Šta je potrebno da bi se unapredio položaj žena u sportu?

Sportifico tim prisustvovao je promociji knjige u kojoj se govori o problemima sa kojima se ženski sport susretao od svojih početaka do danas.

Prof. dr Milka Đukić, dugogodišnji član komisije “Žene u sportu”, pisac i bivša rukometašica, knjigom je nastojala da pomogne u borbi žena kako bi one u profesionalnom smislu dobile sva priznanja i prava u sportu na isti način kao muškarci.

Uz pomoć Opštine Savski Venac i 12 izuzetnih dama iz sveta diplomatije, sporta, vojske, medicine, kao i velikog broja prijatelja, pokrenuta je sadržajna diskusija u vezi sa podrškom koja je jednoj ženi koja se bavi sportom potrebna.

Svetlana Bilić fudbalski sudija FIFA Ruža Ilić

Svetlana Bilić i Ruža Ilić na promociji knjige u Kući Kralja Petra I | Foto: Sportifico

Učestvovale su Andrea Arsović, svetska i evropska šampionka u streljaštvu, zatim Svetlana Bilić, FIFA fudbalski sudija, bivša reprezentativka u rukometu Svetlane Vujičić, Gordana Mirčetić iz Plivačkog saveza Srbije, kao i Ruža Ilić, marketing koordinator Sportifico društvene mreže i PR menadžer ŽFK Crvena Zvezda.

“Da bi se pozicija žena u sportu promenila, nužno je da se poveća broj žena u upravljačkim strukturama lokalnih i međunarodnih sportskih organizacija. Možemo da očekujemo značajno poboljšanje jedino ukoliko se na nekoj od vodećih pozicija u određenom sportu nalazi žena. Mišljena sam da ova knjiga i sâm projekat mogu tome mnogo da doprinesu”, kaže Ilićeva.

Autorka knjige Milka Đukić, veliki borac za rodnu ravnopravnost i pozicioniranje žena u sportu na svim nivoima, dotakla se i načina na koji javnost prenosi uspeh srpskih reprezentativki.

“Česta pojava u medijima jeste da se opisuje fizički izgled naših olimpijki i njihov privatni život u odnosu na sportsko postignuće. O problemima sa kojima se susreću na putu ka olimpijskoj medalji mnoge devojke odbijaju javno da govore kako ne bi ostale bez stipendija i veoma malih primanja na putu ka medalji. Njihov trud i rad nagrađuje se tek kada se medalja osvoji, a to mora da se promeni“.

Sportifico društvena mreža od svog nastanka podjednaku veliku pažnju posvećuje i muškim i ženskim ekipama – i ubuduće ćemo nastaviti da vrednujemo sportska ostvarenja i posvećenost karijeri bez obzira na uzrast, ligu ili pol.