Srbija svoju sudbinu na Svetskom prvenstvu rešava protiv Kostarike

“Svestan sam toga da nisam neki stručnjak, ali sam se okružio ljudima koji znaju” – izustio je Mladen Krstajić u naletu iskrenih emocija na jednoj od konferencija za medije tokom boravka u Austriji. Čak je i potkrepio svoju konstataciju činjenicom da ni Murinjo u Mančesteru ne vodi trening, već sedi na tribinama, posmatra, beleži i izdaje naređenja svojim asistentima: “To vam je kao u restoranu. Postoji šef kuhinje koji sastavlja meni, a kuvari su zaduženi za spremanje jela” – slikovito je objasnio srpski selektor.

U predvečerje naše premijere na Svetskom prvenstvu u Rusiji i utakmice protiv Kostarike u Samari, moram priznati da me raduje razmišljanje bivšeg reprezentativca. Ko priznaje, pola mu se prašta. Na mečevima protiv Čilea i Bolivije, Krstajić je često dobijao savete od prvih saradnika Rastavca i Obradovića i nije se stideo da ih primeni u praksi. Radilo se pre svega o taktičkim finesama i određenim korekcijama tokom igre koje njegovo oko u ovoj početnoj fazi trenerskog sazrevanja nije u stanju da registruje.

Srbija svoju sudbinu na Svetskom prvenstvu rešava protiv Kostarike

Navijači su ispratili reprezentaciju sa beogradskog aerodroma | Foto: fss.rs

Normalno, bilo je i situacija kada je selektor donosio odluke na osnovu ličnog iskustva i u skladu sa lekcijama koje je naučio od vrhunskih stručnjaka tokom bogate igračke karijere (Tumbaković u Partizanu, Hajnkes, Rangnik i Slomka u Verderu, Šaf u Šalkeu, Boškov, Petković i Antić u reprezentaciji). Eklatantan primer je prekid koji je prethodio fantastičnom golu Ivanovića protiv Bolivije. Krstajić je prosto oterao od lopte Milinković-Savića i Ljajića i naredio da Kolarov izvede slobodan udarac. Epilog je poznat, iz jedne od najlepših akcija naše reprezentacije u poslednjih desetak godina, bivši kapiten je volej udarcem pocepao mrežu iza bolivijskog golmana.

Samo na prvi pogled, bio je to gol koji nema neku naročitu vrednost. Rekli bi mnogi, puko overavanje nedoraslog rivala u utakmici prijateljskog karaktera. Daleko od toga. Ta akcija i taj volej mogli bi da imaju ključnu ulogu po pitanju srpskih ambicija na Svetskom prvenstvu. Evo zašto.

Izveštačima koji dugo prate nacionalni tim i poznaju u dušu svakog reprezentativca (a bez lažne skromnosti sebe smatram za deo tog ‘establišmenta’), nije promakao izuzetno bitan detalj tokom priprema u Bad Valtersdorfu.

Srbija u kvalifikacijama

Srbija – Rep. Irska 2:2 (Kostić 62′, Tadić (p.) 69′ – Hendrik 3′, Marfi 81′)
Moldavija – Srbija 0:3 (Kostić 19′, Ivanović 37′, Tadić 59′)
Srbija – Austrija 3:2 (Mitrović 6′, 23′, Tadić 74′ – Sabicer 16′, Janko 62′)
Vels – Srbija 1:1 (Bejl 30′ – Mitrović 86′)
Gruzija – Srbija 1:3 (Kačarava 6′ – Tadić (p.) 45′, Mitrović 64′, Gaćinović 86′)
Srbija – Vels 1:1 (Mitrović 74′ – Ramzi (p.) 35′)
Srbija – Moldavija 3:0 (Gaćinović 20′, Kolarov 30′, Mitrović 81′)
Rep. Irska – Srbija 0:1 (Kolarov 55′)
Austrija – Srbija 3:2 (Burgstaler 25′, Arnautović 76′, Šaub 89′ – Milivojević 11′, Matić 83′)
Srbija – Gruzija 1:0 (Prijović 74′)

Bane nije sasvim svoj! Posle skidanja trake, povukao se u sebe i obuzet melanholijom izgubio je onaj ‘ratnički’ nerv koji ga je krasio kroz čitavu karijeru. Načinom na koji je proslavio gol u Gracu, izbacio je svu srdžbu i bes koji su ga razdirali u poslednja dva meseca. Odlukom da ćuti o razlozima zbog kojih je ‘ražalovan’, učinio je sebi medveđu uslugu. Borio se sa mislima koje nemaju nikakve veze sa Svetskim prvenstvom i nije nam potrebna zajednička fotografija iz aviona na kojoj nema Ivanovića, da shvatimo da novi rekorder po broju nastupa za državni tim nije deo iste priče. Šut iz prve kojim je ukrasio filigrantsku akciju kompletnog napadačkog reda vratio je osmeh na lice momka koji je od prvog dana kada je kročio na reprezentativnu scenu (davno beše Burghauzen i volej koji je srušio Hrvate na Evropskom prvenstvu za mlade) ginuo za svaku loptu i pošteno branio čast zemlje čiji grb nosi na dresu. U tom smislu, pomogla je i podrška koja je iskusnom štoperu Zenita stizala sa svih strana. Od onog momka iz Austrije koji je njegov lik istetovirao na listu leve noge, do ruskih navijača koji su zid u blizini srpskog kampa u Svetlogorsku ukrasili portretom najiskusnijeg našeg reprezentativca.

Srbija svoju sudbinu na Svetskom prvenstvu rešava protiv Kostarike

Vladala je dobra atmosfera pred odlazak u Rusiju | Foto: fss.rs

Naučno je dokazano da sve polazi iz glave, a mentalna snaga u mnogo slučajeva odnese prevagu u odnosu na nivo fizičke spreme profesionalnog sportiste. Bane je morao da potraži druge izvore pozitivne energije jer nije mogao da računa na vedar duh kao nus pojavu dobrog rezultata na klupskom planu. Poput Mitrovića, recimo.

“Jako je bitno da sa osmehom dolaziš na okupljanje reprezentacije, a možete i sami da zaključite koliko sam raspoloženiji u odnosu na neki prethodni period” – rekao je prvog dana priprema u Staroj Pazovi.

Kada sam ga posle poraza od Čilea ocenio najvišom ocenom od svih drugih u ekipi (četvorka na skali od 1 do 5), doživeo sam kritike na društvenim mrežama i ironične opaske da sam ga verovatno pomešao sa Radonjićem (ocena 2). Najiskrenije, meni se Mitrović više svideo na toj prvoj utakmici, nego na drugoj kada je dao tri gola. Video sam jednog igrača koji je daleki rođak onog tromog i dežmekastog kampera u protivničkom šesnaestercu. Drugim rečima, protiv Čilea sam naslutio šta će biti protiv Bolivije. Nadam se i protiv Kostarike.

Impresioniran sam metamorfozom vedete ‘litvanskih Orlića’ za samo šest meseci specijalizacije kod profesora Jokanovića. Mitrović deluje kao u najzrelijim fudbalskim godinama i mogao bi da bude otkrovenje u Rusiji. Onako robustan i jak, podseća na nekog engleskog špica starog kova, ali je beskompromisnoj duel igri dodao i notu elegancije, pa se nijedna ozbiljna akcija srpskog tima ne može zamisliti bez učešća Mitro-gola. Da li je to dupli pas, štikla, povratna glavom ili najobičnije odlaganje saigraču koji je u boljoj poziciji, stvar je izbora u datom trenutku. Dodajte tome urođeni njuh za gol i način na koji čuva posed i dubinu, i eto vam moderne verzije klasične devetke visoke klase.

Srbija svoju sudbinu na Svetskom prvenstvu rešava protiv Kostarike

Selektor Krstajić sa svojim saradnicima | Foto: fss.rs

Efikasnost najisturenijeg igrača je parametar za sebe i zavisi od mnogo drugih faktora. Pre svega od mašte i ideje onih koji se nalaze iza njega. Ljajić je igrač završnog pasa, ali i nedopustivih amplituda. Nije dovoljna jedna genijalna asistencija za 90 minuta (protiv Čilea) ili jedan ‘tutto completto’ perfomans na nivou njegovih potencijala (protiv Bolivije) pa da konstatujemo kako se oslobodio bubica i prevazišao večni pubertet.

“Videćete, ovo je jedan novi Ljajić. Mnogo volim loptu, ali čini mi se da ni ona nije ravnodušna prema meni” – metaforički se izrazio u pokušaju da kolegi iz Italije objasni epohalni zaokret u shvatanju suštine posla kojim se bavi.

Iz njegovih usta u Božije uši. Hajde da mu verujemo. Srpski fudbal vapi za ‘desetkama’, a istini za volju, lopta je zaista zaljubljena i prosto peva kada je u Ljajićevim nogama. Da, definitivno moramo da ga držimo za reč.

Srbija kroz istoriju

Najbolji rezultat na Svetskom prvenstvu: Polufinale (1930.) i 4. mesto (1962.)

Igrač sa najviše nastupa: Dejan Stanković, Branislav Ivanović (103)

Najbolji strelac u istoriji: Stjepan Bobek (38)

Njega za reč, Sergeja za delo. Ako u Rusiji bude bar približno na nivou partija iz Serije A, Srbija ne mora da brine za plasman u nokaut fazu. Sve oči javnosti uperene su u mladog ‘španca’ (rođen u Ljeidi), što je samo po sebi ogromno breme za momka koji još nije odigrao nijednu pravu utakmicu u dresu ‘A’ tima. Nije tajna da je Muslin precrtan zbog ignorisanja asa Lacija tokom kvalifikacija i jasne aluzije da na njega i Ljajića neće računati ni na završnom turniru.

Srbija svoju sudbinu na Svetskom prvenstvu rešava protiv Kostarike

Mnogo se očekuje od Milinklović-Savića | Foto: fss.rs

Plašim se da tri ili četiri prijateljska meča uoči polaska za Rusiju nisu dovoljna da se najbolji igrač zlatne novozelandske generaciije potpuno uklopi u mozaik Mladena Krstajića. Rekosmo da psihološki momenat igra ključnu ulogu, a Sergej se na tom planu ne snalazi baš kao sa loptom u nogama. Već je upao u zamku i krenuo stopama nekih starijih kolega, pa i ličnih savetnika (Mateja Kežman), kojima su priče o milionima i kamionima toliko zamutile mozak da su preko noći zaboravili šta su bili i odakle su pošli. Tek posle ‘pobune’ novinara i intervencije selektora, pojavio se na konferenciji za medije i stao pred izveštače u miks-zoni, prvi put od kako se vratio na reprezentativni spisak (?!).

Samo ukoliko prevaziđe psihološku barijeru i posveti se fudbalu na način koji ga je i lansirao u orbitu, dakle uživajući u svakom trenutku svestan da je njegova čar u neponovljivosti, opravdaće poverenje stručnjaka iz časopisa ‘Foour Four Two’ koji su ga nazvali ‘Srpskim Zidanom’ i svrstali ga na prvo mesto potencijalnih otkrovenja Mundijala, ispred Dendonkera, Toreire, Brandta, Sista i Guedeša.

Ljajić i Sergej u svom najboljem izdanju, uz asistenciju krilnih igrača Kostića i Tadića, pozadinsku podršku Nemanje Matića i golgetersku visprenost Mitrovića, garantuju uzbuđenja pred golom Kejlora Navasa. Mene više brine kako ćemo odbraniti mrežu u slučaju da Kostarikanci izađu iz presinga i iznesu loptu na našu polivinu. Nedostatak kvalitetnih rešenja na desnoj bočnoj poziciji tek sada otvara oči onima koji su Filipu Stojkoviću dozvolili da zapeva ‘Oj svijetla majska zoro’.

Srbija svoju sudbinu na Svetskom prvenstvu rešava protiv Kostarike

Kolarov će sa kapitenskom trakom predvoditi Srbiju u Rusiji | Foto: fss.rs

Na suprotnoj, levoj strani terena, godine čine svoje i Kolarov nije više sposoban da diše za vrat vihornim krilima protivničkih reprezentacija (ako nije zaustavio Fernandesa, kako će Kutinja). U takvoj konstelaciji stvari, ostaje nam samo iskustvo i zrelost Duška Tošića i neukrotivost čudesnog Stojkovića, kao jedini resursi u fazi odbrane gola. Milenković se nametnuo u Gracu i istisnuo Rukavinu iz tima, ali jedno je debitovati na Svetskom prvenstvu, a drugo u kvalifikacionoj utakmici i to na početku ciklusa, kao što je bio slučaj sa Vidićem. Selektor ne greši kada kaže da ga štoper Fiorentine podseća na legendu Junajteda. Ima tu sijaset sličnosti, za početak. Pleni mirnoćom, ne paniči u opasnim situacijama pred svojim golom, bira najjednostavnija rešenja i lako se uklapa sa bilo kojim partnerom na poziciji centralnog beka. Ipak, mundijalski vir ume da odnese i mnogo iskusnije igrače od momka koji je do pre dve godine jurio loptu po Inđiji, Dobanovcima, Čelarevu i Jagodini.

Očekujem ofanzivnu varijantu Mladena Krstajića za prvu utakmicu protiv Kostarike, sistem 4-1-4-1 i Nemanju Matića kao korektora veznog reda ispred defanzivne četvorke u sastavu Ivanović, Milenković, Tošić, Kolarov. Zamenik kapitena je perpetuum mobile ovog tima, oslonac koji kvartetu ofanzivnih vezista garantuje bezbrižnu kreaciju i slobodu mišljenja u završnoj fazi akcije. Tadić i Kostić po boku, Ljajić i Milinković-Savić u centralnom delu i Mitrović kao ‘target-man’ imaju zadatak da već u Samari širom otvore vrata osmine finala.

Da se ne lažemo, Srbija svoju sudbinu na Svetskom prvenstvu rešava u nedelju protiv Kostarike. Zato u ovom tekstu nigde nećete naći imena Šaćirija, Đake, Lihtštajnera i Seferovića. Bože sačuvaj Nejmara, Gabrijela Žezusa i Kutinja.

Ako me pitate za prognozu, nisam optimista po pitanju plasmana u drugi krug. Elem. U Nemačkoj i Južnoj Africi, verovao sam da možemo do polufinala. Ko zna zašto je to dobro.


17. jun (14.00) – Samara (Kosmos arena)
KOSTARIKA – SRBIJA
22. jun (20.00) – Kalinjingrad (Arena Baltika)
SRBIJA – ŠVAJCARSKA
27. jun (20.00) – Moskva (Otkritje arena)
SRBIJA – BRAZIL

KOSTARIKA NIJE BRAJAN RUIZ

Salvu podsmeha izazvao je selektor Kostarike Oskar Ramirez na konferenciji za medije posle prijateljske utakmice sa Belgijom:

“Nismo imali rešenje za njihovog igrača sa brojem 10. Ne znam tačno kako se zove, ali zadao nam je mnogo problema” – odvalio je strateg ‘Tikosa’ i zaprepastio prisutne novinare.

Ukoliko se ne seća imena Edena Azara, onda verovatno nije ni čuo za Matića, Kolarova i Tadića. Šalu na stranu, u Samari nas očekuje izuzetno težak zadatak jer je predstavnik Centralne Amerike lako prebrodio kvalifikacije i spreman je da ponovi podvig sa Mundijala u Brazilu. Tada su u konkurenciji tri bivša svetska prvaka osvojili prvo mesto u grupi, pa izbacili Grke u osmini finala i tek posle penala izgubili od Holandije u borbi za plasman među četiri najbolje selekcije na svetu.

Srbija svoju sudbinu na Svetskom prvenstvu rešava protiv Kostarike

Brajan Ruiz je ubedljivo najbolji igrač Kostarike | Foto: Victor Araiza

Igraju u sistemu 5-3-1-1, gde je Brajan Ruiz iza Marka Urenje i sa nešto defanzivnijom ulogom u odnosu na dosadašnji tok karijere u kojoj je zaslužio epitet najboljeg fudbalera Kostarike svih vremena. Svojevremeno je predvodio Tvente do titule šampiona u Holandiji, kasnije tresao mreže u dresu Fulama i PSV Ajndhovena, od 2015. godine je u lisabonskom Sportingu, ali se ove sezone nije naigrao kod Žorža Žezusa. Jedini je sa preko 100 nastupa za nacionalni tim, postigao je tridesetak golova, od kojih je najznačajniji onaj protiv Italije u Brazilu koji je Azure poslao kući, a Kostarikancima raširio horizonte.

Još jedno zvučno ime sa spiska Oskara Ramireza, nije u formi koja garantuje mesto u startnoj postavi za utakmicu sa Srbijom. Džoel Kembel je 2011, kao tinejdžer, stavio paraf na ugovor sa Arsenalom, ali nikada nije napravio iskorak u Premijer ligi. Potucao se kasnije po Lorijenu, Viljarealu, Olimpijakosu, da bi leta prošle godine stigao u Betis. U oktobru se povredio na utakmici protiv Espanjola i tri meseca je bio van terena. Odsustvo prvog špica reprezentacije, iskoristio je Marko Urenja, fudbaler Los Anđelesa i jedan od mnogih Kostarikanaca koji nastupaju u MLS ligi.

Srbija svoju sudbinu na Svetskom prvenstvu rešava protiv Kostarike

Filipović je detaljno analizirao Kostariku | Foto: Johnny197675

“Njihova najveća vrlina je defanziva i nepremostivi bedem ispred Kejlora Navasa. Od te petorice igrača iz zadnje linije, samo Brajan Ovijedo nije nastupao na Svetskom prvenstvu pre četiri godine u Brazilu. Dakle, ne samo da su potkovani iskustvom, već su i sjajno uigrani. Znaju se u dušu, lako čitaju akcije protivnika, dobro se postavljaju, vrše korekcije, udvajaju igrača koji je u posedu lopte i jako je teško doći u poziciju za šut ka golu. Na sredini terena konce drži Selso Borhes, prvotimac La Korunje. Igra već dugo u La Ligi, ume da se nosi sa pritiskom, diriguje igrom i predstavlja mozak ekipe. Nemaju u reprezentaciji neku zvezdu svetskog renomea, ali su kompaktni i na terenu tačno znaju šta je čiji zadatak. Ta homogenost je njihovo glavno oružje, iako mislim da smo mnogo kvalitetniji i da bi morali tu utakmicu da rešimo u svoju korist. Čak sam ubeđen da će naš individualni potencijal doći do izražaja i da ćemo duel sa Švajcarskom dočekati sa tri boda na kontu” – rekao je za Sportifico čuveni golgeter Zoran Filipović koji je za potrebe Mladena Krstajića i njegovog stručnog štaba pratio uživo utakmicu Kostarika – Belgija i beležio svaki bitan detalj o igri izabranika Oskara Ramireza.