Da li ste znali?

Srpski biser u Londonu ide stopama Bekama i Kejna

Marko Protić ima 14 godina i igra za Leyton Orient FC Academy na poziciji levog beka, a po potrebi pokriva i pozicije štopera i defanzivnog veznog. Nedavno se pridružio Sportifico zajednici i podelio svoj prvi status na mreži.

Marko Protić: Leyton Orient Academy

Marko Protić sa peharom za najboljeg sportistu Chinford Foundation škole Foto: Privatna arhiva

Marko je počeo da trenira fudbal sa šest godina – dve godine proveo je u Arsenalovoj akademiji, a potom je prešao u Lejton Orient Akademiju, u kojoj i danas igra. Jedini je igrač iz svoje generacije koji je i dalje u klubu i zato uživa veliko poverenje trenera i čelnika kluba, pa su mu već ponudili produženje ugovora. Prvi je izbor trenera za izvođenje penala i slobodnih udaraca.

Osim za klub, Marko već tri godine igra i za reprezentaciju okruga Valtam Forest, njegov tim takmiči se sa sa ostalim okruzima u Londonu. Četrnaestogodišnji fudbaler nosi kapitensku traku i 2015. godine predvodio je tim do drugog mesta u Kupu Londona, a prošle godine došli su do drugog mesta u Ligi i titule u Kupu Londona.

Talenat, posvećenost i dobre partije bile su dobra preporuka, pa je u novembru prošle godine postao i deo U14 selekcije regiona Eseks.

Marko Protić: Leyton Orient Academy

Marko Protić u dresu svog kluba Foto: Privatna arhiva

Obrazovanje je za Marka podjednako važno kao i fudbal. On ide u Chinford Foundation školu, koja veliku pažnju poklanja sportistima i koju su između ostalog pohađali i legendarni Dejvid Bekam i napadač Totenhema Hari Kejn. Sa školskim timom do sada je osvajao titulu u Kupu Valtam Foresta i Futsal turnir Fudbalske asocijacije Eseksa, kao i drugo mesto u Kupu Londona.

Škola svake godine dodeljuje trofej za najboljeg sportistu, a Marko je to priznanje dobio 2015. godine. Deset godina ranije, taj pehar bio je u Kejnovom vlasništvu.

Velika želja mladog fubalera jeste i da jednoga dana obuče dres reprezentacije Srbije. Do sada je učestvovao na Evropa kampu Mini-maksi lige, a bio je i deo selekcije 2003. godišta na Letnjem kampu fudbala u organizaciji Fudbalskog saveza Srbije.