Dama iz struke – Ivana Arsenijević

U fudbalskom svetu postoje osobe koje celi život hoće da podrede najvažnijoj sporednoj stvari na planeti – takva je Ivana Arsenijević. Nekadašnja igračica, a danas trener, praktično živi za fudbal.

Prilikom posete Rekovcu, ekipa Sportifica je razgovarala sa nekadašnjom fudbalerkom Mašinca koja je predvodnik podmlatka ŽFK Šumadije. I pored toga što je okačila kopačke o klin i odlučila da stane sa druge strane terena, harizmatična Kragujevčanka priznaje da joj nedostaje dres i pozitivna energija koju donosi fudbalska utakmica.

„Kad igraš, svojim prisustvom na terenu možeš da pomogneš, zapravo, možeš nešto da promeniš. Kao trener je to malo drugačije, često znam šta treba da se uradi, pa mi ponekad dođe da uđem na teren i uradim šta želim. U suštini, to mi je najteže – da se naviknem da sam i sada akter, ali u sporednoj ulozi“, poručila je nekadašnja igračica Sušice, Trijumfa, Šumadije i Jagodine.

Nepisano je pravilo – dobar fudbaler ne mora uvek da bude i kvalitetan trener, ali velika prednost za Ivanu je činjenica da je igračice uvažavaju. Samim tim, na treningu svojim primerom pokazuje budućim fudbalerkama šta treba da nauče i kako moraju da odreaguju u određenim situacijama.

Dama iz struke - Ivana Arsenijević

Ivana Arsenijević na trenerskom polju niže uspehe | Foto: Privatna arhiva

„Uvek praktikujem situacije sa terena. Trudim se da ih učim da igraju fudbal kako mislim da je pravilno. Forsiram ih da se druže sa loptom, da stalno bude fudbal, pa kada budu bolje od mene biću ponosna“, poručuje Arsenijevićeva i podvlači kako u njenom timu ima devojaka koje i te kako razimišljaju o profesionalnom igranju fudbala:

„Često mi tokom treninga kažu kako žele da nauče da igraju kao što sam ja to nekada radila.“

Od svih ekipa na turniru „Trofej ŽFK Levač“ Ivana je bila jedina dama iz struke, a to joj ne predstavlja barijeru kada na utakmici mora da nadmudri muškog kolegu.

„Ne osećam se manje vrednom, niti bitnom. Gledam, čitam i slušam predavanja velikih trenera kako bih napredovala. Nažalost, kod nas nema mnogo seminara, ali trudim se da iz dana u dan budem bolja“, poručila je Ivana Arsenijević koja se nalazi među polaznicima za dobijanje UEFA B licence.

Dosadašnji rezultati Šumadije dokazuju da je pred našom sagovornicom svetla trenerska budućnost. Fudbalerke Šumadije su u dosadašnjem toku Prve lige bile nepriskosnovene, sa sedam pobeda iz isto toliko utakmica Ivana i njene igračice hitaju ka Superligi gde imaju jasne ciljeve.

„Želimo da uđemo u Superligu, to je želja, krenuvši prvo od igračica, mene trenera, a i uprave. Kvalitetna smo ekipa i sigurna sam da ćemo na kraju prvenstva biti prve. Klub je oformljen pre tri-četiri godine, ali naše namere su da budemo stalni član Superlige, pa da kroz par godina napadnemo vrh tabele“, zaključila je Ivana Arsenijević.