Sportifico odbrojava: 100 dana do Svetskog prvenstva!

Za fudbal važi stara utemeljena fraza da je najvažnija sporedna stvar na svetu. Ta, naizgled laka igra, naterla je mnoge da žive za nju, da postane tema broj jedan u društvu, da se utakmice pretvore u bitke za život i smrt… Ali da ne dužimo o tome, jer koliko fudbal izgleda jednostavno, toliko je zapravo složen i sveobuhvatan pojam.

Kada su se na poslednji dan decembra, u ponoć, kazaljke na satu stopile u jednu bio je to znak nove godine, novog početka za nekog od vas, a za nas, istinske, neki će reći i opsednute zaljubljenike u fudbal, znak visočanstva, mundijalske godine!

Prvi put u istočnoj Evropi

Zato počinjemo od danas, onako zvanično i simbolski, zajedno da odbrojavamo do početka Svetskog prvenstva – još 100 dana do Rusije, 100 dana do početka bitke za „zlatnu Boginju“, 100 dana i svet staje!

U Moskvi, 14. juna u 17.00 sati po našem, srednjoevropskom, vremenu, na stadionu Lužnjiki utakmicom između domaćina Rusije i Saudijske Arabije biće otvoreno 21. prvenstvo planete.

Sportifico odbrojava: 100 dana do Svetskog prvenstva!

Lužnjiki, stadion na kojem će se igrati finale Mundijala | Foto: mos.ru

U februaru 2009. godine Rusija je bila jedan od devet kandidata koja je predala zahtev za domaćinstvo Mundijala – u konkurenciji Španije i Portugala (zajedno),  Belgije i Holandje (zajedno), te Engleske, Rusi su ušli u najužiji krug, a zatim je 2. decembra 2010. godine u Cirihu FIFA objavila da će se u skladu sa njenom politikom Svetsko prvenstvo prvi put igrati u istočnoj Evropi. Posle skoro tri godine kvalifikacionog ciklusa širom planete, vizu sa Rusiju su izborile 32 reprezenzacije sa pet kontinenata, odnosno konfederacija.

Promena u sistemu takmičenja nema, pa će kao što smo i navikli sve selekcije biti podeljene u osam grupa sa po četiri tima gde će dve prvoplasirane izboriti prolaz u nokaut fazu, zapravo osminu finala. Veliko finale će biti na programu 15. jula, na istom stadionu (Lužnjiki) gde će zvanično i početi fudbalsko prvenstvo sveta.

Gradovi i stadioni

Sportifico odbrojava: 100 dana do Svetskog prvenstva!

Reprezentacija Nemačke brani titulu prvaka sveta koju je osvojila u Brazilu | Foto: Agência Brasil

Nakon Brazila 2014. gde se fudbal igrao u 12, Rusija će reprezentacije ugostiti u 11 gradova – od najzapadnijeg dela, enklave između Litvanije i Poljske, prelepog Kalinjingrada, preko Sankt Peterburga, Moskve, Rostova, Sočija, Volgograda, Saranska, Nižnjeg Novgoroda, Kazanja, Samare sve do najistočnijeg Jekaterinburga. Svaki grad ima svoj stadion, a jedino će se u Moskvi igrati utakmice na dva terena – pored Lužnjikija, spremna je i Otkritije arena, dom Spartaka.

O samim učesnicima i konkurentima za titulu ćemo pisati ubrzo, ali ne sme se izostaviti informacija da će Nemačka braniti titulu iz Brazila kada je 2014. u velikom finalu pobedila Argentinu sa minimalnih 1:0. Računajući domaćina i šampiona, u Rusiji će se iz Evrope pojaviti 14 reprezentacija, po pet ih dolazi iz Južne Amerike, Azije i Afrike, a kvalifikovale su se i tri selekcije iz Severne, odnosno Centralne Amerike.

Budite uz Sporitifico, pratite nas na Fejsbuk, Instagram i Tviter profilima gde ćemo vam svaki dan donositi priče, brojke, anegodte i razne zanimljivosti vezane za predstojeći i pretohdne Mundijale.

Vežite se, još 100 dana i kreće spektakl, jer kako čuveni Bil Šenkli reče:

„Neki ljudi misle da je fudbal važan poput života i smrti. Uveravam vas da je i važniji od toga.“