Urugvaj: Suares je najbolji napadač na svetu, Tabares “renovirao“ sredinu terena

Dvostruki su prvaci sveta, 1930. i 1950. godine, a još tri puta bili su četvrti na svetu, poslednji put 2010. godine u Južnoj Africi.

Urugvaj je zemlja sa velikom fudbalskom tradicijom, odličnim igračima, uigranim timom i selektorom koji je dugo tu. Sve to daje im za pravo da se nadaju vrhunskom rezultatu na predstojećem Mundijalu u Rusiji (od 14. juna do 15. jula).

Dijego Munjos, novinar ESPN i autor knjige o sadašnjoj generaciji ‘La Celeste’, u intervjuu za Sportifico objašnjava razloge optimizma, govori o Godinu, Suaresu, selektoru Tabaresu, promenama u veznom redu, taktici, rivalima u grupi…

Ako biste morali da izdvojite najvažnije igrače u timu, koji bi to bili?  

Urugvaj: Suares je najbolji napadač na svetu, Tabares “renovirao“ sredinu terena

Diego Godin je istinski vođa Urugvajaca | Foto: Ailura

Dijego Godin, on je vođa tima – preuzeo je kapitenku traku na utakmici sa Engleskom na Mundijalu pre četiri godine, a u svojoj nedavno objavljenoj knjizi ‘Naša zlatna generacija’ baš sam govori o tome kako odgovorno pristupa ulozi kapitena. Nasledio je Lugana na pravi način, kapiten je za primer, nosilac imidža reprezentacije i predvodnik je svojim ponašanjem i na terenu i van njega. Drugi je Luis Suares i to je jednostavno – on je najbolji napadač na svetu.

Koja je osnovna taktička formacija koju forsira selektor Oskar Tabares?

Taktika varira – možemo da izađemo na teren u formaciji 4-2-2-2, sa dvojicom zadnjih i dvojicom isturenih u sredini, ali i u 4-2-3-1 sa Kavanijem kao isturenim, ali i u 4-3-1-2 sa polušpicem koji bi snabdevao Kavanija i Suaresa. Taktika se nekada menja i u toku samog meča.

Ranije je selektor najviše igrao u formaciji 4-4-2, ali sada se to menjalo u poslednjim kvalifikacionim i prijateljskim utakmicama – mlađi igrači poput Bentankura, Valderdea, Nandesa i De Araskaete uzrokovali su promenu na 4-3-1-2 sa Nandesom kao centralnim veznim i De Araskaetom kao polušpicem. Može istovremeno da postavi i Laksalta sa njegove leve strane, koji bi se ubacivao na krilnu poziciju.

Tri knjige, četvrti Mundijal

Urugvaj: Suares je najbolji napadač na svetu, Tabares “renovirao“ sredinu terena

Dijego Munjos | Foto: Privatna arhiva

Dijego Munjos novinar je i fudbalski komentator za ESPN, kao i jedan od voditelja emisije ‘Govorimo o fudbalu’ (Hablemos de Fútbol), zbog čega na nedeljnom nivou putuje u Buenos Ajres. Urednik je sportske sekcije na portalu 180.com.uy, a ima i emisiju na radiju No toquen nada.

Iz Montevidea je, 43 su mu godine, Mundijal u Rusiji biće mu četvrti koji će pokrivati sa lica mesta, a do sada je napisao tri knjige – poslednja se zove ‘Naša zlatna generacija’ i obuhvata priče o Suaresu, Kavaniju, Godinu, Valverdeu, Himenesu i Tabaresu.

(Rusija čeka našu zlatnu generaciju)

(Velika proslava na Senetariju)

(Mi nismo posebni, mi smo Urugvajci)

Tabares je selektor od 2006. godine – kakav je njegov odnos sa igračima, a kakav sa medijima i navijačima?

On je među najzaslužnijima za to što se Urugvaj vratio u vrh svetskog fudbala. Napravio je plan, pozvao igrače koji su u skladu sa tim planom i napravio je homogenu ekipu. Ozbiljan je, metodičan, organizovan. Mnogo razmišlja o predstojećem rivalu i određuje sastav uzimajući u obzir kvalitet svoje ekipe, ali i poteškoće koje može da predstavlja protivnička. Zaslužio je apsolutno poštovanje koje mu ukazuju širom zemlje, smatra se jednim od ljudi kojima se navijači najviše dive.

Urugvaj: Suares je najbolji napadač na svetu, Tabares “renovirao“ sredinu terena

Selektor Tabarez je najiskusniji trener na Mundijalu | Foto: Ailura

Šta biste rekli da je najveća snaga, a šta najveća slabost Urugvaja?

To je ekipa koja se izuzetno dobro brani, sa uigranim parom štopera koji jedan sa drugim igraju po automatizmu, a upravo su osvojili i Ligu Evrope. Dalje, tu je sredina terena koja je preporođena ulaskom mladih igrača, kao i razorni napad sa dvojicom igrača koji su među najboljim napadačima na svetu.

Ipak, promena u sredini igrališta promenila je način na koji Urugvaj igra, a nije bilo dovoljno prijateljskih utakmica da bi se sve to uigralo. Druga stvar na koju treba obratiti pažnju jeste intenzitet ekipe – ako Urugvaj u svakom trenutku nije na maksimumu, postaje ranjiv.

U kvalifikacijama je jedino Brazil bio ispred Urugvaja, šta je ključ tako autoritativnog nastupa?

Uprkos tome što nismo mogli da računamo na Kavanija u prve dve i na Suaresa u prve četiri utakmice, tim je pokazao snagu i čvrstinu. Taj karakter omogućio nam je da dobro počnemo kvalifikacije u periodu kada nismo igrali baš najbolje, a kako je vreme odmicalo, igrali smo sve bolje i vraćali staru igru, da bi na kraju izražena bila i bolja igra u sredini terena.

Egipat, Saudijska Arabija i Rusija – na prvi pogled laka grupa, šta očekujete?

Urugvaj: Suares je najbolji napadač na svetu, Tabares “renovirao“ sredinu terena

Za našeg sagovornika, Suares je najbolji napadač današnjice | Foto: Jimmy Baikovicius

To su sve protivnici koje Urugvaj može da pobedi. Egipat će verovatno napraviti problem Urugvaju jer nam ne prijaju ekipe koje se zatvore pozadi i koje se brane sa velikim brojem igrača, pa će naša sredina terena tu morati da obavi veliki posao.

Huan Antonio Pici selektor je Saudijske Arabije, on poznaje Tabaresa i Urugvaj, pokušaće da nas napadne sa bokova, dok je Rusija domaćin sa svime što to nosi – ofanzivno su talentovani, ali nisu čvrsti u odbrani i to ćemo pokušati da iskoristimo.

Kojim igračima se sada ne poklanja mnogo pažnje, a vi mislite da bi mogli da “eksplodiraju“ na Mundijalu?

Dijego Laksalt, Rodrigo Bentankur i Federiko Valverde mogli bi da imaju dobar turnir. Oni su raznovrsni i intenzivni igrači sredine terena, mislim da će pokazati da su na visini zadatka.

U martovskim prijateljim utakmicama Urugvaj nije primio ni gol u sudarima sa Češkom i Velsom – šta ste zaključili iz tih mečeva?

Tu se najjasnije videla promena u načinu igre. Urugvaj sada želi da ima loptu u nogama, da je čuva i da napada na postepen i organizovan način, uz igrače sredine terena koji se ubacuju napred i pomažu Suaresu i Kavaniju. Vesino i Bentankur bili su centralni vezni, Nahitan Nandes iz Boke Juniors bio je po desnoj strani, a igrač Kruzeira De Araskaeta je igrao levo, uz slobodu da se pomera ka sredini igrališta jer ume jako dobro da zadrži loptu i da stane na nju.

Pod uslovom da svi budu zdravi, koga biste stavili u startnih 11?

Muslera, Varela, Godin, Hosema, Kaseres, Bentankur, Vesino, Nandes, De Araskaeta, Kavani, Suares.

Konačno, vaša prognoza – koliko daleko može Urugvaj?

Do polufinala. Urugvaj ima kvalitetnu ekipu koja zna da igra velike utakmice. Ako prođe prvu fazu, verovatno će igrati sa Portugalom – to će biti teška utakmica, ali mislim da možemo da pobedimo. Za posle ćemo videti, ali nadu nam daje štoperski par, zatim tandem u napadu, selektor koji je tu 12 godina i koji je formirao čvrstu grupu koja zna da igra na rezultat.