Superčovek – Arsen Arsenović

Skup ambicioznih i talentovanih ljudi, razmenjivanje iskustva, predstavljanje svojih projekata i pravo druženje – sve je to bilo na programu “Tehnološkog doručka” u organizaciji “Heapspace-a” na kom je učestvovao i Sportifico.

Inspiraciju za prave priče sportskih junaka koje vam predstavljamo pronašli smo i na ovom, ne baš sportskom, skupu. Arsen Arsenović, član parakajaške reprezentacije Srbije, predstavio je svoju start up kompaniju koja se bavi dizajnom i izradom estetskih obloga za proteze “Pirat art”.

Superčovek - Arsen Arsenović

Arsenović je na Tehnološkom doručku predstavio svoj start up | Foto: Heapspace

Iskoristili smo priliku da sam njim porazgovaramo o tome kako izgleda biti student, biznismen i profesionalni sportista u isto vreme.

“Nadam se da ću u biznisu uspeti toliko da mogu i da treniram. Teško je izvodljivo baviti se profesionalno sportom i imati osmočasovno radno vreme”, rekao nam je Arsenović koji je ujedno zaposlen u firmi za protetiku i ortopedska pomagala.

Naš sagovornik je 2012. godine u saobraćajnoj nesreći izgubio desnu nogu, ali takav splet okolonosti je od njega napravio psihološki i fizički jačeg čoveka. Ogroman napredak i zapaženi rezultatati u kajaku mu ne dozvoljavaju do odustane, ali ovaj sport trenutno ne pruža egzitenciju.

“Treniram zbog sebe, ali za profesionalni sport je potrebna podrška. Kajak je velika ljubav, ali problem je finansijski deo. U biznisu sam pronašao mnogo više podrške nego u sportu, ali stvarno bih voleo da nastavim, jer mi je željda da odem na Paraolimpijske igre 2020. godine.”

Superčovek – Arsen Arsenović

Arsenova želja je veliko takmičenje – Paraolimpijske igre 2020. godine | Foto: kajaksrbija.rs

Za neke ljude granice ne postoje. Upornost i želja moraju da dominiraju kod svakog sportiste. Često se dešava da najteže prepreke budu limiti, ali takav slučaj nije bio kod Arsena Arsenovića kada je doživeo nezgodu na motoru. Nedugo nakon operacije, odmah se dao u razmišljanje na koji način će se vratiti sportskim igralištima.

“Prva misao mi je bila kada ću se vratiti sportu. Posle amputacije noge, najpre sam otišao na plivanje jer je to sport koji me vraća u život. Aktivira se celo telo i idealna je aktivnost za mene. Pet – šest meseci posle amputacije išao sam bar tri puta nedeljno na plivanje, a te zime pokrenuo sam i svoj kik boks klub za decu”, vraća nas Arsen u svoje nove početke i dodaje:

“Ranije sam se bavio kik boksom i znao sam osnove i tehniku. Počeo sam da treniram sa drugom iz dosade, nije mi bilo dovoljno plivanje. Spontano su došli klinci i želeli su da i oni nauče, pa smo tako pokrenuli klub.”

O kajaku nikada ranije nije razmišljao. Niti je ikada sanjao da će jednog dana osvojiti, na primer, Svetski kup koji se prošle godine održao na Adi Ciganliji. Profesionalni pristup, teški i nezgodni treninzi uopšte nisu predstavljali prepreku za Arsenovića, 24-godišnjeg Novosađanina koji u tom trenutku nije želeo da prizna neuspeh. Čak ni kada mu je za 0,02 sekunde izmakla predviđena norma za najveću sportsku smotru – Paraolimpijske igre u Riju 2016. godine.

Superčovek – Arsen Arsenović

Arsenović je u kajaku napravio neverovatan napredak | Foto: kajaksrbija.rs

“Nisam razmišljao o profesionalnom sportu u tom trenutku ali sam kroz neki period prešao sa tri na 18 treninga nedeljno. Najpre plivanje, pa je spontao došao i kajak. Gotovo sam imao isti trening kao i sprinteri. Sam osetiš šta ti prija i šta možeš. Pored trčanja, jedino kada se rade vežbe za noge, smanjujem težine jer prosto – imam jednu nogu i moram da je čuvam”, kroz osmeh, vedar i pozitivan odgovara nam Arsenović.

I pored toga što je vesla i kajak morao da ostavi po strani, kako bi se okrenuo drugim, u ovom trenutku, važnijim stvarima koje će mu obezbediti život, Arsenova energija i način na koji izgovara svaku rečenicu su za divljenje. Zato, za ovakve ljude uvek treba da postoji mesto, razumevanje i način da im se ispune snovi – jer Arsen to zaslužuje. Zaslužuje te Paraolimpijske igre…

“Uvek treba poći od sebe, kada imaš problema, a rešenje ne postoji – prihvatiš se posla i pronađeš put do uspeha”.