Razvijanje osećaja za loptu – stvaranje fudbalskih majstora

”Ball mastery osnova je na koju se nadograđuju svi drugi elementi fudbalske igre”, Ćavi Ernandes

Naziv “ball mastery” u bukvalnom prevodu znači majstorstvo sa loptom, dok bi u tehničkom smislu to bile vežbe za razvoj osećaja za loptu. Bez te sposobnosti, nemoguće je stvoriti majstore sa fudbalskom loptom.

Vil Kerver, legendarni holandski trener, početkom sedamdesetih godina XX veka začeo je spomenuti metod – njegove ideje i analize tadašnjih vrhunskih igrača dovele su do kreiranja tih specifičnih vežbi neophodnih za razvoj tehnike fudbalera.

Kerver je nosio nadimak “fudbalski Albert Ajnštajn”, a njegov metod smatra se revolucionarnim u fudbalskom treningu. To je metod koji stvara igrače “totalnog fudbala“.

Ball mastery – prvi stepenik u piramidi razvoja igrača

S obzirom na to da je u Coerver® metodu primarna tehnička veština igrača, “ball mastery“, kao i učenje driblinga i igre jedan na jedan, predstavljaju tri najvažnije komponente na koje se nadovezuje ostatak metodologije.

Ubeđeni smo da je sa decom koja se prvi put pojavljuju na fudbalskom treningu nužno raditi vežbe za razvoj osećaja za loptu pre bilo kojih drugih elemenata tehnike, a lično verujemo da se to može primeniti i u drugim kolektivnim sportovima sa loptom poput rukometa, košarke, odbojke itd.

Ball Mastery Coerver Coaching Serbia

Elementi piramide razvoja igrača | Foto: Coerver

Doduše, u fudbalu je to najneophodnije jer su noge tj. stopala “najneposlušniji” deo ljudskog tela, pre svega zbog činjenice da ih koristimo samo za najosnovnije forme kretanja (hodanje i trčanje), dok se motorika ruku razvija od najranijeg uzrasta.

Obuka i usavršavanje fudbalske tehnike “ball mastery“ vežbama ne sme da prestane do kraja karijere jednog fudbalera – upravo takvi igrači danas prave razliku u odnosu na direktnog protivnika i neophodni su svakoj ekipi.

Dokaz za to jeste činjenica da se u fudbalskoj akademiji “Hengelo” holandskog kluba Tventea jednom nedeljno održava trening koji oni nazivaju “trening od 10.000 dodira“, u okviru kojeg igrači rade razne varijante “ball mastery“ vežbi, kao i obuke dribinga.

 

Postavlja se pitanje “zamke” izolovanog rada na tehnici kroz te vežbe? Coerver® Coaching bavio se tom temom 33 godine i danas “ball mastery“ obučava na drugačiji način uz pomoć Coerver® mosta veština ponavljanje tehničkog elementa bez pritiska, uz prikrivanje “dosadnog” ponavljanja na specifičan način, što je doprinelo da evoluira u element koji može efektno da se prenese i funkcionalno upotrebi u fudbalskoj igri. Ilustrativan primer toga jeste gol fudbalera Bajerna iz Minhena Roberta Levandovskog:

“Ball mastery” piramida

Ball Mastery piramida Coerver Srbija Renato Pirša

Ball Mastery piramida osmišljena od strane Coerver® Coaching sistema 2014. godine sastoji se od četiri nivoa koji broje 106 vežbi za unapređenje tehnike | Foto: Coerver®

“Ball mastery” vežbe možemo klasifikovati na vežbe na tlu i vežbe u vazduhu (žongliranje), s tim da Coerver® metod akcenat stavlja na vladanje sa loptom na tlu.

Coerver® Coaching 2014. godine uspostavio je “ball mastery” piramidu, koja predstavlja metodičku osnovu za rad na tim veštinama. Ona se sastoji od četiri stepenika (nivoa) koji broje 106 “ball mastery” varijacija vežbi složenih od lakših ka težim:

– 1. nivo – Početni (30 varijacija)
– 2. nivo – Srednji (41 varijacija)
– 3. nivo – Napredni (24 varijacije)
– 4. nivo – Majstor (11 varijacija)

Kratkoročni i dugoročni efekti primene “Ball mastery” metoda u treningu

Da bismo razjasnili efekte primene “ball mastery” vežbi, uzećemo za primer dva dečaka od osam godina. Igrač (nazvaćemo ga Coerver® igrač) i Igrač A, koji predstavlja dečaka koji trenira fudbal u klasičnoj školi fudbala, po standardim programima rada gde se uglavnom ne koriste “ball mastery“ vežbe.

Recimo da Coerver® igrač na svakom treningu ima 1.000 dodira sa loptom i da Igrač A ima 100 kontakata sa loptom u toku jednog treninga. Sada ćemo prikazati razliku u broju dodira posle nedelju, mesec, deset meseci (godišnji ciklus treniga) i posle deset godina.

U trećoj koloni nalazi se razlika u broju kontakta, koja već posle nedelju dana iznosi 2.700 dodira, posle mesec dana iznosi 10.800, a posle 10 meseci 108.000 dodira. Do 18. godine, dakle posle deset godina bavljenja obukom i pred prelazak u seniore, razlika između Coerver® igrača i igrača A iznosi neverovatnih 1.080.00 (milion i osamdeset hiljada) dodira.

Coerver Coaching Srbija Renato Pirša Sportifico

Poređenje u broju kontakta sa loptom posle jednog treninga i jedne nedelje treninga (tri treninga) | Foto: Coerver®

Coerver Srbija, Renato Pirša

Razlika u broju kontakata sa loptom posle jednog meseca treninga po Coerver® Coaching sistemu u odnosu na klasične škole fudbala iznosi 10.800 dodira | Foto: Coerver®

Coerver Coaching Srbija Crna Gora Sportifico

Poređenje u broju kontakta sa loptom posle 10 meseci treninga | Foto: Coerver®

Renato Pirša Coerver Coaching Srbija Crna Gora Makedonija Sportifico

Posle perioda od 10 godina provedenih u mlađim kategorijama igrač koji je trenirao po Coerver® Coaching sistemu ostvari čak 1.080.000 dodira više od igrača koji prođe klasičnu školu fudbala | Foto: Coerver®

“Ball mastery” efekat na tehničku pripremu – razvoj igrača budućnosti

– Stvaranje i razvijanje osećaja za loptu
– Veliki broj ponavljanja izvođenja tehnike
– Ravnomerni razvoj obe noge
– Poboljšanje prvog dodira sa loptom
– Mehanika dodavanja i udarca po lopti
– Temelj za igru jedan na jedan

“Ball mastery” efekat na taktičku pripremu – igrač od 360 stepeni

– Razvija prostornu orijentaciju igrača od 360°
– Takav igrač odgovara modelu modernog fudbala
– Igrači sa velikim samopouzdanjem mogu da igraju napadački fudbal
– Preduslov za “jedan na jedan“ igrače koji mogu da probiju svaku taktičku postavku

“Ball mastery” efekat na fizičku pripremu – specifični fudbalski fitnes sa loptom

– Podizanje nivoa specifične fudbalskog kondicije
– Razvoj koordinacije sa loptom
– Razvoj fleksibilnosti
– Pliometrijski efekti (eksplozivnost, skočnost)
– Razvoj ravnoteže
– Brz rad nogu
– Jačanje kvadricepsa

“Ball mastery” efekat na mentalnu pripremu – graditelj samopouzdanja

– Koncentracija
– Samopouzdanje
– Kreativnost

Samopouzdanje – najvažniji efekat “ball mastery“ metoda

U Coerver® Coaching-u samopouzdanje predstavlja verovatno najvažniji efekat koji se postiže “ball mastery“ radom. Igrač koji ima samopouzdanja sa loptom može da uradi “nemoguće“ na terenu.

On je u prednosti iz više razloga – tehnički je dominantan sa loptom i ne gubi vreme gledajući gde mu se lopta nalazi, već podiže pogled i tako predviđa i pre nego što dobije loptu. Takođe, brzo čita igru, skenira prostor i donosi brže odluke kada dobije loptu.

Navedene sposobnosti glavne su u modelu univerzalnog igrača kome težimo da razvijemo kroz Coerver® metod. Zamislite da ste trener i da imate 11 fudbalera koji su univerzalci na terenu, postoji li veći ideal za trenera koji se bavi razvojem igrača?

Neuronauka

„Fudbal je igra koja se igra mozgom“, tvrdio je legendarni Johan Krojf.

Premotorni korteks deo je mozga zadužen za planiranje i kontrolu ljudskih pokreta, a pravilnim i raznovrsnim, kao i velikim brojem ponavljanja, stvaramo neuro-mišićnu memoriju koja dovodi do automatizacije pokreta. S obzirom na činjenicu da se 95% nervnog razvoja završava do 12. godine, izuzetno je važno sa “ball mastery“ vežbama početi na vreme – osećaj za loptu, kao i sve ostale (ne samo sportske) veštine, najbolje se razvijaju u zlatnom dobu od 6. do 12. godine.

Zaključak

Cristiano Ronaldo Real Madrid Ball Mastery

Kristijana Ronalda, osim besprekorne fizičke pripreme, odlikuju izuzetna tehnika i kontrola lopte | Foto: Wikipedia

Ako želimo da naši igrači izađu iz zone komfora, onda i mi treneri moramo da uradimo isto. To znači da počnemo da usavršavamo svoje veštine i da ih prenosimo na igrače – počnimo od sebe jer vreme ne čeka nikoga.

”Ball mastery” je osnovni kvalitet svakog velikog igrača – daje ti samopouzdanje da probaš nove stvari, stvara mogućnosti tamo gde ih nema. Bez “ball mastery“ imate samo atletu, Kristijano Ronaldo

O autoru

Renato Pirša je Tehnički direktor Coerver® Coaching sistema za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru i fudbalski trener koji poseduje UEFA B licencu. Takođe, radi i kao selektor FSV U13 za devojčice i ima 15 godina trenerskog iskustva kroz rad u muškom i ženskom fudbalu od početnika do seniora, u zemlji i inostranstvu.

Ovo je samo prvi u nizu tekstova iz Coerver® Coaching akademije za Sportifico – očekujte još mnogo interesantnih i korisnih pojedinosti na Sportifico ProFeed-u.