Da li ste znali?

Srpski talenat i Arsenalova škola za napredak fudbala u Kini

Ivan Kurtušić je srpski fudbaler i trener koji trenutno radi kao Arsenalov instruktor u Kini. Pored toga deo je stručnog štaba i povremeno igra za klub iz Hong Konga, Istern Distrikt.

Svoj fudbalski put započeo je u Zvezdari. Na prijateljskoj utakmici protiv vršnjaka iz Crvene zvezde postigao je dva gola, te su crveno-beli prepoznali njegov talenat i doveli ga u svoje redove. Pod nadzorom Tome Milićevića prošao je njihovu omladinsku školu a nastupao je i za mlađe selekcije reprezentacije.

Ivan Kurtušić: Arsenal soccer school

Ivan Kurtušić u dresu Borca | Foto: Privatna arhiva

Prvi nastup u seniorskoj kategoriji upisao je u dresu Vojvodine. Sa svojim narednim klubom, FK Sartid iz Smedereva, osvojio je Kup Srbije a od 2005. kreće njegova inostrana karijera.

Preko Bastije, Pobede, Borca, Marsašloka, Manamua, Šeik Rasela, Guđa Junajteda put ga je odveo u Kinu. Tokom svojih inostranih angažmana uporedo je radio i na edukaciji, redom je polagao za UEFA-ine licence i to je, ispostavilo se, bio pravi potez.

Nakon svoje prve godine ugovora dobio je ponudu da pomogne u radu i promociji Arsenalovih škola fudbala širom Kine i rado se odazvao pozivu. Odlično se snašao na toj poziciji te je engleski klub izrazio želju da i na duže staze preuzme taj posao. Ivan je rado prihvatio i naredni korak bio je odlazak na edukaciju u Arsenalovu akademiju u Londonu.

Ivan Kurtušić: Arsenal soccer school

Ivan Kurtušić sa kineskim dečacima | Foto: Privatna arhiva

Boravak u jednoj od najboljih akademija fudbala ostavio je jak utisak na njega. Videti njihov sistem i prilika da ih predstavlja u svetu veliki je motiv za Ivana u daljem radu.

Ovo leto iskoristio je da Kinezima pokaže i svoj rodni grad i upozna ih sa svojom kulturom. Oko 150 dečaka i devojčica boravilo je u prethodnom periodu u Beogradu gde su pored treninga i utakmica imali priliku i da prisustvuju mečevima Partizana i Crvene zvezde kao i da obiđu znamenitnosti grada.

Ivan je uspeo da spoji srpsku strast prema sportu sa engleskom filozofijom fudbala i kvalitetnom edukacijom, a sve u službi dugoročnog napretka fudbala u Kini.