Statistika – prva slika koju sportski novinar stiče o ekipi

Uloge u sportu odavno su podeljene, sa jedne strane su akteri a sa druge oni „van terena“. Među njima često sporednu, ali mnogo važnu rolu igraju sportski novinari. Bez njihovih prenosa igre, ali i emocija, fudbal ne bi bio ono što danas jeste.

Jedan od legendardnih italijanskih novinara, Karlo Nesti, podelio je sa nama način na koji se jedan komentator sprema za utakmice Svetskog prvenstva, zašto neko želi da zauzme baš novinarsko mesto u svetu sporta i kako novinar prikriva svoju pristrasnost.

„Moj otac bio je veliki zaljubljenik u Kalčo i tu ljubav preneo je na mene. Želeo sam da budem deo italijanske fudbalske scene i to mi je posao novinara i omogućio. Prenoseći utakmice kao radio komentator na početku svoje karijere „minut po minut“ odnosno live, shvatio sam koliko je novinar bitan za ljude koji prate fudbal.“

Karlo Nesti

Karlo Nesti na događaju Serie A Operazione Nostalgia | Foto: machenesanno.it

Rođen je u Torinu, sredinom 50-ih godina što mu je dalo priliku da bude svedok zlatnog doba italijanskog fudbala i same Serie A. Ipak kako se tehnologija menjala i napredovala, tako je morao da se prilagođava, ali iz perioda svojih početaka naučio je mnogo.

„Danas je mnogo lakše pripremiti se za utakmicu. Putem interneta i televizije, jednostavno je analizirati ekipe i same igrače. Prvo Svetsko prvenstvo koje sam prenosio 1982. (Italija je te godine bila šampion) bilo je jako teško za pripremiti, ali sa druge strane predstavljao je veliki izazov i samo po tome, za mene je bilo fascinantno.“

Najveći problem u to vreme predstavljale su ekipe koje dolaze sa afričkog kontinenta. U tim situacijama, uvodni minuti bilu su vrlo važni za komentatora kako bi mogao da shvati kako da najbolje predstavi protivničku ekipu.

Kada je statistika u pitanju koju posmatra novinar, Karlo ističe da informacije koje su potrebne zavise od toga šta komentator želi da kaže i na koji način da prenosi utakmicu.

„Danas je statistika prva slika koju sportski novinar stekne o ekipi, ranije to nije bio slučaj,“ ističe Nesti i dodaje:

„Svaka utakmica pruža statistički prikaz za sebe i treba je posmatrati iz ugla koju formaciju ekipa igra, ali i u totalu. Ipak, ne postoji segment statistike koji je najbitniji, ali sam prikaz kao celina može biti ključan.“