Predrag Rajković: U unutrašnjosti golmanske prakse

Osnovno svojstvo kvalitetnog golmana jeste staloženost u igri, to je imperativ, mora da bude koncentrisan tokom svih 90 minuta.

Takođe, refleksi su oduvek bili od izuzetne važnosti za golmana, a sada je to još izraženije zbog toga što se fudbaler osetno ubrzao i šutevi su mnogo jači.

Trening – šta i kako?

Trening počinjem razgibavanjem i zagrevanjem, a onda na red dolazi pâs igra, prenošenje lopte s jedne na drugu stranu i sve ono što se u tom smislu zahteva tokom utakmice.

Zatim vežbamo šuteve različitom dinamikom – jedna niska, jedna poluvisoka, u istoj strani, pa menjamo strane… Veoma česte su i tzv. reakcione vežbe – trener šutira sa desetak metara, na pet metara od gola postave se prepreka kako bi se lopta nepredvidljivo odbila.

O autoru:

Predrag Rajković: Makabi Tel Aviv

Predrag Rajković sa nagradom za najboljeg igrača Makabija u sezoni 2016/17 | Foto:Privatna arhiva

Predrag Rajković rođen je 31. oktobra 1995. godine u Negotinu. Počeo je da trenira u lokalnom klubu Hajduk Veljko, sa 14 godina preselio se u Jagodinu, a u Crvenoj zvezdi proveo je period od 2013. do 2015. godine. Bio je kapiten U20 reprezentacije Srbije koja je na Novom Zelandu postala svetski prvak 2015, a istog leta prešao je u Makabi iz Tel Aviva, čije boje i danas brani.

Uzor mu je Iker Kasiljas, u rodnom mestu su ga kao klinca zvali “Mali Kasiljas“, a sada ga mnogi upoređuju sa Manuelom Nojerom jer igra dobro nogom i često istrčava van šesnaesterca. Divi se i Đanluiđuju Bufonu jer “ima skoro 40 godina, a brani kao mladić“.

 

To je značajno za reflekse, to su vežbe koje su meni mnogo pomogle u karijeri, kao i uporan rad na odbrani od centaršuteva – jedan pomoćnik centrira, a trener golmana te ometa kako bi se stvorila realna situacija iz utakmice. Centaršutevi su u modernom fudbalu vrlo važni i mislim da je to segment igre u kojem sam lično najviše napredovao jer mu posvećujem mnogo pažnje još od perioda u Jagodini.

Predrag Rajković: Makabi Tel Aviv

Predrag Rajković ispucava loptu | Foto: www.crvenazvezdafk.com

Jednom do dvaput nedeljno vežbamo ispucavanja i nogom i rukom ili svaki dan pomalo, zavisno od toga koliko je to važno u taktici ekipe. Obično se vežba tako što primim loptu iskosa i treba da je pošaljem precizno na suprotnu stranu, na mesto na kojem stoji jedan od trenera. Ili krećemo sa peterca, a treneri su pozicionirani kao bekovi i treba da im pošaljem tačnu loptu, i levom i desnom nogom.

Kod nas golmana nema mnogo trčanja, radimo na kondiciji najviše u predsezoni, ali ne toliko kao ostali igrači. Kod nas je zato akcenat na jačanju celokupnog tela – potrebno je da smo fizički jaki kako bismo izlazili na kraj sa snažnim udarcima, ali pogotovo zato da bismo bili nadmoćni u duelima prilikom centaršuteva.

Trener, odbrana, pritisak…

Prava komunikacija ključna je za odnos sa trenerom, neophodno je da možemo da razgovaramo o svemu – da detaljno analiziramo ono što se dešavalo na utakmicama i da to ispravljamo.

Mi golmani imamo malo veći pritisak od igrača jer nas nema ko da spase ako pogrešimo. Ipak, svi smo ljudi, i veliki golmani prave propuste, ali to ne sme da poremeti koncentraciju i samopouzdanje za ubuduće.

Predrag Rajković kao igrač Crvene Zvezde | Foto: www.crvenazvezdafk.com

Tu je psiha veoma važna, a i generalno je ona za golmana dodatno važna. Meni je mnogo pomogao Srđan Maksimović iz Zvezde – i dok nisam branio, mnogo sam razgovarao s njime, motivisao me je i davao mi snagu. Stavljao je akcenat na mirnoću, na to da se ne izgori u želji i da se drži visok standard.

Komunikacija sa odbranom takođe je važan deo posla čuvara mreže. Golman ne treba da priča praznu priču, već da se isključivo koncentriše na upustva i upozorenja u vezi s onim što se dešava na terenu.

“Pazi, leđa“, “prva“, “izbaci“, dakle one osnovne instrukcije, na to se svodi – moje najčešće sugestije tiču se pozicioniranja odbrambenih igrača u odnosu na protivnički napad u datom trenutku ili kada ih neko napada, da mi vrate loptu ili ispucaju.

Prekidi i instinkt

Kod penala pratim gde koji igrač voli da šutira, ali mislim da se to najviše svodi na instinkt – čekam do poslednjeg trenutka i onda se na osnovu osećaja bacam u levu ili desnu stranu. To je lutrija, 50-50, uprkos silnom proučavanju, nikada nije sigurno da će igrač šutirati tamo gde inače najviše voli.

Kod postavljanja živog zida prilikom slobodnih udaraca najvažnija je komunikacija s prvim igračem u zidu – ne sme da bude okretanja jer onda lopta može da prođe, a to može da se desi i kada se razdvoje, pa i na to treba skrenuti pažnju.

Kako ostati “na zemlji“?

Ključni faktor jeste kućno vaspitanje – moraš da budeš realan prema sebi, a i roditelji treba da budu isti takvi jer sam viđao slučajeve u kojima roditelji naškode svom detetu ubeđenjem da je ono “najbolje na svetu“ sa recimo 15 godina.

Šta god da se dešava i kakav god uspeh se desio, golman mora da bude jak u glavi, da ostane na zemlji i da nastavi da radi. Zašto? Zato što se samopouzdanje lako gubi, ma i sa dva-tri pogrešna dodavanja, a jako se teško stiče, tek kontinuitetom dobrih partija.

 

Postavljanje golmana zavisi od osećaja, ali taj osećaj nije nasumičan, već se stiče na osnovu znanja o tome šta se događa u petercu i o tome u kakvoj je tvoj tim defanzivnoj postavci.

Znaš prekide, znaš linije tima i onda to dolazi automatski, a kod kornera postavljanje je posebno važno. U neku ruku zavisi od toga kojom nogom se izvodi, ali moj generalni stav jeste da se stoji pola metra ispred gol-linije po sredini jer se tako ostavuje ono najvažnije – da golman vidi i loptu i ono što se događa u šesnaestercu.

Često se ljudi pitaju kako golmani skidaju zicere ‘jedan na jedan‘, a tu je presudna mirnoća koju sam spomenuo na početku – ne smeš da padneš dok igrač ne šutne jer tako povećavaš šansu da odbraniš.

Moderan golman, napredak, klupa

Kod mene u Makabiju žele da stojim visoko, bukvalno da se ponašam kao libero, imao sam ove sezone mnogo istrčavanja van kaznenog prostora. Takve situacije ne mogu veštački da se stvore i teško ih je trenirati, zato je praksa od velike važnosti.

U Zvezdi sam se suočavao sa različitom vrstom izazova jer su tada skoro svi rivali igrali bunker. U takvim situacijama kao golman možda imaš jednu ili dve intervencije, ali one mogu da budu odlučujuće za ishod meča.

Predrag Rajković: Makabi Tel Aviv

Predrag Rajković interveniše na golu | Foto: www.crvenazvezdafk.com

Jeste teško ostati sve vreme fokusiran, zato je najbolje ostati u priči, pomerati defanzivce i tako čuvati budnost – desilo mi se jednom-dvaput da koncentracija odluta, ali to ne sme da se dešava.

Zajedno sa trenerima, pogledao sam skoro svaku svoju utakmicu i to je najbolji način da se napreduje – gledaš sopstvene propuste u pozicioniranju i donošenju odluka, pa na sledećem meču ne ponavljaš te propuste. Nekada pomaže i samo posmatranje onih najboljih golmana i proučavanje njihovih navika.

Ipak, koliko god se trudio, u svačijoj karijeri desiće se period kada neće biti u prvom planu i kada će biti na klupi. Tada postoji samo jedan recept – motivacija radom i treningom, tako golman sebe najefektnije “podiže“ i dokazuje treneru da treba da ga vrati na gol.

Za kraj, poručio bih svim mladim golmanima da veruju u sebe i snove koje žele da ostvare – samo to može da ih pokrene da na apsolutno svakom treningu ulažu celog sebe, a taj put jedini je koji vodi ka uspehu.

Tekst uredio: Saša Ozmo