Upoznajte adidas Tim sezone Sportifico talenata

Hakija Račić – Fudbalom protiv dijabetesa

Prijepolje ima svog predstavnika u adidas Timu sezone Sportifico talenata. 19-ogodišnji Hakija Račić je levi ofanzivni igrač našeg idealnog tima, a mesto je izborio zahvaljujući velikoj podršci od preko 60.000 aplauza.

Sa sedam godina počeo je da igra zbog društva i zabave, a već u devetoj shvatio koliko mu je fudbal važan i neophodan u životu.

“Dobio sam dijabetes i bila mi je neophodna fizička aktivnost, a za mene je fudbal bio prvi izbor. Trenirao sam, trudio se i shvatio da mi to jednoga dana može biti i profesija što me je dodatno motivisalo”

Hakija Račić - Fudbalom protiv dijabetesa

Nova adidas lopta je odmah isprobana | Foto: Sportifico

Iako se rodio u Australiji i tamo proveo prve godine svog života, Prijepolje smatra za svoj grad. Upravo u lokalnom klubu Polimlje igrao je gotovo 11 godina.

“Počeo sam kao zadnji vezni, nekoliko utakmica sam čak i bio golman. Kako sam odrastao, treneri su mi posvećivali više pažnje i prepoznali da mi više prija ta ofanzivna uloga, a i ja se u tome najbolje snalazim.”

Uzor na toj poziciji mu je reprezentativac Belgije Eden Azar koji igra i za njegov omiljeni klub.

“Obožavao sam Didijera Drogbu i sve ono što je radio u Čelsiju pa sam tako i počeo da navijam za Plave. Posebno mi je ostalo urezano u sećanju osvajanje Lige šampiona, a nadam se da ćemo sa igračem Azarove klase ponoviti taj uspeh.”

Ipak, samo jednog igrača smatra svojim idolom. On nije igrao za klub iz Londona, ali je baš na Stanford Bridžu doživeo ovacije navijača za svoje majstorije u dresu Barselone u osmini finala Lige šampiona 2005. godine.

Ronaldinja smatram najvećim majstorom fudbala. Njegova tehnika i dribling su neverovatni, a uvek sam mu se divio što je sve to radio uz osmeh. Gledam često snimke njegovih utakmica, pokušavam da skinem poneki potez.”

Hakija Račić - Fudbalom protiv dijabetesa

Sportifico u poseti FK Zlataru iz Nove Varoši | Foto: Sportifico

Zahvaljujući svom zalaganju i dobrim partijama, ovog leta stigao je u FK Zlatar koji je imao impresivnu sezonu bez poraza i želi da se zadrži u višem rangu.

“Super su me prihvatili ovde u klubu, uklopio sam se brzo i osećam da napredujem uz ekipu. Evo i Sportifico nagrada je korak napred i znak da vredi truditi se i raditi na sebi.”

Hakija je posle Petra Ristića imao najveću podršku u takmičenju – čak 61.612 aplauza.

“Bio sam oduševljen kako je broj aplauza brzo rastao. Slao sam prijateljima a oni su širili dalje. Aktivirao sam se i na mreži i van nje i to je bio pravi potez!”