Sergej za Sportifico: Prva velika utakmica, biće ih još mnogo

Postao je heroj nacije kada je svojim sjajnim igrama predvodio reprezentaciju Srbije do titule svetskog prvaka do 20 godina na Novom Zelandu. Od tada se svaki njegov potez u karijeri pomno prati, očekivanja su velika, a samim tim i pritisak.

Tadašnji selektor Slavoljub Muslin nije ga uključio u tim tokom kvalifikacija, ali je to koliko je opasan po protivnike dokazao već u svom prvom nastupu na “velikom” Mundijalu, u utakmici sa Kostarikom (1:0), kada je namestio dve stopostotne prilike.

Sergej za Sportifico

Sergej je na meču protiv Kostarike debitovao na Mundijalu | Foto: fss.rs

Sportifico je bio u Samari i posle utakmice sa Sergejem porazgovarao o tome kako se oseća, koja je razlika između dva svetska prvenstva i zbog čega na svom dresu nosi ime, a ne prezime.

“Ovo mi je najvažnija utakmica u karijeri, dugo ću je pamtiti. Tražili su mi dres posle utakmice, nisam nikom hteo da ga dam jer mi je ova utakmica prva ovako velika u mojoj karijeri. I ja verujem da će ih biti još”, počinje vidno zadovoljan, ali i umoran Sergej.

Na Svetskom prvenstvu za igrače do 20 godina (2015), Sergej je za svoj individualni učinak dobio Bronzanu loptu, prestižnu FIFA nagradu, u izboru za najkorisnijeg igrača turnira. O razlici između “Mundijalita” i “Mundijala” kaže sledeće:

“Velika, velika je razlika… Tamo smo kao deca i dalje, ovo je ipak mnogo ozbiljniji nivo, ozbiljniji igrači, dva sveta”.

Imao je šansu u nekoliko navrata da se u prvoj utakmici upiše u strelce, posebno atratkvinim potezom kakve su “makazice”, ali ni dosuđeni ofsajd ni spremni Navas nisu to dozvolili. Za njega, kao i većinu igrača, najbitnije što su prvenstvo započeli pobedom, dok o tome koliko je utakmica fizički za njega bila teška, govori podatak da sat vremena posle utakmice u svlačionici nije imao snage da ustane da ode da se istušira.

Predstoji mu nekoliko dana odmora za oporavak, važna utakmica u Kaljiningradu sa opasnim Švajcarcima (22. juna) i rasplet u grupi posle velikog okršaja sa Brazilom u Moskvi (27. juna).

Sergej za Sportifico

Sergej u zagrljaju selektora Krstajića | Foto: fss.rs

Za kraj morali smo da saznamo zbog čega na leđima piše ime, a ne prezime, kako je to uobičajno u fudbalu?

“Oduvek sam hteo da bude tako, jedino dok sam igrao u Vojvodini to nisam mogao jer se tamo nismo baš mnog pitali, ali ovako je to nešto novo i nastaviću tako”, zaključio je uz osmeh.

Sergej Milinković-Savić prve fudbalske korake napravio je u akademiji FK Vojvodina, afirmaciju stekao u mlađim reprezentativnim selekcijama, a svet ga je upoznao kroz vrhunske nastupe u italijanskoj Seriji A, gde je u dresu rimskog Lacia neretko najbolji igrač.

Ipak, njegovo vreme tek dolazi, a Sportifico će kao i do sada, pratiti mlade i talentovane sportiste na putu do zvezda, gde Sergej već sada i jeste