Upoznajte Sportifico Tim sezone

Dalibor Savić: Trener Sportifico Tima sezone

Idealna postava Sportifico Tima sezone zaslužuje da uz sebe ima vrhunskog trenera, a trener koji je na svom CV-u zaradio najviše aplauza je Dalibor Savić. Ovaj stručnjak poreklom iz Srbije rođen je u Švedskoj i trenutno radi u najboljoj akademiji fudbala u Skandinaviji, IF Bromapojkarna.

Upoznajte Dalibora, trenera prvog Sportifico Tima sezone.

U svet fudbala ušao je još kao petogodišnjak i sve do 23. godine igrao je aktivno.

“Vrlo rano sam pokazao talenat za fudbal, a već sa 16 godina sam bio na probi u Engleskoj, u Kristal Palasu. Moja je želja bila da se kao profesionalac ostvarim u Švedskoj, ali se kockice nisu poklopile. Igrao sam za dva kluba u drugoj ligi sve dok nisam odlučio da pokušam da ostvarim svoje snove u fudbalu u ulozi trenera.”

Dalibor Savic IF Brommapojkarna

Dalibor Savić na utakmici | Foto: Privatna arhiva

U periodu od 10 godina završio je sve trenerske kurseve pod pokroviteljstvom Fudbalskog saveza Švedske i sa 33 godine postao najmađi trener sa UEFA Pro licencom.

“Trenersku karijeru počeo sam u Djurgardenu kao pomoćnik selekcije do 17 godina, a kasnije sam preuzeo ulogu glavnog trenera. Naredni korak bila je ekipa Aramis-Sirianska u drugoj ligi, a potom i prvoligaško iskustvo sa ekipom Sirianska. Već dve godine radim u najboljoj fudbalskoj akademiji u Skandinaviji, IF Bromapojkarna. Trenutno sam šef stručnog štaba U19 i U21 ekipe.”

Rad sa tom uzrasnom kategorijom vrlo je delikatan jer predstavlja prelazak iz omladinskog u seniorski fudbal.

“Igrači iz ove dve selekcije sa kojima radim su vrlo motivisani da se dokažu. Moj glavni zadatak je da ih pripremim za profesionalni fudbal. Za dve godine koliko radim u klubu, iznedrio sam igrače koji danas igraju u Bajernu iz Minhena, Čelsiju, Groningenu, Atalanti, Sanderlendu…”

Iako uživa u radu sa mladim igračima, njegovi snovi ipak su vezani za seniorski fudbal.

“Cilj mi je da radim sa prvim timom nekog velikog kluba u Švedskoj ili Srbiji, kluba koji vole navijači i stadion je uvek pun. Mislim da mi je mesto u seniorskom fubalu i težim da to i ostvarim.”

U svetu fudbala pored velikih imena ugleda se i na srpske trenere.

“Naravno da pratim Murinja, Klopa, Gvardiolu i ostale velike trenere od kojih mnogo može da se nauči. Pored toga, veoma poštujem Aleksandra Stanojevića i Dejana Đurđevića koje sam imao prilike lično da upoznam i porazgovaram sa njima o trenerskoj filozofiji kojom se vode.”

Iz trenerskog ugla postoje stvari u kojima uživa i koje ne voli naročito.

Dalibor Savic IF Brommapojkarna

Dalibor Savić proslavlja osvajanje Kupa | Foto: Privatna arhiva

“Analiza igre je ono što me motiviše i tu crpim ideje za dalji napredak. Najveći uspeh za mene je kada svoje znanje uspem na pravi način da prenesm na igrače i kada vidim da im korišćenje toga omogućava napredak u karijeri. Uživam da pratim razvoj svojih igrača jer na taj način pratim i svoj rad. Jedina stvar koju ne volim jesu porazi.”

Dalibor konstantno radi na svom unapređenju i usavršavanju i ne namerava da stane.

“Trudim se da pohađam što više seminara i obuka, da stičem što više kontakata širom sveta i od svakog naučim ponešto. Moj klub se takođe zalaže za to, pa su me nedavno poslali i u Barselonu gde sam imao prilike da pratim treninge i učim od njihovih trenera.”

Ovaj stručnjak jedan je od najaktivnijih trenera na Sportifico mreži. Do sada je postavio preko 120 statusa sa utakmica, povezao se sa oko 200 igrača i kolega, dok su oni njegove atribute podržali gotovo 600 puta.

“Izuzetno mi je drago što sam trener koji je zaradio najviše aplauza u takmičenju za Tim sezone. Sportifico je sjajna stvar, kako za trenere tako i za igrače.Možete se međusobno povezati, komunicirati, učiti jedni od drugih. Kontakti su vrlo bitni, a ukoliko se dobro predstavite na Sportifico mreži mogu biti i prekretnica u karijeri.”

Ovog leta Sportifico je imao čast da Dalibora upozna i ugosti. Veliko je zadovoljstvo sarađivati sa stručnjakom kao što je on i ponosni smo što na mreži imamo tako uspešnog i posvećenog trenera.