo i unapredilo tehniku nego igranje sa njegovim vršnjacima.
Luka Nedić

Luka Nedić u akciji | Foto: Privatna arhiva

Kada su treneri u pitanju, posvećenost i autoritet su ono što je na njega ostavilo utisak. Dok su njegovi treneri u Americi nastojali da sa njima budu pre svega drugari, Luka smatra da mu više prija ozbiljniji pristup i treneri koji prate svaki njegov potez i ukazuju mu na sve vrline i nedostatke.

Najviše ga je privukla strast i ljubav koju ljudi sa naših prostora osećaju prema sportu, naročito fudbalu. Od malih nogu gledao je snimke Zvezdinih utakmica i smatra da je ta podrška sa tribina jedan od najvećih motiva za svakog sportistu i tome i on teži.

Idol među igračima mu je Mesi, a na svojoj poziciji se ugleda na Luku Modrića. Miralem Pjanić takođe zauzima posebno mesto zbog odnosa prema igri ali i nacionalnom timu Bosne i Hercegovine čiji dres želi da obuče.

Njegova najveća želja je da jednoga dana osvoji pehar Lige šampiona, a Sportifico mu želi mnogo sreće na putu ka ostvarenju te želje.