Da li ste znali?

Saška Sokolov: Borac sa kopljem

Saška Sokolov je srpska paraolimpijka koja se takmiči u bacanju koplja, a na igrama u Riju zauzela je šesto mesto!

Saška Sokolov: paraolimpijka

Saška Sokolov pred polazak u Rio na Paraolimpijske igre Foto:

Saška potiče iz Pirota i kao ćerka fudbalskog trenera Saše Sokolova najpre je počela da trenira fudbal. Ubrzo je prešla na rukomet jer u njenom rodnom gradu nije postojao ženski fudbalski klub. Zbog svog invaliditeta koristila se uglavnom samo levom rukom ali je to nije sprečilo da bude jedna od najboljih igračica i strelaca ŽRK Pirota.

Pre tri godine doselila se u prestonicu kada je upisala Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju. Paraolimpijski komitet prepoznao je njen talenat i ubrzo je pored rukometa počela da trenira i bacanje koplja. Usledila su i prva takmičenja a posvećenost mlade Piroćanke donela joj je titulu evropskog juniorskog prvaka već nakon tri meseca.

Sokolova se posle ovog sjajnog rezultata posvetila bacanju koplja i za samo godinu dana poboljšala svoju tehniku, postavila lični rekord (34,80 m) i kvalifikovala se za Paraolimpijske igre u Rio de Ženeiru. U jakoj konkurenciji, kao jedna od najmlađih takmičarki, zauzela je šesto mesto hicem od 33,26 metara.

Saška Sokolov: paraolimpijka

Saška Sokolov sa nagradom za najbolju sportistkinju Pirota Foto: Privatna arhiva

“Verujem u sebe. Postavila sam jasan cilj- da budem svetski broj jedan. Tokio 2020. je moj!”, poručila je Saška nakon svoj prvog učešća na Paraolimpijskim igrama.

Nagrada za sve ono što je ostvarila tokom prethodne sezone stigla je i iz rodnog grada. Svoju sugrađnaku Piroćanci su proglasili najboljom sportistkinjom 2016. godine.

Veliki uspeh koji je Saška postigla nije uticao na to da zapostavi studije. I dalje je redovan student Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju a povremeno je možete videti i na utakmicama studentske lige u dresu futsal i rukometne ekipe svog fakulteta.

Saška Sokolov je dokaz da ne postoji prepreka kada si posvećen cilju i rešen da ostvariš svoje snove!